Holland punkterede den svenske VM-Volvo til sidst

Holland er klar til VM-finalen efter en sejr på 1-0 over Sverige.

(Foto: Philippe Desmazes © Scanpix)

Man kan nemt få ståpels, når omstændighederne kæler for en særlig nationalhymne.

Lyt blot til Frankrigs 'La Marseillaise', swung og tempo, umuligt ikke at lade sig forføre.

I samme kategori finder man også Sveriges ’Du gamla, du fria’.

For få år siden var det Zlatan Ibrahimovic, svensk landsholdslegende og enfant terrible, der reciterede netop den svenske nationalsang, mens han pløjede gennem den svenske vildmark i et reklamefremstød for Volvo.

Mand og maskine. Intet andet.

Dengang ændrede Zlatan dog på teksten, så den sidste strofe lød: Jag vill leva jag vil dö i Sverige.

Sveriges Linda Sembrant på vej på banen. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)

I den oprindelige tekst er 'i Sverige' udskiftet med ’i Norden’, men selv om reklamefilmen skabte opstandelse hos nogen, blev kaldt skruppelløs nationalisme, så var det onsdag aften som om, at Zlatan Ibrahimovics version havde sat sig fast hos de svenske fodboldfans i Lyon, der foran stadion på sang netop dét.

Og det var samtidig den attitude, som de svenske spillere gik på banen med.

Det var for trøjen, skovsøerne, IKEA og samhället, at der blev kæmpet i blåt og gult denne aften.

Og mon ikke at Zlatan, et sted derude, midt i et saksespark, sendte et anerkendende nik til de svenske kvinder, der til fulde levede op til ordene i ’Du gamla, du fria’.

Jag städes vill tjäna mitt älskade land,

dig trohet till döden vill jag svära

De gav alt, de havde i sig, men en hollandsk scoring i den forlængede spilletid satte en stopper for Sveriges vej mod VM-finalen.

Syngende, svenske tacklinger

Intensitet var der nok af, da VM-slutrundens kamp nummer 50 blev sat i søen. Kvaliteten kæmpede dog for at følge trop, og de hollandske hurtigløbere havde svært ved at klemme sig forbi muskelhundene i det svenske forsvar.

Det var dog alligevel Hollands stjerne i front, Vivianne Miedema, der efter ti minutter for første gang lagde op til ballade i det svenske felt.

Med en perfekt sparkefinte udløste hun akut iltmangel hos de svenske fans, men en heroisk tackling af den svenske anfører, Caroline Seger, fik luften tilbage i lungerne hos svenskerne på tribunen.

Sveriges Caroline Seger stopper Vivianne Miedema. (Foto: JEAN-PIERRE CLATOT © Scanpix)

Segers tackling var samtidig symptomatisk for resten af første halvleg, hvor Sverige slog rekorden for flest tacklinger under VM. Hele 12 gange løb hollænderne ind i en mur – hertil og ikke længere, kæmp for din jord, som ’Du gamla, du fria’ prædiker.

Med Gud skall jag kämpa för hem och för härd,

för Sverige den kära fosterjorden

Forskrækkelsen over Miedemas chance blev dog hurtigt glemt, da en storspillende Sofia Jakobsson gled igennem de hollandske geledder, før hun serverede bolden for fødderne af en helt fri Stina Blackstenius. Afslutningen vil den svenske angriber nok næppe mindes med glæde.

Det var dog et offensivt skvulp, som satte gang i bølgen hos de svenske fans. Det bruste dog aldrig over i den resterende del af halvlegen, hvor Sverige var i kontrol, og Holland halsede efter.

For mens Sofia Jakobsson funklede hver gang, hun havde bolden, så lignede den hollandske tulipanbold noget, der var falmet i varmen.

Ingen benzin i tanken, intet overskud eller gode idéer. Alle forsøg på at få hul på den svenske defensiv var som at slå katten af tønden med en brun banan.

Der skulle en anden løsning til.

Tørt hug afgjorde tingene

Den hollandske landstræner, Sarina Wiegman, forsøgte sig med at sætte Jill Roord på banen fra anden halvlegs åbning, men det var alligevel svenskerne, som kom tættest på.

Sveriges Nilla Fischer var nemlig fem fingerspidser fra at sende Sverige i front blot ti minutter inde i anden halvleg, men stolpen bakkede flot op om den fantastiske redning af Sari Van Veenendaal i det hollandske mål.

Få minutter senere kom hollænderne så endelig selv til fadet, da Vivianne Miedema stangede bolden på overliggeren. Denne gang via Hedvig Lindahls fingerspidser, og så var statistikken om træværket udlignet.

Den svenske forsvarsspiller Nilla Fischer hamrer bolden på stolpen via Sari Van Veenendaal i det hollandske mål. (Foto: Franck FIfe © Scanpix)

Jaja, det begyndte så småt at trække op til mål på Stade de Lyon, men efter 20 minutters dødvande sad man alligevel med følelsen af, at det nok skulle blive en forkert placeret lillefinger på bolden, assisteret af den helt perfekte kameravinkel, som ville aktivere VAR-juryens hellige gemakker og skabe kaos.

En VAR-dom blev kampen dog ikke beriget med denne aften. En lille sejr for sporten, et nederlag for dramaet, men mål var der altså heller ikke i kampens første 90 minutter, og så stod den ellers på neglebideri og forlænget spilletid.

Her kom manden med lystavlen så endelig på arbejde, da Jackie Groenen sled sig fri uden for det svenske felt. Med et velplaceret spark sendte hun Holland knusende tæt på en VM-finale.

Jackie Groenen jubler efter sin scoring i den forlængede spilletid. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)

Desperation på den svenske bænk, de sidste idéer blev prøvet, men lige lidt hjalp det. Holland red stormen af, mens den svenske VM-Volvo punkterede efter en hård kamp, der sendte flere svenske spillere til tælling.

Og hollænderne, de kan passende stille p-skiven i Lyon, de bliver hængende til weekenden, hvor de dobbelte verdensmestre fra USA venter i VM-finalen.

Svenskerne, derimod, de tog ’Du gamla, du fria’ på ordet, kæmpede til det sidste, men der skal først og fremmest nye dæk på Volvoen, inden turen går til Nice, hvor England venter i bronzekampen.

FacebookTwitter