Hvordan ser fremtidens VM ud? Fifa er fortsat i tvivl om én afgørende detalje

Ved VM om fire år kommer der 48 nationer med.

Om fire år kan der komme markant flere kampe til VM. (Foto: © Dylan Martinez, Ritzau Scanpix)

48 er et tal, der kan deles på mange forskellige måder. Spørgsmålet er bare, hvordan det gøres mest optimalt.

Det spekulerer det internationale fodboldforbund, Fifa, på i øjeblikket.

48 er nemlig også antallet af nationer, der skal med til VM om fire år, når slutrunden rykker til USA, Canada og Mexico.

For seks år siden blev det ellers stemt i gennem Fifas council, at antallet af deltagerlande skulle udvides fra de nuværende 32 til 48, mens landene efter planen skulle deles ud i 16 grupper á tre hold. Herfra skulle de to bedste går videre til knockoutkampene.

Umiddelbart lyder det jo meget godt.

Altså bortset fra at det i nogle tilfælde ville give de to øverst placerede nationer grund til at spekulere over resultatet i den sidste gruppekamp, hvis begge lande kunne spille hinanden videre med et bestemt udfald.

Det har fået Fifa til at tænke, fortæller Arsene Wenger, der er global fodbolddirektør i Fifa. Og lige nu er det internationale fodboldforbund fortsat i tvivl om, hvordan formatet skal se ud.

- Det er ikke besluttet endnu, siger Wenger på et pressemøde og fortsætter:

- Men det bliver enten 16 grupper med tre hold, 12 grupper med fire hold, eller også vil vi dele det op i to dele, hvor der er seks grupper med fire hold på hver side.

'Nej tak til tre grupper'

Spørger vi DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul er han til gengæld ikke i tvivl.

Det bliver et klart nej tak til 16 grupper med tre hold, da det ganske enkelt vil skabe for mange trælse situationer.

- Det nuværende VM har vist, at de sidste dage i et gruppespil med fire hold er så fyldt med drama. Det er godt fjernsyn. Det er spændende. Det er intenst. Det bringer følelser frem. Og så er det sportsligt mest korrekt.

- Det kan ikke passe, at vi skal ud i treholdspuljer. Og det virker også til, at Fifa er ved at indse det, siger han.

Vælger Fifa at skrotte idéen om puljer med tre hold kan det potentielt ende med, at der skal spilles 104 kampe ved VM, hvis de to bedste fra alle grupper og de otte bedste gruppetreere går videre til knockoutkampene.

Det er 40 opgør mere, end der bliver spillet i Qatar.

Fodboldelskere kan derfor godt begynde at slikke sig lidt ekstra om munden, selvom en større turnering også kommer med en bismag af et niveau, der sandsynligvis vil blive lavere.

I øjeblikket er der lagt op til, at enten otte eller ni hold fra Asien skal med til VM, mens der potentielt kan komme ti hold fra Afrika og to hold fra Oceanien med.

Et hurtigt blik på Fifas verdensrangliste vil derfor potentielt give VM-pladser til nationer som Oman, Burkina Faso og Salomonøerne.

Sidstnævnte er rangeret som nummer 136 på verdensranglisten bag lande som Sudan, Turkmenistan og Filippinerne.

Derfor er det nok også bedst, at VM ikke bliver udvidet til mere end 48 nationer i fremtiden, mener Andreas Kraul.

- Det må være det maksimale. Det er næsten en fjerdedel af alle Fifas medlemmer, der kommer med til VM.

- Jeg kan godt lide tanken om, at vi får set flere lande, der får en VM-oplevelse. Men begynder der at komme flere nationer med end 48, ender det næsten med at blive en kvalifikationsturnering fra en start. Det skal altså også være en slutrunde. Det skal være det ypperste, siger han.

I første omgang skal Fifa finde ud af, om det er smartest at dele 48 med tre eller fire. Svaret kommer sandsynligvis efter nytår, fortæller Arsene Wenger.

- Det bliver ikke min opgave at beslutte, hvordan det skal gøres. Det er Fifas council, der skal træffe den beslutning. Og jeg tror, at det sker næste år.