Irans anfører brugte pressemøde til at hylde 'det modige, iranske folk'

Siden september har der været store protester i Iran.

Ehsan Hajsafi har spillet 114 landskampe for Iran. Til dagligt spiller han for Athen-klubben AEK. (Foto: © Fadel Senna, Ritzau Scanpix)

Voldsomme protester er lige nu en del virkeligheden for folk i Iran, efter den 22-årige Jina Mahsa Amini døde i det iranske moralpolitis varetægt i midten af september.

Protesterne er blevet mødt af voldsomme modsvar, og ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Activists in Iran er 378 personer døde under protesterne de seneste to måneder.

Derfor undlod den iranske fodboldanfører Ehsan Hajsafi heller ikke at sætte ord på situationen i hjemlandet, da han søndag var til pressemøde forud for iranernes første opgør ved VM, der spilles mandag klokken 14 mod England.

Som det første indledte Hajsafi med at sige, at han 'gerne ville vise sin medfølelse med alle de efterladte familier i Iran', fortæller BBC.

- De skal vide, at vi står sammen. Vi støtter dem, og de har vores sympati, sagde han.

Protesterne i Iran har også bredt sig til andre dele af sportsverdenen, hvor en række af nationens fremtrædende sportsfolk tidligere har ytret et ønske om, at Iran blev smidt ud af VM.

Samtidig har det iranske fodboldikon Ali Karimi også været involveret i en spektakulær sag i forbindelse med protesterne, har Helle Malmvig, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, tidligere forklaret til DR.

- Den tidligere iranske fodboldspiller Ali Karimi har også brugt sin stemme til at støtte protesterne, og han har fået trusler fra det iranske regime, ligesom der går rygter om, at han er forsøgt kidnappet. Det fortæller noget om, hvor udsatte de iranske myndigheder føler sig.

Du kan blive klogere på situationen i Iran i videoen her.

Vi er jeres stemme

Men det fik altså ikke Ehsan Hajsafi til at holde igen på pressemødet, hvor den iranske anfører samtidig slog fast, at han var klar til at bruge VM som en platform til at fortælle hele verden, hvad der foregår i Iran i øjeblikket.

- Det kan godt være, at vi er til VM. Men det betyder ikke, at vi ikke er iranernes stemme. Vi skal respektere dem, sagde han og tilføjede:

- Vi skal kæmpe, vi skal præstere vores bedste, score mål og repræsentere det modige folk i Iran gennem vores resultater.

Tidligere har en anden af landets fodboldspillere også protesteret over styret i hjemlandet.

For to uger siden fejrede den karseklippede strandfodboldspiller Saeed Piramoun et mål i Beach Soccer Cup i Dubai ved at lave en jubelscene, der illustrerede en klipning med fingrene.

At få klippet håret er nemlig blevet synonym med protesterne i Iran, fordi Amini blev anholdt for at bære sit tørklæde forkert.

Men strandfodboldspillerne stoppede ikke deres protest ved jubelscenen.

Før finalen i turneringen sang de iranske spillere heller ikke med på landets nationalmelodi i protest.

Det fik dengang det iranske fodboldforbund, FFIRI, til at varsle, at der ville komme konsekvenser.

- Vi vil tage os af de personer, som ikke overholder den professionelle og sportslige etik, skriver FFIRI.

- Det er i overensstemmelse med reglerne i Iran, det olympiske kodeks for etik og Fifa's reglement (Det Internationale Fodboldforbund, red.) at undgå enhver politisk adfærd i sport.

Du kan se Irans første kamp ved VM direkte på DR1 med optakt fra klokken 13. Modstanderen er England, og opgøret kan også høres direkte i VM på P4.