Johnny Madsen har skrevet en hyldestsang til Messi: 'Han er lige så unik som Mozart'

Vi skal alle sammen være taknemmelige over at leve på samme tid som fodboldens største stjerne nogensinde, mener den vestjyske folkemusiker.

Johnny Madsen skrev for ti år siden en sang om Lionel Messi, der aldrig er udgivet. Sangen er en hyldest til den lille argentiner. (Foto: © Axel Schütt)

Han var der egentlig for at slappe af i de grader, man nu kan nyde i det sydspanske klima i december.

Hele familien var med på juleferie, og det var hér - et sted mellem liggestole og sandstrand på Don Carlos Resort & Spa i Marbella - at Johnny Madsen blev ramt af en pludselig indskydelse:

Ham Lionel Messi skal have sgu have sig en hyldestsang!

Således fik den nykårede verdensmester en sang skrevet af Johnny Madsen, som over den næste uges tid fortrak til hotelværelset og satte pennen til papiret, når en ny linje dukkede op i hans hoved.

Papiret kom med i kufferten hjem, og sangen med to omkvæd, et musikstykke uden sang og selvfølgelig et omkvæd blev indspillet som en duet med Christina Groth hos Lundgaard Studios i Vejen. Hun er blandt andet kendt fra 90'er-popgruppen Sound of Seduction.

Sangen fik den helt korte titel "Messi". Du kan høre den her og se teksten længere nede:

0:00

Én af de helt utrolige personligheder

"Messi" kom imidlertid aldrig "ud i æteren", som man siger, for den vestjyske folkemusiker havde på det tidspunkt gang i et album, hvor fodboldsangen på trods af sit country-agtige præg ligesom ikke rigtigt passede ind.

Så den røg ned i en skuffe hjemme på Fanø, og der ligger den stadig ét eller andet sted.

- Det er vel ti år siden nu, og jeg havde nok glemt lidt om den, selv om den er ganske udmærket, hvis jeg selv skal sige det, lyder det fra Johnny Madsen.

- Jeg har interesseret mig for fodbold hele livet, og jeg har det sådan, at der indimellem fødes nogle genier inden for forskellige kunstarter. Nogle totalt utrolige personligheder. Mozart komponerede sine første musikalske værker som kun seks-årig, og Van Gogh kom sent i gang, men blev alligevel én af de største nogensinde inden for malerkunsten. På samme måde har vi æren af at leve på samme tid som den bedste fodboldspiller nogensinde, siger Johnny Madsen.

Han mener ikke, at vi skal forvente at se nogen overtage den plads i hierakiet de næste 100 år.

- Alle de andre store igennem tiden er niveauer under Messi. Johan Cruyff, Franz Beckenbauer, Bobby Charlton og Laudrup-brødrene for nu at nævne nogle af de ældre. Messi adskiller sig fra alle de andre, fordi han bringer legen ind i spillet.

- Legen?

- Ja, han spiller ligesom drengene nede i skolegården og ude på græsplænerne. Han nyder tydeligvis spillet, og jeg er sikker på, at uanset hvilken taktik træneren lægger, gælder den ikke for Messi, for så kan han ikke lave de vanvids-ting, vi ser ham gøre gang på gang, siger Johnny Madsen.

Det er derfor, solen drejer rundt om den gyldne fod, der sidder for enden af det tatoverede, argentinske ben, som Madsen synger om i sin sang, og der er nok noget om det.

"Solen skinner altid på en vinder", har to andre danske pop-poeter fra Værløse i hvert fald engang skrevet.

'Jeg har aldrig set en mere doven spiller'

- Hvordan er dit forhold ellers til fodbold?

- Jamen, jeg elsker det! Og netop derfor ærgrer det mig at se, hvordan professionel fodbold har udviklet sig igennem årene. Fodbold var oprindeligt en leg - nu er det blevet matematisk, fordi hver spiller kun dækker fem kvadratmeter af banen, så typer som Messi ikke får det for nemt. Det er med til at gøre kampene kedelige, fordi for få spillere bevæger sig frit.

Johnny Madsen har i mange år været fan af Esbjerg fB, som han sammen med sin søn Rasmus har lavet en slagsang til. Hans egen fodboldkarriere toppede med jyllandsseriebold i Lemvig. Her ses han i selskab med de to tidligere EfB-spillere Søren Rieks (t.v.) og Kevin Conboy. (Foto: © Jesper kristensen)

71-årige Johnny Madsen vil for flertallet være kendt for sine præstationer på den musikalske scene, men han har faktisk selv gjort sine korte hoser grønne på diverse vestjyske fodboldbaner som barn og stor knægt.

Blandt andet i landsbyen Klinkby og senere på Lemvigs jyllandsseriehold.

- Jeg spillede på den offensive midtbane som en falsk 9'er, men jeg husker ikke nogensinde at have været nede i en glidende tackling, siger Johnny Madsen.

En del af historien er, at han en gang i en ferie skulle finde sig et sommerjob ligesom alle de andre drenge i byen. Det var hans mors idé, og hun kontaktede en murermester.

Han kendte godt til hendes søn.

- Han spurgte, om det var ham Johnny, der spillede for Lemvig. Det svarede hun ja til, og han sagde efter sigende nej med ordene: "Så siger jeg nej tak. Jeg har aldrig set en mere doven spiller på banen - ham vil jeg ikke have rendende på min arbejdsplads!", siger Johnny Madsen.

- Og den var nu nok god nok - jeg lavede ikke ret meget, og alle ved, at man skal knokle for føden i Vestjylland - det gælder også på fodboldbanen.