Danske spillere blev beskyttet, da udenlandske medier spurgte om politik og protest

Landsholdets assistenttræner, Morten Wieghorst, roste kort Tysklands protestaktion mod Fifa, men ellers ville DBU udelukkende svare på sportslige spørgsmål ved torsdagens pressemøde.

Andreas Christensen og Jesper Lindstrøm blev skærmet fra spørgsmål om andet end det sportslige, da landsholdet torsdag holdt pressemøde. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Onsdag tordnede det danske fodboldlandshold mod det internationale fodboldforbund, Fifa, og spydspidserne i Dansk Boldspil-Union, DBU, inviterede til pressemøde om sammenstødet mellem sport og politik. Men i dag gjaldt en ny mediestrategi.

På et pressemøde torsdag morgen ville DBU helst ikke svare på spørgsmål om Fifa's forbud mod One Love-anførerbindet eller Tysklands trodsreaktion onsdag aften, hvor det tyske landshold holdt sig for munden på holdbilledet inden opgøret mod Japan.

I går var DBU's store kanoner som administrerende direktør Jakob Jensen, formand Jesper Møller og fodbolddirektør Peter Møller kørt i stilling til at snakke om deres utilfredshed med Fifa.

Men da der fortsat var interesse for emnet torsdag morgen, fik piben en anden lyd. Det fortalte DBU's kommunikationschef, Jakob Høyer.

- Vores fodbolddirektør (Peter Møller, red.) svarede på det i går, måske assistenttræner Morten Wieghorst kan svare på det kort, men ellers er vi her for at snakke om fodbold, sagde Jakob Høyer, da en britisk journalist spurgte, om Danmark har planlagt en tilsvarende markering inden lørdagens kamp mod Frankrig.

I videoen herunder kan du høre DBU-pressechef Jakob Høyer tage sig af spørgsmål om Fifa stillet til spillerne:

Herefter tog Danmarks assistenttræner så ordet.

- Personligt synes jeg, at det var en god markering. Det ville være en endnu stærkere markering, hvis flere fulgte den op, sagde Morten Wieghorst.

- Men vores statement blev lavet i går (på DBU-pressemødet, red.). Vi bliver nødt til at fokusere på kampen på lørdag nu og samle alt, vi kan, for at få et godt resultat mod Frankrig.

Herunder kan du se og høre Morten Wieghorst sætte ord på Tysklands aktion.

'En kraftfuld gestus'

Kort tid efter forsøgte en spansk journalist sig dog igen med et spørgsmål til One Love-anførerbindet, og om landsholdet fra nu af ville forholde sig anderledes til Fifa.

Spørgsmålet var rettet til de to tilsteværende landsholdsspillere, Andreas Christensen og Jesper Lindstrøm, men Jakob Høyer tog sig af svaret.

Det samme gjorde han, da en britisk journalist mod slutningen af pressemødet ville høre de danske fodboldspillere om deres holdning til Fifa som organisation.

- Jeg har allerede svaret på det tre eller fire gange. Vi er her for at tale om fodbold og kampen på lørdag. Det er det, spillerne er her for at tale om. Beklager, vores direktør, formand og fodbolddirektør svarede på spørgsmålene i går, sagde Jakob Høyer.

Det er ikke blot til det danske landsholds pressemøde, at der torsdag er stor interesse for Tysklands protest mod Fifa. Det er ligeledes blevet dækket af den internationale presse, som hylder de tyske spilleres beslutning om at holde sig for munden.

I en stille protest mod Fifa's beslutning om, at man ikke måtte bruge det omtalte One Love-anførerbind, holdt de tyske landsholdsspillere sig for munden, da det obligatoriske holdfoto skulle tages inden onsdagens nederlag på 1-2 til Japan. (Foto: © IMAGO/Matthias Koch, imago/Matthias Koch)

Efter nederlaget på 1-2 til Japan, skriver britiske The Mirror, at tyskerne turde sige det, som det var.

- En kraftfuld gestus og et klart statement, mener The Mirror.

Italienske Gazzetta dello Sport hylder også det tyske fodboldlandshold for stiltiende at råbe op om Fifa's forbud mod anførerbindet.

- Ingen regnbuearmbind til den tyske kaptajn, men en stærk gestus sammen med holdkammeraterne, skriver mediet fra Italien.

Den tyske presse er dog knap så positiv. Hos Danmarks naboer mod syd kritiserer man markeringen, som ifølge flere medier var for slap.

- Lille gestus, stor dobbeltmoral, skriver Der Spiegel.

Ifølge Lykke Friis, direktør for tænketanken Europa, er tyskerne skuffede, fordi man havde forventet mere af spillerne. Hvad den historie går ud på, kan du læse mere om ved at følge dette link.

Danmark spiller mod Frankrig lørdag den 26. november. Du kan se kampen på TV 2 eller følge opgøret på DR Lyd, VM på P4 eller her på DR.dk i vores liveblog.

Hvis du vil vide til mere om Danmarks kamp mod Tunesien, og hvad der nu venter landsholdet, kan du lytte til det seneste afsnit af Fodboldlisten, som dækker VM intenst.