'Lille gestus, stor dobbeltmoral': Tysklands VM-protest møder kritik i hjemlandet

Inden VM-nederlaget til Japan holdt de tyske spillere hånden for munden i protest mod Fifa's nej til 'One Love'-armbindet. Ikke godt nok, skriver de tyske medier.

Manuel Neuer og co. får kritik for deres "martyposition" dagen efter nederlaget til Japan. (Foto: © IMAGO/Matthias Koch, imago/Matthias Koch)

En katastrofe på banen og en meget svag indsats før da.

Sådan skriver den tyske tabloidavis Bild Zeitung og en række andre nationale medier efter hjemlandets nederlag på 1-2 mod Japan ved VM i Qatar.

Mildt oversat kalder Bild Zeitung VM for en omgang møg. (Foto: © Bild Zeitung, Bild Zeitung)

Spillet på banen er en ting - noget andet er den protestmarkering, som fodboldlandsholdet leverede før kampen blev fløjtet i gang.

I en stille protest mod Fifa's beslutning om, at man ikke måtte bruge det omtalte One Love-anførerbind, holdt samtlige spillere sig for munden, da det obligatoriske holdfoto skulle tages.

Men aktionen er dog en fuser, mener Bild Zeitung, der kalder det et "møg VM".

Kollegaerne fra det tyske magasin Sport Bild er af samme holdning.

Selvom de tyske fodboldspillere forsøgte at statuere et eksempel og demonstrere for menneskerettigheder, er det ikke godt nok, mener Sport Bild.

Der Spiegel vurderer, at det var vigtigt med et signal til Fifa, men at metoden mod Japan var 'billig'.

Det tyske fodboldforbund, DFB, har kun sig selv at bebrejde, skriver Der Spiegel torsdag morgen.

Syd på er stemningen omkring det tyske fodboldlandshold ikke varmere.

Süddeutsche Zeitung lægger sig i strømmen af de andre tyske medier og langer ud efter protestaktionen, som kan vise sig at få omvendt effekt.

Alle er skuffede

Ifølge Lykke Friis, direktør for tænketanken Europa, er tyskerne skuffede, fordi man havde forventet mere af spillerne.

- En tysk klummeskribent skriver, at rigtige rebeller holder sig ikke for munden, rigtige rebeller tager bladet fra munden. Nogen andre mener, at man aldrig skulle have kastet sig ud i debatten. Alle er dybest set skuffede, siger hun til P1 Morgen.

Ifølge Lykke Friis er der ingen vindere i debatten om Tysklands protestaktion.

0:00

DFB havde inden kampen mod Japan besluttet, at man ville lade anførerbindet rotere mellem spillerne og leve med de sportslige sanktioner, fortæller Lykke Friis.

- I Tyskland var der før VM en meget intens debat, fordi man ikke spillede med det originale og regnbuefarvede anførerbind. Man lavede så et nyt, og "gudhjælpemig om man så ikke tør at spille med det", siger Lykke Friis.

- Det tyske forbund og spillere må tænke, at uanset hvad man havde gjort, var det ikke godt nok. Man kan mærke, at sagen for alvor fylder hos dem.

Nancy Faeser med One Love armbindet på under Tysklands kamp. Hun står ved siden af Bernd Neuendorf, præsident for det tyske fodboldforbund, DFB. (Foto: © ANNEGRET HILSE)

Ros ude, ris hjemme

Det er dog ikke blot spillere og trænere, som ikke gør det godt nok ifølge pressen, fortæller Lykke Friis. Også den tyske indenrigsminister, Nancy Faeser, får kærligheden at føle, efter hun bar One Love-armbindet under Tysklands VM-kamp.

Avisen Süddeutsche Zeitung kalder ministeren naiv, og ifølge Lykke Friis handler kritikken om, at Nancy Faeser før VM sagde, at tyskerne roligt kunne tage til VM i Qatar uden at frygte for ballade, selvom man ville markere LGBT-rettigheder.

- Det er ikke let for DFB eller den tyske minister, Nancy Faeser, siger Lykke Friis.

Kritikken i Tyskland står i stærk kontrast til de internationale medier, hvor det tyske fodboldlandshold får ros for "i det mindste at gøre noget", fortæller direktøren for tænketanken Europa.

- Nu virker det lidt som om, at DFB skal vende skråen. De er meget skuffede over reaktionen fordi de følte, at de gjorde noget og kunne se respekten fra udlandet. Det giver stof til eftertanke, siger Lykke Friis.

Danmarks assistentræner Morten Wieghorst kalder Tysklands protest for en god markering.

'En god markering'

Hos Dansk Boldspil-Union er man ikke af den holdning, at den tyske demonstration var en svag indsats. Det fortalte landsholdets assistenttræner Morten Wieghorst på et pressmøde torsdag morgen.

- Personligt synes jeg, at det var en god markering. Det ville være en endnu stærkere markering, hvis flere fulgte den op, siger Morten Wieghorst.

- Men vores statement blev lavet i går. Vi bliver nødt til at fokusere på kampen på lørdag nu og samle alt, vi kan, for at få et godt resultat mod Frankrig.

pressemødet blev spillerne Andreas Christensen og Jesper Lindstrøm også spurgt ind til protestaktionen. Pressen fik at vide af DBU, at de udelukkende svarede på spørgsmål, der relaterede sig til spillet med bolden.

Danmark spiller mod Frankrig lørdag den 26. november. Du kan se kampen på TV 2 eller følge opgøret på DR Lyd, VM på P4 eller her på DR.dk i vores liveblog.

DR Sportens ugentlige fodboldpodcast, Fodboldlisten, dækker slutrunden intenst med ekstra episoder efter Danmarks kampe. Hør Kraul og Francis fortælle, om der var i virkeligheden var for høje forventninger til Danmark op til denne slutrunde, og hvilke spillere som Fodboldlisten vil savne efter denne slutrunde.