Mens DBU fik kritik, handler danske virksomheder på livet løs i Qatar

En række danske virksomheder har bidraget til VM-byggeriet i Qatar.

Danske virksomheders eksport til Qatar løb sidste år op i en mia. kroner. (Foto: © Pavel Golovkin, Ritzau Scanpix)

Mens fodboldspillerne ved VM i Qatar har været udsat for kritik fra flere sider for at stille op ved slutrunden, eksporterede danske virksomheder sidste år for næsten en milliard kroner dertil.

En række danske virksomheder har desuden bidraget til, at der kan spilles VM i golfstaten, fordi de har været involveret i opbygning af infrastruktur og stadionbyggeri op til slutrunden.

Det er ganske lovligt at handle med Qatar, men det kræver grundigt forarbejde af virksomheden, hvis de vil leve op til FN's retningslinjer for samfundsansvar, som mange danske virksomheder har tilsluttet sig.

- Det er svært. Men der bliver arbejdet mere og mere med det. Vi har set en kæmpe udvikling i de seneste år i forhold til, hvor meget danske virksomheder arbejder med menneskerettigheder, siger Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed i Dansk Industri.

De danske virksomhederne vil typisk lave en risikoanalyse, når de vil ind på et marked som Qatar, hvor det er velkendt, at der sker krænkelser af menneskerettighederne.

Ifølge Marie Gad kan det nemlig være svært for virksomheder at gennemskue, hvornår og hvordan deres produkter, som de sælger til Qatar, bliver brugt.

- Det er et vilkår, at det nogle gange er helt umuligt at tjekke, hvad dine produkter ender med at blive brugt til. Hvis du for eksempel sælger en hammer, kan du ikke kontrollere, om den bliver brugt til at slå nogen ned med, siger Marie Gad.

Dansk Industri fremhæver, at det er vigtigt, at danske virksomheder er til stede i lande som Qatar, så de kan skubbe på for større samfundsansvar.

- I et helt land vil der være handelspartnere, som gerne vil handle ansvarligt, og så er det dem, man skal holde fast i, og det er dem, man skal hjælpe og handle med og have en dialog med og hjælpe fremad.

Tavse danske virksomheder

Flere danske virksomheder har bidraget til byggeri og infrastruktur ved VM i Qatar.

Ifølge Ekstra Bladet har Danfoss leveret komponenter til airconditionanlæg på en række VM-stadion. De ønsker dog ikke at stille op til interview med DR Nyheder.

Ingeniørvirksomheden Rambøll, der var med i designfasen af VM-arenaen Al-Rayyan Stadium, ønsker heller ikke at stille op til et interview, men har sendt følgende skriftlige svar:

- Vi arbejdede i de allertidligste faser af Al-Rayyan-stadionprojektet på det tekniske design af stadionet fra 2013 til 2016. Vi var derfor ikke en del af projektet, da stadionet blev opført, og har dermed ikke kunnet påvirke arbejdstagerforholdene, mens byggeriet foregik. Vi er ikke længere involveret i stadionbyggerier i Qatar.

Sådan ser Al-Rayyan Stadium ud, efter det er færdigbygget. (Foto: © MOHAMMED DABBOUS, Ritzau Scanpix)

Udenrigsministeriet hjælper danske virksomheder

Udenrigsministeriet hjælper med at fremme handel med lande over hele verden, heriblandt også i Qatar.

En aktindsigt, som DR Nyheder har fået, viser, at Udenrigsministeriet har indgået 32 rådgivningsaftaler med danske virksomheder i relation til Qatar.

Rådgivningen har givet i alt 1.242.895 kroner til statskassen og Udenrigsministeriet svarer, at meningen med rådgivningen igennem det såkaldte Trade Council, der dækker Qatar og de øvrige golfstater er følgende:

- Danmark er en lille åben økonomi, og Trade Council arbejder for at fremme dansk eksport og skabe flere danske arbejdspladser. Samtidig arbejder Trade Council for at sikre en global bæredygtig omstilling og globalt styrkede arbejdstagerrettigheder og -vilkår.

Hvad betyder overholdelse af menneskerettigheder for, om Udenrigsministeriet yder rådgivning om handel med et land?

- Med de rette forholdsregler kan en virksomhed godt drive forretning i et land, hvor der er udfordringer med menneskerettigheder herunder arbejdstagerrettigheder, uden selv at bryde disse, lyder det skriftlige svar.

Når Udenrigsministeriets Trade Councils giver rådgivning til danske virksomheder i udlandet bliver det skrevet ind i kontrakten, at man forventer, at virksomheden har gjort sig klart, hvordan de vil arbejde med social ansvarlighed i forhold til FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv.

I alt eksporterede Danmark sidste år varer og tjenester til udlandet for 1479 milliard kroner.