Modsætninger mødes: Sverige har altid været en stormagt – Holland er på vej

Der er stor forskel på de to hold, der i aften kæmper om den sidste plads i VM-finalen.

Hollandske Stefanie van der Gragt fejrer sin scoring i VM-kvartfinalen mod Frankrig. (Foto: DENIS CHARLET © Scanpix)

Det er to hold med vidt forskellige baggrunde, der tørner sammen i onsdagens VM-semifinale mellem Sverige og Holland.

De svenske kvinder er en garvet flok, der har været repræsenteret ved samtlige af de ni VM-slutrunder, der har været afholdt indtil videre. Det bedste resultat for svenskerne var en andenplads ved VM i 2003, og de blå-gule har længe nydt stor anseelse i hjemlandet.

Hollænderne er forsvarende europamestre, men deres succes er relativ ny: Det er blot anden gang, de Oranje deltager ved en VM-slutrunde. Og det er ikke alle, der er ved at falde i svime over holdet.

Så sent som under EM i 2017 var den hollandske EM-guldvinder fra 1988 Arnold Mühren ude og kritisere de hollandske fodboldkvinder i skarpe vendinger. Han sammenlignede landsholdet med et seriehold.

Men det kan være, at den opfattelse bliver mindre og mindre udbredt.

Den danske landsholdsspiller Line Røddik spillede i Ajax Amsterdam i sæsonen 2018-2019, og hun fortæller, at hun oplevede, at EM-triumfen i 2017 har haft en stor betydning for opfattelsen af kvindefodbold i Holland.

- Det var tydeligt at mærke, at kvindefodbolden i Holland havde taget et ryk fremad, efter landsholdet vandt EM, siger hun.

Stjernerne spiller i udlandet

Det er dog primært landsholdet, der er populært i Holland. Når det kommer til klubfodbold, halter interessen en smule. Den manglende interesse for klubfodbold kan have noget at gøre med, at de største landsholdsstjerner spiller i udlandet, og der derfor ikke er den store genkendelse at spore hos de fans, der så landsholdet løfte EM-pokalen for to år siden.

Men det bliver der måske snart ændret på.

- Der sker meget med hollandsk klubfodbold for tiden. Ajax, som jeg spillede i, har prioriteret kvinderne mere og mere de seneste år, siger Line Røddik.

Det er Ajax ikke ene om. De seneste to år har flere store europæiske klubber som Juventus, Manchester United, AC Milan og Real Madrid valgt at investere i kvindefodbold og oprette kvindehold i klubbens navn – foruden de i forvejen eksisterende kvindehold i klubber som FC Barcelona, FC Bayern München og Arsenal.

I den bedste hollandske kvindeliga har syv ud af ligaens ni hold et herrehold i ryggen. Hold, der har flere midler til rådighed og måske på sigt kan gøre det attraktivt for de hollandske spillere at blive i hjemlandet.

Lang tradition for kvindefodbold

I Sverige er historien en ganske anden. Udover at landsholdet har været en fast bestanddel af både EM, VM og OL i snart 30 år, har også svensk klubfodbold markeret sig på den internationale scene. Her er Sverige den tredjemest succesfulde nation i Champions League – kun overgået af Frankrig og Tyskland.

På vejen til semifinalen slog Sverige blandt andet Tyskland. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)

Traditionen for kvindefodbold i Sverige er lang, og klubfodbolden i vores naboland ser markant anderledes ud end i Holland og mange af de øvrige europæiske ligaer.

I Sverige er langt de fleste af klubberne i den bedste liga nemlig rene kvindeklubber, og kun tre af ligaens 12 hold har en pendant i den bedste herreliga. Dette setup har været en succes for svenskerne og har blandt andet udmøntet sig i to Champions League-trofæer til Umeå IK og yderligere fem gange Champions League-sølv til svenske klubber.

Helt anden respekt

Den internationale succes både på klub- og landsholdsplan har gjort, at kvindefodbold længe har været en del af svenskernes bevidsthed.

Det genkender Line Røddik, der skiftede fra Brøndby til den svenske liga i 2010.

- Da jeg kom til Sverige, var kvindefodbold kæmpestort. Der var en helt anden respekt for det, end der var i Danmark. Hvis folk i Danmark spurgte, hvad jeg lavede, og jeg svarede, at jeg spillede fodbold, blev der altid spurgt, nå, og hvad laver du så ellers? I Sverige kunne man mærke respekten og ligestillingen på en helt anden måde, siger hun.

De to landes historier er vidt forskellige, og det er fremtiden måske også. Sikkert er det i hvert fald, at et af de to hold i aften tager et stort skridt i retningen mod hidtil uset succes.

Om det bliver Sverige eller Holland, der spiller sig i VM-finalen mod USA, kan du finde ud af i aften fra klokken 21. Optakten begynder klokken 20.45 på DR3.

FacebookTwitter