Norske journalister anholdt i Qatar. For fem år siden oplevede tre danskere det samme

I 2016 oplevede den danske journalist Niels Borchert Holm også at blive tilbageholdt i Qatar.

Lokman Ghorbani ogHalvor Ekeland ankom til Kastrup Lufthavn efter at være blevet tilbageholdt i mere end et døgn i Qatar. (Foto: NTB © Ritzau Scanpix)

Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani sagde intet, men vinkede hurtigt, da de gik gennem glasporten.

Efter få sekunder bliver det høflige, men stive smil skiftet ud med tåre og kram i velkomsthallen i Kastrup Lufthavn. De to norske NRK-journalister landede her til morgen i Danmark efter at have været tilbageholdt i over 30 timer i Qatar.

Ifølge Udenrigsministeriet i Qatar brød Ekeland og Ghorbani landets love ved at bevæge sig ind på privat grund uden tilladelse. Den forklaring afviste det norske medie NRK i dag. Ekeland og Ghorbani havde papirerne i orden og lavet mundtlige aftaler med de nødvendige parter, lød det fra chefredaktør, Thor Gjermund Eriksen.

- Hvis de qatarske myndigheder mener, at journalisterne har brudt reglerne, er det ikke i proportion med overtrædelsen at anholde og tilbageholde dem i 30 timer. Det hører ingen steder hjemme, siger han til NRK.

Episoden med de to norske journalister bringer 'absolut minder frem' hos Niels Borchert Holm.

Sammen med to kollegaer var den 36-årige journalist og dokumentarinstruktør i 2016 i Qatar for at filme en kritisk dokumentar om Fifa's kontroversielle valg af ørkenstaten som vært for VM i 2022. Alt var på plads, papirerne i orden og porten til migrantlejren Labour City var åben. Troede de.

Her kan du se Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani, da de ankommer til Kastrup Lufthavn.

Får stadig kuldegysninger ved tanken

For ligesom Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani blev de tre danskere tilbageholdt af det qatarske politi for trespassing - ulovlig indtrængen.

- De tog vores telefoner, pas, udstyr og adskilte os, så vi ikke kunne tale sammen. Vi blev afhørt hver for sig og tilbageholdt i 11-12 timer, fortæller Niels Borchert Holm.

- Jeg kan stadig få lidt kuldegysninger af at tænke på det. Vi stod alene i ørkenen, afhørt af forskellige personer og kunne ikke få lov til at ringe til nogen. Det er det mest grænseoverskridende, jeg har oplevet som journalist.

Han understreger, at der er mange, som har oplevet værre ting i Qatar end de tre danskere. Eksempelvis Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani. Han kan dog levende sætte sig ind i deres oplevelser.

- Vi oplevede en blanding af afmagt og følelsen af, at en stat begik overgreb mod os. Vi kunne ikke gøre noget. Vi blev stillet valget: Underskriv et dokument, og vær ude på et par timer eller kom i fængsel i en uge, siger Niels Borchert Holm.

Det samme oplevede Ekeland og Ghorbani. Deres redaktør, Thor Gjermund Eriksen kalder det et angreb på de frie og uafhængige medier.

- Journalister, der kan fortælle, hvad der faktisk sker, er fundamentalt, siger Thor Gjermund Eriksen.

Norges idrætsforbund har også været ude at fordømme tilbageholdelsen af de to journalister. Forbundets præsident, Berit Kjøll, er urolig på vegne af alle journalister forud for VM i Qatar.

- Det er rystende, chokerende og total uacceptabelt. Vi tager på det stærkeste afstand fra, at journalister, som udfører deres samfundsopgave ved at dække forberedelserne til et internationalt mesterskab, bliver arresteret, siger hun i en pressemeddelelse.

Niels Borchert Holm blev afhørt af to betjente, inden en tredje og mere 'snu person' trådte ind i afhøringslokalet. 'Hvem er du, og hvad er din titel, spurgte jeg. Uden at fortrække en mine svarer han: Jeg repræsenterer indenrigsministeriet. Det er det eneste, du behøver at vide,' fortæller Niels Borchert Holm om episoden i 2016. (Foto: HAMAD I MOHAMMED © Ritzau Scanpix)

Historik for pressefrihed i Qatar

Den kritik afviser Qatars udenrigsministerium. Det norske journalisthold vidste udemærket, at de var i gang med noget ulovligt, oplyser udenrigsministeriet til DR Sporten.

Derudover taler Qatars historik for pressefrihed for sig selv, lyder det i det skriftlige svar.

- Qatar byder årligt hundredevis af journalister og NGO'er velkomne, så de kan rapportere frit fra landet. Der er aldrig nogen journalister, som er blevet tilbageholdt, så længe Qatars lovgivning er blevet overholdt, skriver Qatars udenrigsministerium.

Det kan teknisk set sagtens være sandt, fortæller Niels Borchert Holm. Men lovgivningen er tilsynelandende håndhævet ganske tilfældigt alt efter, hvordan det passer Qatars dagsorden, vurderer den 36-årige journalist og dokumentarinstruktør.

- Det eneste, jeg kan konkludere, er, at de går meget op i, at du ikke kommer ind på områder, hvis de indeholder migrantarbejdere, siger Niels Borchert Holm.

Det er absurd at tale om pressefrihed i Qatar, mener han.

- Nordmændene er det seneste eksempel. Mine kollegaer har oplevet det samme ligesom BBC-journalister og andre. Du kan ikke rapportere frit i Qatar. Det er ikke en lang diskussion om, hvorvidt det er muligt eller ej.