Øøh, hvem er ham Goncalo? Nyt portugisisk stjerneskud overstråler Ronaldo og overgår legende

Goncalo Ramos scorede hattrick i 6-1-sejren over Schweiz ved VM i Qatar.

Goncalo Ramos scorede et hattrick i VM-ottendedelsfinalen mod Schweiz. Inden da havde han scoret ét mål for Portugals landshold. (Foto: © Kai Pfaffenbach)

I de fleste brancher må man erkende, at der før eller siden kommer en ny, yngre model og stjæler rampelyset fra fortidens succeser.

Sådan er det også i fodbold. Tirsdag måtte den 37-årige superstjerne Cristiano Ronaldo således se til fra Portugals bænk, da den 21-årige Goncalo Ramos løb med opmærksomheden i 6-1-sejren over Schweiz i ottendedelsfinalen ved VM i Qatar.

I sin første start for landsholdet scorede Goncalo Ramos et hattrick og fik for en stund snakken om Portugal til at handle om noget andet end den Ronaldo, som var blevet bænket efter at have fået både landstrænerens og de portugisske fans utilfredshed at føle.

Goncalo Ramos havde selv svært ved at fatte sin bedrift.

- Ikke i mine vildeste drømme troede jeg, at jeg ville starte i knockout-fasen og score tre mål, sagde han til det portugisiske medie A Bola efter kampen.

Men hvem er den 185 centimeter høje målkanon, og hvor langt kan han nå, hvis han får lov til at drømme lidt videre?

Vurderet ud fra al verdens overskrifter: Rigtig langt.

I videoen herunder kan du se Goncalo Ramos' hattrick:

'En ny stjerne er født'

Til daglig spiller Goncalo Ramos i den portugisiske liga for Benfica, for hvem han i denne sæson har scoret 14 mål i 21 kampe.

Inden hans nylige VM-succes havde angriberen blot spillet 33 minutters landsholdsfodbold i en venskabskamp mod Nigeria tilbage i november.

Men den ringe erfaring forhindrede ifølge avisen New York Times ikke Goncalo Ramos i at afløse sin legendariske landsholdskollega, Ronaldo, med kryds og slange.

- På lidt over en time opnåede Ramos en bemærkelsesværdig bedrift. Han fik en hel nation og et helt VM til at undre sig over, hvorfor han ikke hele tiden har startet før Ronaldo, skriver New York Times.

Goncalo Gomes er den yngste til at score et VM-hattrick siden ungarske Florian Albert gjorde det i 1962. Benfica-agriberen er Portugals nye håb, konkluderer fodboldmediet Goal.com.

- På en aften, hvor det blev tydeligt for selv Ronaldos mest trofaste tilhængere, at hans stjerne falmer, blev en anden født, skriver Goal.

Den 21-årige Goncalo Ramos er Portugals yngste til at score et VM-hattrick. Han overgår legenden Eusebio, som var 24 år gammel, da han scorede tre mål i samme kamp ved VM i 1966. (Foto: © HANNAH MCKAY)

Og selvom det ikke er en smal sag at erstatte en legende, har Goncalo Ramos værktøjerne til at løfte arven. Det mener Joao Nuno Fonseca, som trænede den unge angriber på Benficas ungdomshold.

- Han er selvsagt teknisk dygtig, men det handler om mere end det. Det er hans karakter som person, og derfor er det ingen overraskelse, at han nu producerer, som han gør, siger Joao Nuno Fonseca til Sky Sports.

- Han viser verden, hvad kan kan, og han fortjener det.

Og hvad er det så, han kan? Score mål, jovist. Men hans største gave er, at han er god til at læse spillets gang før modstanderholdets forsvar, mener den tidligere Benfica-træner.

- Derfor finder han rum, som andre ikke finder. Han ser, hvad andre ikke ser, siger Joao Nuno Fonseca.

I Portugal har de da også fået øjnene op for Goncalo Ramos.

Eusebio er en af de største figurer i portugisisk fodbold, og han var kendt som en hurtig og målfarlig angriber i absolut verdensklasse. Han scorede 727 mål i 715 kampe for Benfica samt 41 mål i 64 kampe for Portugals landshold, som han ledte til en tredjeplads ved VM i 1966. Han blev 71 år gammel døde i 2014. (Foto: © -)

Mediet Publicó hylder Benfica-angriberen for sin milepæl og udnævner tirsdag den 6. december for dagen, hvor 'Portugal overgav sig til ungdommen', ligesom A Bola kalder hattricket for historisk.

- Siden 1966 var Eusebio (tidligere portugisisk fodboldspiller, red.) Portugals yngste spiller med et hattrick i en alder af 24 år. Nu, 21 år gammel, formår Goncalo Ramos at overgå legenden, skriver A Bola.

Også på Portugals landshold bliver det nye stjerneskud fejret. Midtbanespilleren William Carvalho melder om god stemning i truppen.

- Goncalo har vist enorm kvalitet, men nu skal han betale for aftensmaden, siger han ifølge A Bola.

Onsdag og torsdag er der hviledage i Qatar, men VM vender stærkt tilbage på fredag med kvartfinalerne Kroatien-Brasilien og Holland-Argentina. Du kan følge førstnævnte på DR1 og DRTV, mens begge kampe kan opleves på DR Lyd, VM på P4 og her på dr.dk.