Professor kritiserer landsholdet: 'Svarer til, at klassens ballademager spørger, om han må være fræk'

Danmark og seks andre nationer har valgt at droppe deres idé om et regnbuefarvet anførerbind til VM i Qatar.

Simon Kjær kommer ikke til at bære One Love-kaptajnbindet, når Danmark tirsdag går på banen mod Tunesien. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Først ville Danmark og seks andre nationer protestere med et regnbuefarvet anførerbind, men så stak det internationale fodboldforbund, Fifa, hånden i lommen for at finde det gule kort frem.

Fifa vil nemlig ikke have, at spillerne benytter anførerbindet, som er en kampagne mod diskrimination, og har indikeret, 'at det vil få sportslige konsekvenser'.

Det fik de nationale fodboldforbund fra Danmark, England, Belgien, Tyskland, Holland, Wales og Schweiz til at pakke deres protest væk.

Ingen af dem havde lyst til at lade deres anfører notere for en advarsel, før et opgør blev fløjtet op.

Men alene det, at Fifa kan finde på at true med den slags, siger meget om, at der lige nu finder en "gigantisk armlægning" sted på fodboldens ledelsesgange, siger Andreas Kraul, DR Sportens fodboldkommentator.

- Fifa er ved at være rigtig trætte af hele tiden at blive prikket i siden af de her europæiske lande. De spiller i den grad med de store muskler ved at ville give advarsler og sportslige sanktioner, forklarer Andreas Kraul fra Qatar.

Herunder kan du høre Jakob Jensen fra DBU fortælle om afvisningen fra Fifa:

Klap i, ballademagere

Ifølge fodboldkommentatoren adlyder Danmark og kompagni, fordi man gerne vil undgå at tage konflikten med ind på fodboldbanenerne i Qatar. Presset ville blive pålagt den enkelte anfører - Simon Kjær i Danmarks tilfælde, fortæller Andreas Kraul.

- Simon Kjær ville risikere sin sportslige tilstedeværelse i turneringen ved at bære dette anførebind. Når det bliver symboliseret i én person, trækker DBU og de øvrige seks nationer en streg i sandet, siger han.

Det bekræfter DBU's administrerende direktør, Jakob Jensen, i et interview med DR Sporten.

- Jeg er ekstremt skuffet over Fifa i den her sag. De har kendt til vores budskab i månedsvis, lyder det fra Jakob Jensen.

DBU havde klare intentioner om, at det regnbuefarvede anførerbind skulle i brug til VM, som det også tidligere har været i Nations League. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Udviklingen i sagen er fuldstændig forudsigelig, mener Hans Bonde, professor i idrætshistorie ved Københavns Universitet.

Han er dog ikke imponeret af DBU eller de andre europæiske lande og forklarer, at "det svarer til at klassens ballademager rækker hånden op og spørger, om han må være fræk."

- Så får han jo at vide af læreren, at han skal klappe i. Men det gik op for Fifa, at landene ville sidde en økonomisk bod overhørig, og derfor vil Fifa give en sportslig bod, og det kan landene ikke bære, siger Hans Bonde.

Der er nemlig knivskarp konkurrence mellem de forskellige nationer, og der er ikke plads til pointtab eller gule kort til holdets vigtigste spillere, fortsætter idrætsprofessoren.

Herunder kan du se og høre Hans Bonde sætte ord på armbindssagen:

'Dybt patetisk, Fifa'

Hans Bonde er dog af den overbevisning, at de syv lande bare skulle have kastet sig ud i protesten og undladt at varsle Fifa, at man ville benytte sig af anførerbindet.

- Det danske landshold og resten af de europæiske lande gemmer sig lidt, når de siger, at man ikke kan agere ved at lægge ansvaret over på Fifa. De kunne jo bare have gjort det, vurderer Hans Bonde.

For der er nemlig ikke meget at komme efter hos Fifa, som hele tiden har været reaktionære, når det kommer til tiltag a la regnbue-bindet. Forbundet "fletter tæer" med Qatar, og derfor bliver der ikke nogen ordenlig kritisk dialog, forklarer idrætsprofessoren.

I stedet skal landene bære Fifa's budskab med "Football Unites the World" - eller på dansk, fodbold forener verden. Fifa vil ikke have politiske budskaber til VM, men forbundet er selv hyperpolitiske, mener Hans Bonde.

- Fifa har en ide om, at der skal være fredsforhandlinger mellem aggressoren Rusland og Ukraine, siger han.

- Det er dybt patetisk, at Fifa med deres helt utroligt lave forstand på international politik vil agere fredsmæglere og løse problemer, som ingen andre har kunnet løse, lyder det fra Hans Bonde.

Danmark spiller sin første kamp ved VM tirsdag eftermiddag. Modstanderen er Tunesien, opgøret begynder klokken 14, og du kan følge med på DR1, DRTV, DR Lyd og i vores liveblog her på dr.dk.