Richard Nixon gav USA verdens bedste kvindelige fodboldhold

Det amerikanske landshold i kvindefodbold er det mest vindende gennem tiden, og det hele begyndte med en lov mod diskrimination i 1972.

Megan Rapinoes og det amerikanske landshold i fodbold er vant til succes, og det kan de langt hen ad vejen takke den tidligere præsident Richard Nixon for. (Fotocollage) (© Fotos af JEAN-CLAUDE DESSART og BERNADETT SZABO)

Fredag aften spiller USA kvartfinale mod værtsnationen Frankrig ved VM, men på den anden side af Atlanterhavet er det ikke kampen, der får mest opmærksomhed.

Det gør derimod den amerikanske viceanfører Megan Rapinoes udtalelse om, at hun ikke har tænkt sig at tage i Det Hvide Hus og hilse på Donald Trump, efter VM-sejren er i hus.

Udmeldingen fra den sejrsvante fodboldspiller kom i januar måned, hvor der var et halvt år til VM-slutrunden skulle spilles.

- Vi er ”mesterskabsrobuste”. Vi bærer en tung byrde af forventninger, men det tror jeg også får det bedste frem i én. Vi forventer at vinde alle kampe, så hvis vi er bagud 0-2 med ti minutter tilbage af kampen, så forventer vi stadig at vinde kampen.

- Det ligger dybt i os, siger viceanfører Megan Rapinoe i et interview med fodboldmagasinet Eightbyeight.

Se Megan Rapinoes tre VM-mål i klippet herunder.

Og de amerikanske fodboldkvinder har da også noget at have troen på egne evner i. Det er blandt andet blevet til tre verdensmesterskaber og fire gange OL-guld siden 1991, og lige nu er holdet nummer ét på verdensranglisten og forsvarende verdensmester.

'Title IX'

Men hvorfor er det lige, at de amerikanske kvinder er så gode til at spille fodbold?

Et af svarene skal findes et overraskende sted. Nemlig i en amerikansk lov fra 1972, som er underskrevet af præsident Richard Nixon. 'Title IX' hedder loven, og den siger blandt andet, at ”ingen personer i USA skal grundet sit køn ekskluderes, gå glip af fordele, eller diskrimineres fra uddannelser eller aktiviteter, som er statsstøttede”.

Den lov medførte, at man på landets uddannelsessteder fik travlt med at åbne op for sportsgrene, som kvinder nemt kunne deltage i og have adgang til. Fodbold blev et populært tilbud på de amerikanske high schools og universiteter, da det som minimum blot kræver 11 piger at have et fodboldhold, og jo flere man kunne få ind, jo bedre.

Det er simpel matematik, forklarer Eileen Narcotta-Welp, der er professor i sportsstudier ved University of Wisconsin, til det amerikanske finansmedie Business Insider.

- Ved at starte et kvindefodboldhold op, kunne skolerne nemt udjævne kønsfordelingen i deres sportsprogrammer, siger hun.

Den nye lov fik mange flere amerikanske piger til at dyrke fodbold, og med antal kommer forøget talentmasse.

- Jo flere der spiller, jo større er konkurrencen, og det var med til at styrke både det tekniske og taktiske niveau hos fodboldspillerne, siger Eileen Narcotta-Welp.

Historiens største kamp

I 1971 var der blot 700 piger, der spillede fodbold på amerikanske high schools. I 2014 var det tal steget til 376.000 piger.

I 1991 skete igen et boom i antallet af piger, der valgte at spille fodbold i USA. Landsholdet nåede sin første finale ved VM, og den kamp anses for at være et af de største øjeblikke i amerikansk kvindesport nogensinde.

Finalen blev vundet 2-1 over Norge, og som så ofte set siden, så er der få ting, der får unge mennesker til at dyrke sport som national succes, og siden da er kvindefodbolden i USA blomstret yderligere.

I 2006 var der ifølge Fifa cirka tre millioner kvindelige, registrerede ungdomsspillere i verden, og mere end halvdelen af dem var i USA.

Selvom finalen i 1991 har ikonisk status, så er aftenens kvartfinale allerede blevet kaldt den største kvindefodboldkamp i historien. Ingredienserne er der. Stadion er udsolgt, der forventes at blive sat seerrekord på tv, og USA har kun tabt en enkelt kamp ud af de seneste 50. Det var et nederlag på 1-3 til Frankrig.

USA møder Frankrig klokken 21.00 fredag aften, og kampen kan ses på DR3.

FacebookTwitter