Skrev fodboldhistorie som første kvindelige træner for et herrehold: Nu skal hun sørge for fransk VM-guld

Corinne Diacre er kvinden, der brød et tabu i herrefodboldverdenen, og nu er forventningen, at hun endnu en gang skaber overskrifter, når hun skal lede Frankrig mod det første VM-guld.

Husk, du kan se alle kampe fra VM i Frankrig på DR3 og DRTV fra den 7. juni.

Antoine Griezmann, Kylian Mbappe, Paul Pogba.

Tre franske fodboldspillere, der sidste sommer sammen med resten af ’Les Bleus’, for evigt skrev sig ind i fransk fodboldhistorie med et længe ventet VM-guld ved slutrunden i Rusland.

I år er det planen, at de tre superstjerner skal få følgeskab af endnu flere franske fodboldspillere i historiebøgerne, når VM for kvinder bliver spillet i juni og juli.

Amandine Henry, Eugenie Le Sommer og Wendie Renard er nogle af de franske spillere, som drømmer om at løfte trofæet for første gang nogensinde for et fransk kvindelandshold.

Og presset er stort i hjemlandet, for efter flere års satsning og fokus på landsholdet og kvindefodbolden generelt, forventer det franske folk, at det netop skal ske i år. Truppen er en af de allerbedste i verden, den franske klub Lyon har domineret europæisk fodbold i årevis - og så bliver VM spillet i hjemlandet.

Corinne Diacre i sit es. Grafik: Vibeke Kjær Lund

Kvinden, der skal indfri de store forventninger og gå i kollega Didier Deschamps guld-fodspor, hedder Corinne Diacre.

Men det pres lever den 44-årige træner fint med. Det er nemlig ikke første gang, hun skal leve op til enorme forventninger fra omverdenen.

Bryder tabuet i herrefodbold-verden

For i 2014 kom Corinne Diacre på alles læber i Frankrig, da hun blev ansat som cheftræner for Clermont i den næstbedste herrerække, Ligue 2.

Dermed stod hun til at blive den første kvindelige træner for et professionelt herrehold nogensinde. Og det skabte en enorm opmærksomhed – ikke bare i Frankrig, men i hele verden.

Diacre prøvede dog selv at nedtone betydningen af, at hun var kvinde.

- For mig handler det om at træne - det er det, min passion er. Jeg tænker ikke over, at jeg er den første kvinde til at træne et herrehold. Det er bare fodbold, sagde hun ved sin ansættelse.

Men de udtalelser stoppede dog ikke medie-hysteriet omkring ansættelsen af Diacre.

Interessen for hendes køn i en mandsdomineret verden var kolossal, og samtidigt satte flere spørgsmålstegn ved hendes trænererfaring på topniveau.

Hun havde godt nok spillet 121 kampe for Frankrigs landshold i sin aktive karriere, og året forinden havde kun erhvervet sig den højeste træneruddannelse i Frankrig som den første kvinde nogensinde.

Corinne Diacre var en stor profil for Frankrigs landshold, hvor hun også nåede at være anfører. Grafik: Vibeke Kjær Lund

Men cv’et indeholdt kun en assistentrolle for det franske kvindelandshold og en cheftræner-stilling i sin tidligere klub Sochaux på amatør-basis. Og nu skulle hun pludselig overtage et Ligue 2-klub, der på trods af det mindste budget i ligaen stadig havde ambitioner.

Derfor var det ikke svært at forstå, at flere kritikere mistænkte ansættelsen som et mediestunt fra klubben og præsidenten Claude Michy. Med andre ord så projektet fra første fløjt ud til at blive meget udfordrende for Corinne Diacre.

Lukkede munden på kritikerne

Men det slog hende ikke ud. Hun accepterede, at medierne ville følge hende tæt, og at hendes handlinger og resultater ville blive vendt og drejet mere end normalt.

Diacre sagde ja til tonsvis af interviews i de første måneder og svarede på alt mellem himmel og jord.

- Nej, selvfølgelig vil jeg ikke gå ind i omklædningsrummet, når spillerne klæder om. Jeg venter, til de er færdige. Lige nu er der 11 mænd, som er cheftrænere for kvindehold i den bedste række, og de gør det samme. Men de bliver bare ikke spurgt om de samme ting, svarede Diacre køligt i et interview med L’Equipe.

Men efter et stykke tid fik hun også nok af de personlige og direkte spørgsmål om hendes person og køn. Hun ville bevise, at hun var en god nok cheftræner - og var alt andet end et mediestunt.

- Næste spørgsmål. Kom nu, lad os tale om fodbold. Folk snakker for meget om mig. Det er irriterende, sagde hun ved et pressemøde op til en ligakamp.

Og langsomt begyndte medier og resten af omverdenen at snakke mere om Diacres og holdets resultater end om hendes køn.

Efter en dårlig start i sin første sæson, begyndte hun at luge ud i truppen. Spillere, der havde en dårlig mentalitet og ikke havde den nødvendige vilje til at udføre hendes krav, blev sendt på reserveholdet og solgt til andre klubber.

Og efter noget tid begyndte holdet også at udføre hendes taktik og tanker på banen.

Klubbens målsætning om at undgå nedrykning i Diacres første sæson blev nået med en 12. plads, og i den efterfølgende sæson var holdet tæt på at sikre sig oprykning til den bedste række med en seværdig spillestil. Det glippede til sidst, men hun vandt dog noget andet – nemlig at blive værdsat af fans, medier og kolleger.

Magasinet France Football kårede hende som årets træner i Ligue 2, mens hun blev nummer to i kollegaernes vurdering.

Corinne Diacre i cheftræner-rollen i sin tid i Clermont. Grafik: Vibeke Kjær Lund

Holdets angriber Famara Diedhiou, som Diacre selv scoutede og hentede til klubben, var også fuld af lovord om sin træner.

- Jeg beundrer hendes mod og engagement, og jeg har meget at takke hende for, sagde senegaleseren, der blev valgt til sæsonens bedste spiller i den næstbedste række i 2015 – og endte med at blive solgt til Ligue 1.

Clermont forlængede da også straks hendes kontrakt til 2018, og Diacre afslørede selv, at en Ligue 1-klub havde kontaktet hende med et jobtilbud.

Kan ikke sige nej til Les Bleus

Hun ville dog blive og færdiggøre sit arbejde i Clermont, og begyndte at se frem mod sin tredje sæson i klubben. Men tilbuddene stoppede ikke af den grund. Kort inde i sæsonen kontaktede det franske forbund hende om tjansen som cheftræner for de bedste kvindelige spillere.

Diacre takkede dog pænt nej i første omgang, men i slutningen af sin tredje sæson i Clermont, som endte med en acceptabel midterplacering efter en stor profil-flugt, kunne hun ikke dy sig.

Et nej tak blev forvandlet til et ja til Les Blues i sommeren 2017, og dermed sagde hun også farvel til Ligue 2-klubben og sin største udfordring i sin trænerkarriere til dato.

En udfordring, som hun på intet tidspunkt fortrød, hun sagde ja til. Og en ansættelse, som hun håber, vil inspirere andre kvinder.

- Jeg er stolt på en måde. Problemet er, at folk aldrig har set det før, og nogle ser det som et problem. Det kan ikke lykkes med en kvinde, siger de. Det var svært i starten, men blev meget nemmere hen af vejen. Spillerne så det aldrig som et problem, at jeg var kvinde, fortalte hun i et interview med The Guardian.

Corinne Diacre skal sikre guld til Frankrig ved VM. Grafik: Vibeke Kjær Lund

- Jeg tænker ikke selv over, at jeg er en pioner. Men i fremtiden, når jeg sidder som gammel foran en pejs, vil jeg nok tænke over, hvad jeg har udrettet. Nogen skulle jo være den første kvinde i mandeverden. Og det blev mig.

Nu gælder det så igen for Corinne Diacre at skrive sig ind i historiebøgerne. Denne gang som den første cheftræner, der vinder VM-guld sammen med Frankrigs bedste kvindelige fodboldspillere.

På trods af talentfulde spillere har Frankrig aldrig formået at avancere til finalen hverken ved EM eller VM. Det skal Diacre nu være med til at ændre på.

- Presset er stort, som det skal være. Men vi skal tage en kamp af gangen, vinde vores gruppe og derefter mentalt være klar til udfordringerne.

- Vi har en fantastisk gruppe af spillere, som jeg håber, det franske folk vil bære frem i turneringen, sagde Diacre efter den sidste testkamp før VM, som Frankrig vandt med 2-1 over Kina.

VM begynder den 7.juni med åbningskampen mellem værtsnationen Frankrig og Sydkorea.

Husk, du kan se alle kampe på DR3 og DRTV.

Facebook
Twitter