Spioner og rekorder. Semifinalen mellem USA og England har det hele

Spioner, målmaskiner, rekordsalg og en landstræner med et ben i hver lejr. Her er historierne om semifinalebraget mellem USA og England.

England jagter overraskelsen mod USA i semifinalen. Her jubler engelske Ellen White over én af hendes fem VM-scoringer. (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)

Når USA og England i aften krydser klinger i VM-semifinalen, er den helt store historie, om de engelske kvinder kan overvinde de amerikanske favoritter. Men udover selve spillet på banen, så byder kampen på en række gode historier uden for kridtstregerne.

Blandt andet er der blevet set to personer fra den amerikanske delegation på det engelske hotel, og så er der næsten garanti for mål, når VM’s mest scorende løber på banen.

Her kommer fire ting, der bliver snakket om op til semifinaleopgøret mellem USA og England.

1

Jill Ellis – Amerikansk landstræner født i England

Hvis man lytter godt efter, når Jill Ellis snakker, så aner man et hint af EastEnders og Britpop. Og når de to nationalmelodier i aften brager ud af højtalerne på stadion i Lyon, vil Jill Ellis have et forhold til begge. Den 52-årige amerikaner er nemlig født og opvokset i Portsmouth i det sydlige England.

Og fodbolden kommer ikke fra fremmede for den amerikanske landstræner. Som 15-årig flyttede familien Ellis til USA, hvor hendes far, John Ellis, grundlagde et fodboldakademi.

Og selvom Ellis nu er amerikansk statsborger, så har opvæksten i den engelske fodboldkultur været katalysatoren til hendes liv i fodboldens verdenen. Hun nævner da også den tidligere Manchester United-manager, Alex Ferguson, som en af hendes forbilleder.

Og som en ekstra lille krølle på halen, så er træneren for det engelske landshold, Phil Neville, tidligere spiller i Manchester United under netop Alex Ferguson.

2

Rekordsalg af USA-spillertrøje

Det amerikanske kvindelandshold er ikke de eneste der smiler over det gode spil i Frankrig. Nike er også godt tilfredse med de amerikanske kvinder. Sportsmærket sælger nemlig landsholdstrøjer som aldrig før. (Foto: LIONEL BONAVENTURE © Scanpix)

Denne VM-slutrunde har på mange måder været rekordernes VM. Vi fik den all-time største VM-sejr, da USA slog Thailand 13-0, kampen mellem England og Skotland blev den mest sete kvindefodboldkamp på tv i Storbritannien nogensinde, og brasilianske Marta blev den alletiders mest scorende spiller ved en VM-slutrunde.

Men det stopper ikke her. Mandag offentliggjorde det amerikanske tøjmærke, Nike, nemlig, at den amerikanske landsholdstrøje er den mest solgte fodboldtrøje gennem mærkets webshop på en enkelt sæson nogensinde – og dermed giver det amerikanske kvindelandshold både Barcelona og det mandlige brasilianske landshold baghjul.

Dermed ligger trøjesalget af den amerikanske landsholdsdragt sig i slipstrømmen på et VM, som på mange måder vil gå over i historiebøgerne.

3

Tre VM-topscorerer på banen på samme tid

Mål, mål, mål, mål og fem gange mål. Ja faktisk er det hele 15 gange mål. For når der fløjtes til kick-off i aften, så er tre af VM- turneringens fire topscorer på banen. Samlet set har de sparket bolden i nettet hele 15 gange.

På det amerikanske landshold deler Alex Morgan og Megan Rapinoe topscorertitlen med fem scoringer hver. Men mens Alex Morgan bankende alle sine fem scoringer ind i 13-0 sejren over Thailand, så har Megan Rapinoe fordelt sine over flere kampe. Senest med to kasser i kvartfinalen mod Frankrig.

Mest varm for de engelske kvinder er Ellen White, som ligeledes er noteret for fem scoringer. Og den engelske målmager har især haft gang i målene i knock-out fasen af slutrunden. Fire af hendes fem scoringer er faldet i englændernes seneste tre kampe.

4

Spioner eller hotelscouting?

Ikke en slutrunde uden en spionsag. Og meget passende involverer det denne gang netop USA og England. To personer fra den amerikanske delegation nemlig blev i weekenden set på englændernes hotel i Lyon.

Forklaringen fra amerikanernes side er, at de, i tilfælde af sejr i aftenens semifinale, er tvunget til at skulle flytte ind på hotellet i Lyon, da finalen bliver spillet i byen. Derfor ville de gerne lige se hotellet an.

Den engelske landstræner, Phil Neville, var dog ikke helt på bølgelængde med amerikanerne på pressemødet forud for aftenens kamp.

- At sende folk til et andet holds hotel er ikke noget vi kunne finde på, lyder det fra Phil Neville

Om det amerikanske landshold får brug for at overnatte på hotellet i Lyon, finder vi ud af i aften, når slutfløjtet lyder i semifinalen.

Du kan se semifinalen mellem USA og England kl. 21.00 på DR2

FacebookTwitter