Termometeret viser 30 grader, men tilskuerne i Qatar fryser

Store luftkanoner spreder kold luft ud på de i alt otte stadions i Qatar. Men på trods af heden udenfor, er en ekstra trøje nødvendig, når tilskuerne skal på stadion.

Store aircondition-kanoner køler stadion ned under VM kampen mellem England og USA på Al Bayt Stadium i Qatar. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Du har måske bemærket de grå plastikhuller langs stadiontribunerne i Qatar. Det er ikke et typisk syn på et stadion. Men for at kunne spille fodbold i den qatarske varme har arrangørerne indstalleret store luftkanoner, der puster kold luft ud på stadion.

Spillerne nyder godt af at spille fodbold i 22 grader i stedet for 30 grader, som temparaturen ville have været uden den kunstigt afkølede luft. Men ifølge DR Sportens fodboldekspert Francis Dickoh har tilskuerne det anderledes koldt.

- De tilskuere, der sidder helt oppe under taget, har det ekstremt koldt. Jeg har selv set flere løbe ned til de stewards, der står på stadion, for at fortælle, at det simpelthen er alt for koldt, siger Francis Dickoh i Qatar.

Der er nemlig installeret ventilation og luftkanoner overalt på stadion, nogle steder selv mellem tilskuernes sæder.

Francis Dickoh har selv mærket kontrasten fra de normale træningsanlæg i 30 grader til 22 grader og kunstig kulde på de åbne stadioner.

- Det er en meget bizar oplevelse, siger Francis Dickoh.

- Hvis du ikke vil vågne op med halsbetændelse eller forkølelse efter en kamp, skal du have en ekstra trøje med som tilskuer. Det har jeg haft til stort set alle kampene.

Men selvom fansene er nødt til at klæde sig lidt varmere på, mener Francis Dickoh, at det fungerer godt for spillerne, der uden aircondition skulle spille i meget varmt og fugtigt klima. Og det ville "drive al energien ud af kampene."

Dyserne, der spreder koldt luft på stadion, er meget store. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

En fordel for spillerne

Varmen i Qatar er ekstrem høj og fugtig, selvom turneringen er rykket til om vinteren. Så høj, at det danske landshold har været nødt til at rykke deres træninger til senere på dagen end først planlagt.

- Varmen har ikke været et problem for os, efter vi har rykket vores træning til senere på dagen, siger Christian Eriksen til et pressemøde fredag.

- Det føles ikke så varmt, da vi spillede kamp med aircondition, hvilket jo i sig selv lyder meget skørt, siger Christian Eriksen.

Heden påvirker derfor ikke kampene, da VM-værterne fra Qatar bestræber sig på at nedkøle stadionerne til omkring 22 grader. Men spillerne kan alligevel mærke en ændring af at spille i den kunstige luft.

- Det føles mere fugtigt, så man har sværere ved at få pusten efter en spurt, siger Christian Eriksen.

Staben omkring landsholdet har også været nødt til at tænke heden ind i opbygningen af deres træningslejr, hvor telte til at danne skygge er blevet sat op til spillerne.

På trods af at VM i Qatar er blevet markedsført som en CO2-neutral begivenhed, viser Fifas egne tal, at klimaaftrykket ved at afholde VM i Qatar er større end ved de senese tre VM-slutrunder.

Hvor meget de mere, de udleder, kan du se i statistikken herunder.

Nedkølede stadions i fremtiden

Det var, efter Qatar vandt værtskabet for VM i fodbold i 2010, at professorer fra Qatars Universitet gik i gang med at udvikle et nedkølingssystem.

Ifølge Fifa har de udviklet et system, der bruger solenergi til at forsyne ventilatorer, der trækker luft udefra ind og afkøler den, inden luften igen bliver pustet ud på stadionet.

Det er Saud Abdul Ghani, professor i maskinteknik, som går under kælenavnet "Dr. Cool", der har udviklet teknikken.

I et interview til Fifa fortæller han, at de ikke blot nedkøler luften, men at de renser den. Og selvom vi i Danmark forbinder en stadionoplevelse i vintermånederne med en frisk kølig vind, kan vi ifølge "Dr. Cool" komme til at opleve mange flere nedkølede stadions i fremtiden.

Det bliver nok ikke de danske stadions, der står først i køen til et airconditionanlæg. Men amerikanerne, mexicanerne og franskmændene, der skal afholde henholdsvis det kommende OL og verdensmesterskab i fodbold, vil ifølge Saud Abdul Ghanis se nærmere på denne nye teknologi, da de lande også kan blive udfordret af de høje temperaturer.