USA genvinder VM foran hårdtkæmpende hollændere

USA vandt søndag aften VM efter en 2-0 sejr over Holland i Lyon.

USA vinder VM-guld

Søndag eftermiddag stod de alle sammen i kø.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, vinkede livligt, mens den hollandske konge, Willem-Alexander, iklædte sig sit orange halstørklæde.

Bonjour, bare sæt dig ned.

Store sportsbegivenheder har det med at lokke statsoverhoveder og royale til, og søndag eftermiddag var ingen undtagelse. For første gang, både for kvinder og mænd, mødtes de forsvarende verdens- og europamestre i en VM-finale.

USA med muligheden for at få landets fjerde, gyldne stjerne på trøjen, mens Holland jagtede den første.

Med den slags præmier i puljen kunne historiens vingesus med rette udfordre balancen hos de 22 spillere, der på banen skulle markere endestationen for en måneds fodboldfest i Frankrig.

En måneds VM-fodbold, der har sat nye standarder for kvindefodbold, slået rekorder, ændret holdninger.

Søndag eftermiddag agerede Stade de Lyon så lærred, mens de to holds udvalgte selv kunne trække stregerne og lægge farverne. Kvalitetsmæssigt efterlod de sig ikke noget skønmaleri, men som et billede på kvindefodboldens udvikling vil de 95 minutters finalefodbold være øjeblikket, hvor avantgarde blev allemandseje.

Stadion var helt udsolgt. (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)

Foran 57.900 tilskuere, millioner af tv-seere verden over, kunne Alex Morgan, Megan Rapinoe og resten af det amerikanske hold lægge hænderne på VM-trofæet for anden gang i træk med en sejr på 2-0 over Holland.

Ja ja, alt godt kommer til den som sprinter, og kvindefodbolden er efter mange års tilløb endelig kommet op i fart.

Angreb over kanterne

Det var dog ikke kun inden for kridtstregerne, at der blev skrevet historie søndag. Det samme gjorde sig gældende på sidelinjen. For første gang var der en kvinde i spidsen for hvert VM-finalehold.

Amerikanske Jill Ellis og hollandske Sarina Wiegman, der dog ikke bragte nogle nævneværdige overraskelser til bordet.

Megan Rapinoe var tilbage i den amerikanske startopstilling efter en småskade, hendes tredje VM-finale i træk, men den amerikanske anfører markerede sig mest ved at holde hænderne foldet på ryggen, som hun plejer, under den amerikanske nationalmelodi.

Politik, sport, stativ, kasket.

Under VM-slutrunden havde USA præsteret at score inden for de første 12 minutter i hver kamp, men den mavepuster af en åbning undgik de orange allernådigst, selv om de amerikanske favoritter ikke havde de store betænkeligheder ved at sætte sig på spillet.

I stedet kunne hollænderne knokle, stikke et ben ud og stå i vejen, når de amerikanske spillere igen og igen forsøgte at komme forbi på kanterne. Glimrende egenskaber, når de offensive kræfters løb og afleveringer havde lige så let ved at nå hinanden som to ens poler.

Ingen afslutninger præsterede Holland i kampens første 45 minutter. Nul.

De hollandske fans havde ikke meget at se på i første halvleg. (Foto: EVA PLEVIER © Scanpix)

De pasningsstærke amerikanere gjorde det da også i store perioder surt at stå i den hollandske defensiv, selv om de helt åbne muligheder udeblev. Fem minutter før pausen skulle der dog små mirakler fra Sari Van Veenendaal i målet til for at holde amerikanerne stangen.

Med i alt fire store redninger formåede Van Veenendaal at stoppe en imponerende amerikansk stime. Ikke siden januar har holdet forsømt at score i første halvleg, men man behøvede nu ikke at være meteorolog for at se, at det trak op til uvejr for de hollandske europamestre.

Og naturligvis, det måtte jo ske. 58 minutter spillet, en høj støvle det forkerte sted, et kamera i den rigtige vinkel, en VAR-jury smedet i milimeterdemokrati og foragt for sportens ånd. Et hurtigt kig og en beslutning fra kampens franske dommer senere, og så kunne Megan Rapinoe fra straffesparkspletten sende Sari Van Veenendaal til den forkerte side.

Megan Rapinoe scorede kampens første mål. (Foto: Denis Balibouse © Scanpix)

1-0 til USA, teknisk knock-out til Sarina Wiegmans tropper, der kort efter kunne se VM-trofæet rykke endnu længere væk, da Rose Lavelle med et forrygende solomål krævede noget af det smukke ved spillet tilbage, som VAR kort forinden havde stjålet.

Nede 0-2 og med et VM-trofæ klar til at flyve mod USA, forsøgte Holland at kaste det sidste frem. Det gav store åbninger i den anden ende, hvor de amerikanske spillere nærmest stod i kø for at gøre det til 3-0.

For Alex Morgan virkede det dog mere tiltalende at drible rundt i cirkler, få det til at se lækkert ud, og derfor blev der ikke scoret mere i opgøret, der mod slutningen tabte gassen, mens podiet og pokalen blev gjort klar i kulissen.

Med slutfløjtet rungende over Stade de Lyon, skriver USA sig ind i historien som det første hold til at nå fire VM-titler. Holland, europamestrene, må nøjes med sølv, mens kvindefodbolden tog et skridt ind i en ny æra.

FacebookTwitter