Verdens værste træner eller høj verdensklasse? Landstræner deler vandene og kysser spillerne

Hollands landstræner, Louis van Gaal, er både elsket og hadet. Fredag kan kan stå på sidelinjen for sidste gang, når Argentina venter i VM-kvartfinalen.

Louis van Gaal fotograferet under en kamp mod Belgien i september. (Foto: © Koen Van Weel)

"Jeg kommer til at råbe og skrige efter dig. Men det er kun godt. Den dag, jeg ikke gør det længere, kan du finde en ny arbejdsplads."

Vi tager en hurtig quiz. Hvem sagde det?

Var det tv-kokken Gordon Ramsay, eller var det Hollands landstræner, Louis van Gaal, som i aften står på sidelinjen i VM-kvartfinalen mod Argentina?

Det sidste svar er korrekt, og det var nogenlunde beskeden til den tidligere danske landsholdsspiller Simon Poulsen, da han skiftede til Louis van Gaals AZ Alkmaar i 2008.

- Louis van Gaal gav mig hånden og stirrede mig i øjnene. "Det er godt, du holder øjenkontakten. Det betyder, at du vil lære noget, sagde han og gik, fortæller Simon Poulsen og griner.

Herunder kan du se Louis van Gaal håndtere hård kritik fra Argentinas Angel di Maria med kyshånd:

Simon Poulsen var vild med at spille under den nuværende landstræner i den hollandske liga. Louis van Gaal kunne let "eksplodere af raseri", men han nød stor respekt fra spillerne, fordi han samtidig var en lun person, erindrer Simon Poulsen.

- Jeg kan sagtens forstå, at nogen knækker under de høje krav. Specielt de store stjerner kan have svært ved ham, fortæller sønderjyden, som nåede to sæsoner under val Gaal, inden træneren skiftede til den tyske gigant Bayern München.

Helt så "mange" nåede den argentinske landsholdsspiller Angel Di Maria ikke under Louis van Gaal i Manchester United tilbage i 2015. Det skyldes ifølge kantspillere, at hollænderen er den værste træner i verden.

Louis van Gaal hentede Angel Di Maria til Manchester United i 2014 i en stor handel med Real Madrid. Opholdet blev dog aldrig en succes, og året efter skiftede argentineren til den franske liga og Paris SG. (Foto: © PETER POWELL)

Voldsomme van Gaal

Juventus-spilleren Angel Di Maria er på ingen måde lige så positivt stemt omkring sin tidligere træner Louis van Gaal som danske Simon Poulsen.

I et interview med mediet TyC Sports kalder argentineren Louis van Gaal for "den værste træner" i sin karriere og årsagen til den forfærdelige tid i Manchester United.

- Jeg kunne score mål og lave assists, og næste dag ville han udpege mine fejlafleveringer. Han kunne ikke klare, at spillerne var større end ham, siger Angel Di Maria.

Men lige netop den egenskab, at skære alle over én kam, er en af årsagerne til, at Simon Poulsen kalder Louis van Gaal for den bedste træner i sin karriere.

Han gik måske irriterende meget op i detaljer, som at slipset skulle være korrekt bundet, at t-shirten blev stoppet helt ned i buksekanten, eller at fodboldstrømperne var hevet over knæene. Og ja, så var det da også en anelse provokerende at få kritik, selvom man lige havde leveret en målgivende aflevering, fortæller Simon Poulsen.

- Han kunne sagtens sige, ”det var heldigt, at din holdkammerat havde kvalitet nok til sparke afleveringen ind på trods af afleveringen.” Han var voldsom med sådan noget der, men han havde også en ekstremt menneskelig side uden for banen, siger Simon Poulsen.

Louis van Gaal er meget karismatisk. Her viser han noget frem for angriberen Pierre van Hooijdonk i 2001. (Foto: © TOUSSAINT KLUITERS)

'Nu kysser vi hinanden på munden'

Det kom blandt andet til udtryk i hollænderens mandskabsbehandling. Louis van Gaal kendte navnet på spillernes kæreste, kone og eller børn. Og bedsteforældre.

Simon Poulsen havde hverken kæreste eller kone, men da hans mormor og morfar i 2008 overværede ham spille en reservekamp for AZ Alkmaar, kom Louis van Gaal over og hilste på de to danskere.

- Min morfar er ikke så god til engelsk, men er dygtig til tysk, så det slog Louis van Gaal over i. De havde en fin snak, og han sagde, at de havde en god knægt som barnebarn. Han tog sig tid til dem, og det synes jeg fandeme er prisværdigt, siger Simon Poulsen.

Det synes Angel Di Maria ikke, og det er Louis van Gaal ked af. I et interview før VM-kvartfinalen mod Argentina, sagde landstræneren, at han fortsat har stor respekt for kantspilleren.

- Ting slutter ikke altid godt. Der er en mand ved siden af mig, Memphis Depay, og det samme skete for ham, sagde Louis van Gaal og kiggede over på Depay, der sad ved siden af landstræneren til pressemødet.

- Han spillede også for Manchester United, og nu kysser vi hinanden. Mund mod mund.

Det skete dog ikke, men salen brød alligevel ud i latter. Ifølge Simon Poulsen er det et meget godt eksempel på Louis van Gaals kundskaber.

Hollænderen kan råbe og skrige. Han kan være hård og ubamhjertig, men han har en prisværdig personlighed.