VM-chef indrømmer mange dødsfald i Qatar, men eksperter er fortsat skeptiske

Chefen for Qatars VM-komité opjusterer nu antallet af migrantarbejdere, der har mistet livet i forbindelse med stadionbyggerierne.

Bygningsarbejdere ved Lusail Stadium. Arkivfoto. (Foto: © Kai Pfaffenbach, Ritzau Scanpix)

Artiklen er opdateret klokken 13.36 med et svar fra Qatar Supreme Committee for Delivery & Legacy.

Tre.

Indtil i dag var det antallet af døde migrantarbejdere, som Qatars VM-komité ville indrømme, var døde i arbejdsrelaterede ulykker i forbindelse med stadionbyggerierne i landet.

Men nu er meldingen en anden fra Hassan Al-Thawadi, der er chef for Qatars VM-komité.

Nu lyder tallet i stedet på mellem 400 og 500.

Det siger han i et interview med den engelske journalist Piers Morgan, da han bliver adspurgt direkte, inden han samtidig slår fast, ’det præcise antal stadig er til diskussion’.

Efterfølgende trækker Qatar Supreme Committee for Delivery & Legacy i land over for DR Sporten. I et skriftligt svar skriver de, at Hassan Al-Thawadi svarer på, hvor mange arbejdsrelaterede dødsfald der har været i hele Qatar i perioden mellem 2014 og 2020.

Det sker, selvom Hassan Al-Thawadi bliver direkte adspurgt af Piers Morgan, hvor mange migrantarbejdere, der er døde i forbindelse med stadionbyggerierne i Qatar.

Selvom der bliver sagt noget andet i interviewet, er det tal fortsat tre, skriver VM-komitéen til DR Sporten.

Alle mulige mystiske tal

Men selvom tallet skulle være blevet opjusteret gevaldigt, så forholder Gunde Odgaard sig fortsat meget skeptisk til udmeldingen.

Han er sekretariatsleder i Bygge- Anlægs- og Trækartellet og mangeårig dansk repræsentant i den internationale fagforening BWI.

- Der er ingen, der er tjent med, at der florerer alle mulige mystiske tal. Det, vi er tjent med, det er, at vi finder ud af, hvor mange der er døde, og hvorfor de er døde. Og derfra skal vi finde ud af, hvordan det her aldrig nogensinde kommer til at opstå igen.

- Lad os nu få nogle, som ved hvad de laver, til at undersøge det. Det her svarer lidt til, at vi får en blind mand til at fortælle os om farverne. Selv er jeg ikke i tvivl om, at vi taler om flere tusinde døde migrantarbejdere, siger han.

Noget, der også bakkes på af Nicholas McGeehan, der er direktør i og medstifter af menneskerettighedsorganisationen FairSquare.

I et skriftligt svar til DR Sporten skriver han.

- Det her er bare det seneste eksempel på Qatars mangel på gennemsigtighed i spørgsmålet om arbejdsrelaterede dødsfald. Vi har brug for grundige tal og ikke vage tal, der bliver annonceret gennem interviews. Fifa og Qatar har stadig mange spørgsmål at svare på. Hvor, hvornår og hvordan døde de her folk?

Troværdigheden er ikke det mest fremtrædende

De spørgsmål kan være svære at svare på. For den store udfordring i Qatar er, at de fleste af de døde migrantarbejdere ikke er blevet obduceret undervejs.

Det skaber en stor usikkerhed omkring dødsfaldene.

Nogle kan nemlig være døde af naturlige årsager. Nogle kan være døde af det hårde arbejde i ørkenen. Og nogle kan være døde af en kombination af begge dele, forklarer Gunde Odgaard.

- Der har ikke været et ønske fra Qatar om at få undersøgt de her ting. Fifa har heller ikke presset på. Men migrantarbejdernes hjemlande har heller ikke haft det øverst på deres dagsorden. Det gør, at ønsket om en uvildig undersøgelse kan være svært at efterleve, siger han.

Uden en uvildig undersøgelse kan Qatars eget tal på mellem 400 og 500 personer pludselig ende med at blive den sandhed, som folk fortæller videre til naboen, mener Stanis Elsborg, der er senioranalytiker i organisationen Play the Game, der arbejder for at fremme gennemsigtighed i international idræt.

- Måske kan tallet for mange mennesker virke mere reelt, end det gjorde, da de blev ved at sige, at dødstallet var tre. Det er for mange folk i verden blevet klart, at der er mange migrantarbejdere, som har mistet livet under stadionbyggerierne.

- Når tallet opjusteres, så kan måske det virke mere troværdigt i omverdenen, siger han og tilføjer:

- Men jeg synes ikke, at det er troværdigheden, der er det mest fremtrædende hos VM-komitéen og Qatar. Derfor ville jeg tage tallet med et gran salt. Uanset tallet er det forfærdeligt, at mange migrantarbejdere har mistet livet for at bygge Qatars pompøse byggerier.

Tidligere har en række menneskerettighedsorganisationer opgjort dødstal, der er markant højere end dem, der kommer fra VM-komitéen.

Human Rights Watch og Amnesty International rapporterer for eksempel, at 15.021 ikke-qatarere er døde i landet mellem 2010 og 2019.

Hvor mange af dem, der er døde i forbindelse med stadionbyggerier, fortæller tallene ikke noget om.

I 2021 fortalte den engelske avis The Guardian, at mere end 6.750 migrantarbejdere fra Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka var døde i landet, siden Qatar blev valgt som VM-vært.