VM har været en øjenåbner for dansk budkomités udsendte

Lykke Friis og resten af DBU’s budkomité frem mod EM i 2025 har samlet inspiration i Frankrig.

Lykke Friis er formand for den budkomité, der skal forsøge at skaffe EM i fodbold til Danmark i 2025 (ARKIV) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Mens VM-fodbolden ruller i Frankrig, lusker der et par danske spioner rundt i Lyon og gør sig store tanker.

En af dem er den tidligere klima,- energi- og ligestillingsminister Lykke Friis, der i den seneste uge har været på inspirationstur ved VM i fodbold.

Som formand for den budkomité, der skal forsøge at skaffe EM i fodbold til Danmark i 2025 samt arbejde for et fælles, nordisk VM i 2027, så handler det om at suge til sig af den måde, som Frankrig har præsenteret slutrunden for verden i den seneste måned.

Lykke Friis er da heller ikke i tvivl om, at der er noget at leve op til, hvis den danske budkomité skal lykkes med missionen.

- Det er hurtigt at konstatere, at man skal være ret ydmyg, for det er altså et fantastisk arrangement, som de har fået stablet på benene her i Frankrig. Alt fra infrastruktur, stadions og fanzoner, men også det engagement, som man kan mærke over det hele. Det er virkelig en folkelig begivenhed, siger Lykke Friis.

Lykke Friis var selv på plads på stadion, da værtsnationen Frankrig mødte USA for en lille uge siden, i det, der er blevet kaldt for den største kvindefodboldkamp i historien. Selv for en garvet fodboldfan, så var det alligevel en oplevelse, der gjorde indtryk.

- Det var uden konkurrence den fedeste fodboldliveoplevelse, som jeg har haft. Den glæde, der var ved spillet, og den stemning på stadion, var exceptionel; det var simpelthen en fodboldfest, siger Lykke Friis.

Skal stramme sig an

Når USA eller Holland søndag har løftet pokalen, så betyder det også, at Lykke Friis og budkomitéen godt kan finde arbejdstøjet frem.

Når det danske kvindelandshold i slutningen af august møder Malta, så vil komitéen samles for at udveksle inspiration og erfaringer frem mod det, der skal blive et dansk bud på EM i 2025.

Men med den interesse, som kvindefodbolden genererer i øjeblikket, så er det ret sikkert, at Danmark ikke kommer til at få blive tildelt en slutrunde uden kamp.

- De andre sover ikke. De pisker afsted, og der skal vi også være med. Det her VM har været kvindefodboldens helt store gennembrud, og på mødet i august kommer jeg med min inspiration, det samme gør de andre, og så lægger vi en slagplan. Det er klart, at der, hvor Danmark har noget at byde på, det er i civilsamfundet. Vi har ekstremt stærke klubber, som kan gøre meget og hjælpe med at gøre det til en folkebegivenhed.

- Men når man står her og mærker stemningen, så må man også erkende, at det er en giga begivenhed, som alle forholder sig til. Selv Donald Trump kigger med, for kvindefodbold er rykket helt op i sportshierakiet, og derfor skal vi også stramme os meget an for at komme i betragtning til at afholde EM 2025, siger Lykke Friis.

Finalen ved VM spilles på søndag klokken 17.00 mellem USA og Holland. Du kan se kampen på DR3.

FacebookTwitter