VM i fodbold hvert andet år? 'Vi vil ikke have og har ikke brug for flere verdensmesterskaber'

Fifa undersøger muligheden for at afholde verdensmesterskabet i fodbold hvert andet år frem for hvert fjerde.

Fifa-præsident Gianni Infantino. (Foto: Sergei Karpukhin © Ritzau Scanpix)

Der sker ting og sager på tinderne af fodboldpolitikken for tiden.

I Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) bliver muligheden for at afholde verdensmesterskabet hvert andet år, frem for hvert fjerde som hidtil, undersøgt og diskuteret.

Fifa holder i disse dage møde i gruppen Technical Advisory Group (Teknisk rådgivende gruppe, red.), blot kaldt TAG.

TAG er samlet af den legendariske forhenværende Arsenal-manager, Arsene Wenger, der nu sidder på posten som Fifas Chief of Global Football Development (chef for global fodboldudvikling, red.). Ifølge Fifa skal gruppen diskutere blandt andet, om der skal laves om i landsholdskalenderen.

Og hvad forstås så ved spørgsmålet om, hvorvidt der skal laves om i landsholdskalenderen?

I maj bad Saudi-Arabiens fodboldforbund formelt Fifa om at undersøge muligheden for at holde VM hvert andet år i modsætning til hvert fjerde som hidtil.

Arsene Wenger står i spidsen for undersøgelsen af VM hvert andet år. (Foto: IBRAHEEM AL OMARI)

På en efterfølgende Fifa-kongres blev forslaget om at undersøge muligheden for VM hvert andet år vedtaget, da 166 af de 211 nationale forbund, der er medlem af Fifa, stemte for forslaget. 88 procent af de forbund, der stemte, var for forslaget.

Og generelt står fodbolden i en afgørende fase, særligt på grund af coronapandemien, hvor der skal træffes beslutninger, mener Fifa-præsident Gianni Infantino, der også deltog i mødet, som bliver afholdt i Doha i Qatar.

- En afgørende fase, der også blev udløst af beslutningen i Fifa-kongressen og det mandat, kongressen har givet Fifa til at undersøge muligheden for at holde VM hvert andet år, siger Fifa-præsidenten.

Han peger på, at spillerne i det nuværende system bruger lang tid og mange kræfter på at rejse frem og tilbage mellem deres klub- og landshold. Det skader både spillernes helbred og turneringernes niveau, mener Infantino.

- Det er ikke godt for spillernes helbred og det er ikke godt for turneringerne. Der er for mange betydningsløse kampe. Vi er nødt til at undersøge, hvad mere vi kan gøre. Vi er nødt til at have et simpelt system, som alle forstår, siger Infantino.

Men det er ikke alle, der er lige begejstrede for ideen om et verdensmesterskab hvert andet år.

Præsidenten i Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa), Aleksander Ceferin, advarede mandag mod at afholde VM hvert andet år. Han talte til medlemmerne af Den Europæiske Klubsammenslutning (ECA) på sammenslutningens generalforsamling mandag.

- Mere er ikke altid bedre.

- Verdensmesterskabet har værdi på grund af sjældenheden. At afholde det hvert andet år vil føre til flere tilfældigheder, mindre legitimitet og vil desværre udvande VM, lød det fra Ceferin.

Hvis VM hvert andet år bliver vedtaget, vil det ramle sammen med EM-slutrunderne, som Uefa arrangerer.

Uefa-præsident Aleksander Ceferin er ikke fan af VM hvert andet år. (Foto: YVES HERMAN © Ritzau Scanpix)

Uefa-præsidentens pointer bliver bakket op af 58 nationale fanklubber, herunder to danske, der i et åbent brev tilkendegiver utilfredsheden med ideen om VM hvert andet år.

- VM har fundet sted hvert fjerde år siden den første turnering i Uruguay i 1930. Hvorfor gå væk fra næsten et århundredes tradition på et indfald og uden bevis for, at det vil forbedre spillet på globalt plan?

- Vi vil ikke have og har ikke brug for flere verdensmesterskaber, lyder det i brevet.

Fifa forsikrer dog, at der fortsat er tale om en undersøgelse. På sin hjemmeside skriver Fifa, at mere end 80 nuværende og forhenværende spillere og trænere er blevet adspurgt.

- Vi studerer kalenderen og rådfører os hos alle, selvfølgelig først og fremmest med fodboldens hovedpersoner, spillerne og trænerne, siger Infantino ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det er dog ikke kun kritiske røster, der lyder mod undersøgelsen af at afholde VM hvert andet år. Allerede i juli tilkendegav Det Afrikanske Fodboldforbund (Caf), at forbundet er for ideen, og senest har fem asiatiske nationale forbund, Bangladesh, Maldiverne, Nepal, Sri Lanka, Thailand, ytret sig positivt om ideen.

FacebookTwitter