VM i Qatar kritiseres som ’reklame for en rå diktaturstat’: Men kulturministeren vil ikke stoppe dansk deltagelse

DBU er ikke tilhænger af, at VM i 2022 skal spilles i Qatar, men en boykot kommer ikke på tale.

På trods af at flere menneskerettigheds- organisationer har dokumenteret slavelignende forhold for gæstearbejdere i Qatar, afviser kulturminister Joy Mogensen en dansk boykot af VM i 2022.

Elendige arbejdsforhold for migrantarbejdere. Brud på diverse menneskerettigheder. Korruption.

Flere rapporter, blandt andet fra Amnesty International, har påvist slavelignende forhold for gæstearbejdere i Qatar, som i 2022 skal være vært for VM i herrefodbold.

Men den danske regering kommer ikke til at presse på for en dansk boykot af slutrunden, hvis Danmark kvalificerer sig.

Det fastslog kulturminister Joy Mogensen tirsdag i et samråd i Folketingets udenrigsudvalg om regeringens syn på emnet.

- Regeringen ønsker helt generelt ikke at spænde idrætslivet for en politisk vogn ved at gå ind og være godkendelsesstempel i forhold til deltagelse eller ikke-deltagelse. Den vurdering må ligge hos idrætsorganisationerne, siger Joy Mogensen.

- Det er Det Internationale Fodboldforbund, Fifa, der træffer beslutningen om placeringen af VM. DBU er medlem og udgør den danske stemme i Fifa. Idrætsorganisationerne må selv stå på mål for deres beslutninger over for deres medlemmer og for offentligheden.

  • Kulturminister Joy Mogensen var i dag kaldt til samråd om brud på menneskerettigheder i Qatar i forbindelse med forberedelserne til VM-slutrunden i herrefodbold i 2022. (Foto: Emil Helms © Scanpix)
  • Kulturministeren var indkaldt til samråd af SF's Karsten Hønge. (Foto: Emil Helms © Scanpix)
1 / 2

Så længe det ikke bliver en statsligt boykot, har DBU tilkendegivet, at unionen ikke kan boykotte en slutrunde. Først hvis et flertal i Folketinget mener, at en boykot er det rigtige at gøre, vil DBU tage bestik af situationen.

- Det er suverænt Folketingets beslutning, har DBU’s kommunikationschef tidligere udtalt DR Sporten.

Men kulturministeren afviser altså at sætte sig selv eller regeringen i spidsen for en dansk boykot.

- Det er vigtigt at værne om idrætsorganisationers selvbestemmelse. Ellers ville vi tage dem til gidsel for vores politiske dagsorden, og det vil vi ikke, siger Joy Mogensen og fortsætter:

- Regeringen bakker op om idrætsorganisationers arbejde med menneskerettigheder, både når de beslutter at deltage eller ikke at deltage i slutrunder.

  • Qatar har investeret mange milliarder i opførelsen af nye stadioner forud for VM i fodbold i Qatar i 2022. (Foto: handout © Scanpix)
  • Khalifa International Stadium i Doha, Qatar dannede sidste år rammen om VM i atletik. Stadionet skal også være vært for kampe ved VM i fodbold i 2022. (Foto: USA TODAY USPW © Scanpix)
1 / 2

’En rå diktaturstat på charmeoffensiv’

Det var SF's udenrigsordfører, Karsten Hønge, som havde indkaldt kulturministeren til samråd for at få svar på regeringens linje for VM i Qatar.

Han mener ikke, at en politisk boykot er realistisk. Men han efterlyser, at kulturministeren lægger et langt større politisk pres på VM-værterne i Qatar, end regeringen hidtil har gjort for at få forbedret arbejdet med menneskerettigheder og forholdene for migrantarbejdere i landet.

- Qatar er et land baseret på apartheid, hvor millioner af migrantarbejdere forsøder tilværelsen for en lille gruppe af rige Qatar-borgere. VM i Qatar bliver spillet på massegraven af bygningsarbejdere. Det her VM handler ikke om fodbold, det er reklame for en rå diktaturstat på charmeoffensiv, siger Karsten Hønge.

- Men beslutningen er jo taget. VM bliver afviklet i Qatar. Nu handler det om, hvordan kan vi så udnytte den situation politisk, mere end vi har gjort indtil nu. Hvis vi ikke gør noget mere, bliver vi Qatars nyttige idiotier, som er med til at renskure en diktaturstat. Vi skal ikke være deres nyttige idioter. Vi skal give dem en skuldertackling.

Joy Mogensen er dog ikke enig i, at regeringen ikke har gjort et tilstrækkeligt politisk arbejde for at forbedre de kritisable forhold i Qatar.

Hun henviser blandt andet til udenrigsministerens tidligere kritik af forholdene i Qatar, og til at regeringen i samarbejde med EU har rejst bekymringer om situationen for migrantarbejdere i Qatar for at forbedre deres rettigheder.

Hun mener ikke, at det nødvendigvis er en god ide, sådan som Karsten Hønge foreslår, at igangsætte en endnu større politisk indblanding i VM i Qatar.

- Sport er sport, og politik er politik. Det kan godt være, at det er lidt gammeldags, men der er også nogle ting, der er værd at holde fast i. Det må være sportsorganisationernes egen opgave at sige fra og til i forhold til, hvad de vil lægge navn til.

Ministeren svarer på et spørgsmål fra Hønge desuden, at hun ikke har taget stilling til, om hun eller en anden repræsentant fra regeringen vil tage med til Qatar, hvis landsholdet kvalificerer sig. Hun vil ’afvente, hvordan situationen udvikler sig’.

Qatar har renoveret et og bygget syv spritnye fodboldstadioner til VM-slutrunden i 2022. Det er på byggepladser, at en stor del af landets migrantarbejdere beskæftiges. (Foto: handout © Scanpix)

Generalsekretær i Amnesty International Danmark Trine Christensen siger i en skriftlig kommentar:

- Vi mener, at også den danske regering har et ansvar for at sende et klart signal om vigtigheden af, at de lovede reformer gennemføres i Qatar, så de helt uacceptable forhold for migrantarbejderne kan forbedres.

- Danmark kan gøre sin stemme hørt både bilateralt, men også igennem Menneskerettighedsrådet i FN. Det er vigtigt med et bredt pres på Qatar. Og derfor mener vi, at det er afgørende, at regeringer, Fifa (Det Internationale Fodboldforbund, red.), nationale fodboldforbund og andre vigtige aktører hæver stemmen og gør deres indflydelse gældende.

Danmarks landstræner, Kasper Hjulmand, har tidligere udtalt, at han har forståelse for, hvis en landsholdsspiller melder fra til VM i 2022, fordi slutrunden foregår i Qatar. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Borgerforslag om boykot

I august udgav Human Rights Watch en rapport om slavelignende forhold for de mange bygningsarbejdere, som er i gang med at rejse store stadions i ørkensandet og gøre Qatar klar til, at fodboldens verdensstjerner rykker ind i 2022.

DBU og landstræner Kasper Hjulmand har tidligere udtalt, at man helst havde set VM spillet et andet sted end Qatar. Men at en boykot altså ikke er på tale, medmindre regeringen og Folketinget går forrest.

Hjulmand har også til podcasten "Landsholdslejren" sidste år udtalt, at han vil have forståelse for, hvis en spiller ønsker at boykotte slutrunden i Qatar og dermed ikke vil udtages.

I december tog en gruppe fans initiativ til et borgerforslag om at få taget en boykot af VM 2022 op til debat i Folketinget, et forslag, der i skrivende stund har fået 5.373 underskrifter.

Landsholdet skal møde Østrig, Skotland, Israel, Færøerne og Moldova i kvalifikationen. Det må beregnes som en overkommelig gruppe.

De ti gruppevindere kvalificerer sig direkte til VM. De ti toere samt to gruppevindere fra Nations League skal ud i en playoff-turnering. Her er der tre VM-billetter på spil.

FacebookTwitter