VM-lande sender diplomater og politi til Qatar, men fans er stadig bekymrede

Danmark vil have diplomater og politi til stede under VM i Qatar, bekræfter Udenrigsministeriet.

Dansk politi vil være til stede under fodbold-VM i Qatar. De primære opgaver for de udsendte medarbejdere bliver at have kontakten til de danske fans, hvis der måtte opstå behov for råd eller vejledning og fungere som forbindelsesofficerer mellem de danske fans og myndighederne, lyder det i et mailsvar fra Københavns Vestegns Politi til DR Sporten. (Foto: © Christian Lindgren)

Mens landstræner Kasper Hjulmand står med ansvaret for fodboldbutikken, er der sideløbende også gang i de mere diplomatiske og sikkerhedspolitiske strækøvelser frem mod VM i Qatar.

Overfor DR, NRK og SVT bekræfter flere VM-nationer nemlig, at de skal være del af et konsulært krisecenter under slutrunden i ørkenstaten. Her gives mulighed for døgnet rundt at være helt tæt på de qatarske myndigheder og sikre, at landene fluks får besked, hvis eksempelvis en af deres tilrejsende borgere bliver arresteret.

Danmark har ikke en ambassade i Qatar, men dækker området fra ambassaden i Abu Dhabi og generalkonsulatet i Dubai. Det ændrer sig dog for en stund.

- Der vil være repræsentanter fra Udenrigsministeriet til stede under VM i Qatar for at kunne yde konsulær bistand til danske rejsende, skriver Udenrigsministeriet i en mail til DR Sporten.

Det diplomatiske center for VM-landene får til huse i Doha Exhibition Convention Center, hvor Det Internationale Fodboldforbund, Fifa, afviklede sin 72. kongress i marts. (Foto: © HAMAD I MOHAMMED, Ritzau Scanpix)

Det konsulære center skal ”lette samarbejdet” mellem de deltagende lande og de lokale myndigheder, lyder det videre fra ministeriet, som også oplyser, at der allerede er nedfældet en liste med advokater, danske fodboldfans kan henvises til, hvis der opstår behov for akut hjælp under mesterskabet.

Qatar er et konservativt land, der lovgivningsmæssigt adskiller sig fra Danmark på en række områder. Det er forbudt at være homoseksuel, synligt beruset på åben gade, ligesom det ikke accepteres at vise fysisk kærlighed i offentligheden.

Den schweiziske ambassade i Doha bekræfter, at initiativet kommer fra VM-arrangøren, Qatars Supreme Committee, i samarbejde med landets indenrigsministerium. Arrangøren er dog ikke vendt tilbage på DR, NRK og SVT’s henvendelser.

Fandirektør er bekymret

Én ting er, hvordan VM-deltagerne forbereder sig på at hjælpe borgere i problemer. Noget andet er, hvad Qatar vil gøre for at håndtere de tusindvis af tilskuere, som besøger landet under VM.

Adrian Dinca, formand for Europols komité for sikkerhed til sportsbegivenheder, har arbejdet tæt med de qatarske værter i ti år, netop for at sikre tryghed for tilrejsende supportere. Han fremhæver kommunikation som nøglen i det potentielle kultur-clash, der venter.

- Man kan selvfølgelig ikke forvente, at alt fungerer, for de har ikke arrangeret et VM før. Men de har haft ti år til at forberede sig, og de har været på studiebesøg rundt om i verden og set, hvordan vi arbejder, siger Adrian Dinca.

Også VM-nationernes politi har fået en invitation om at sende mandskab til Qatar, og det har Danmark takket ja til, svarer Københavns Vestegns Politi i en mail. Deres primære opgave bliver at have kontakt til danske fans, ligesom det var tilfældet under VM i Rusland i 2018.

Samtidig skal de udsendte politifolk løse opgaver i samarbejde med de øvrige deltagende landes politimyndigheder i International Police Coordination Center - et særskilt initiativ oprettet til lejligheden.

Dansk politi var til stede under VM i Rusland for fire år siden for at hjælpe danske fans og skabe tryghed. (arkivfoto) (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Jens nøRgaard Larsen)

Netop politiets arbejde får stor betydning for, hvor gnidningsfrit mesterskabet kommer til at forløbe, spår Adrian Dinca.

- Politiet har en vigtig opgave med at sprede budskabet og minde om, at der er et andet niveau af tolerance end i Europa. Tilhængerne skal respektere de lokale love for at være sikre, siger Europol-formanden.

Selve idéen om at oprette en diplomatisk kommandocentral er både fornuftig og nødvendig, mener Helle Malmvig, som seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier med fokus på Mellemøsten og international politik.

Jo klarere linjer, desto lettere bliver det også at afvikle en begivenhed, hvor der er solgt næsten 2,5 millioner billetter.

Men med under 40 dage til kickoff er slutrunden stadigvæk omgærdet af en lang række usikkerheder, forklarer Helle Malmvig.

- Vi er fortsat i tvivl om, i hvor høj grad Qatars myndigheder vil implementere det, der er deres normale lovgivning på områder som narkotika og alkohol til kærtegn og råberi i offentligheden, siger seniorforskeren.

Samme mangel på klarhed sidder Ronan Evain tilbage med. Han er direktør i Football Supporters Europe, FSE, der repræsenterer fodboldtilhængere fra de europæiske lande.

- Som vi har forstået det, har emiren i Qatar bestemt, at nogle af lovene skal suspenderes under VM. Det er det, vi bliver fortalt af arrangørerne. Blandt andet en afkriminalisering af homoseksualitet. Men der er ikke nogen klarhed over, om det faktisk sker, siger Ronan Evain.

Det gør det vanskeligt for FSE at give anbefalinger om at tage afsted eller ej.

- Jeg kan ikke i god tro anbefale LGBT-fans, handikappede fans eller selv kvinder at rejse til VM. Jeg kan ikke sige, om det bliver et trygt VM, for der er ikke nogen klare, tydelige og målbare løfter fra arrangøren. Alt er uklart. Vi bliver bedt om at stole på deres ord. Men når det kommer til Fifa og Qatar, er det svært bare at stole på dem, siger FSE-direktøren.

Ifølge ham er antallet af europæere, der rejser til VM i Qatar, "ekstremt lavt" sammenlignet med tidligere slutrunder.

Gnidninger vil forekomme

Der vil uundgåeligt opstå gråzoner, når så mange forskellige verdenssyn og normsæt fletter fingre i fire uger, men her kan den diplomatiske tilstedeværelse agere sikkerhedsventil og tage ting i opløbet, vurderer Helle Malmvig.

Seniorforskeren understreger dog samtidig, at det bliver umuligt at undgå gnidninger.

- Med så mange mennesker samlet er det svært at se, at der ikke vil ske ulovligheder, hvor folk af mere eller mindre god vilje overtræder regler. Derfor er det vigtigt at vide, hvor de røde linjer går, og det er vi ikke helt sikre på endnu, siger Helle Malmvig.

Det må forventes, at der vil være folk, som rejser til Qatar for at lave et politisk statement, siger seniorforsker Helle Malmvig. Så sent som i tirsdagens Champions League-kamp mellem FC København og Manchester City i Parken var der protester mod VM-slutrunden. Her løb en tilskuer på banen iført en t-shirt med budskabet om at boykotte Qatar. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Hertil kommer det enorme fokus, der har været på Qatars syn på homoseksualitet og behandling af de mange migrantarbejdere, som gør det nærliggende at forestille sig, at nogle ankommer med knap så sportslige dagsordener.

- Jeg er overbevist om, at der vil være mange, der har planlagt en form for aktivisme og vil lave et statement, siger Helle Malmvig.

Det bør værterne dog have forberedt sig på, lyder det.

- Der, hvor jeg virkelig tror, at det kan give rabalder, er, hvis der bliver en direkte kritik af eksempelvis emiren i Qatar. En form for latterliggørelse. Det er uhørt, uset og overskrider virkelig en rød linje, siger Helle Malmvig.

Abdulaziz Abdullah Al Ansari har ansvaret for sikkerheden under VM i Qatar. I marts forsikrede han til AP, at LGBT-personer og -par vil være velkomne under slutrunden i Qatar. (Foto: © Darko Bandic, Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved)

Da sikkerhedschefen i Qatar, Abdulaziz Abdullah Al Ansari, i april fik spørgsmålet om, hvordan sikkerheden bliver for LGBT-supportere, svarede han følgende til AP:

- Hvis en supporter har et regnbueflag med, og jeg tager det fra ham, er det ikke, fordi jeg vil støde ham, men for at beskytte ham. Hvis vi ikke tager det, kan nogen omkring ham angribe ham. Jeg kan ikke stå inde for alle menneskers opførsel, sagde Al-Ansari.