Zlatans hyldest af Qatar får svenske medier helt op i det røde felt

Den svenske superstjerne er kommet i vælten, efter han tirsdag hyldede Qatar.

Zlatan Ibrahimović er tilbage på det svenske landshold, og med det samme er han kommet i mediernes søgelys. (Foto: © 10030 Jonas Ekströmer/TT, Ritzau Scanpix)

Én presseseance.

Mere skal den svenske superstjerne Zlatan Ibrahimović ikke bruge for at få hele Sverige til at tale om sig.

Den 41-årige fodboldspiller er efter flere år med skader - og endda også landsholdsstop - tilbage på det svenske landshold, og han har med det samme bragt sig selv tilbage i centrum.

På tirsdagens pressemøde, der var Zlatans første siden comebacket på det svenske landshold, fortalte angriberen, hvor "fantastisk" han syntes, det var at besøge Qatar under verdensmesterskabet i november og december sidste år.

- Vi, jeg og familien, var der i to dage. Organisationen, ti point. Oplevelsen, ti point. Kampene, ti point. Menneskerne, ti point. Maden, ti point. Rejsen, ti point. VM, ti point. Alt var ti point, siger Zlatan Ibrahimovic ifølge SVT.

Svenskeren synes, Qatar, der ellers i norden har været kritiseret for dets håndtering af menneskerettigheder, virker til at fungere godt som samfund.

- Qatar som land, synes jeg, er et system, der fungerer. Er der stoffer? Ingen. Er der kriminalitet? Ingen.

- Er der kriminalitet i Sverige? Ja, meget. Narkotika? Ja. Qatars system virker. Det svenske system? Det virker, men om det virker hundrede procent, ved jeg ikke, siger han.

Da en journalisten fulgte op med at nævne, hvordan Qatar anklages for at bryde menneskerettighederne og så igen spurgte, hvad Zlatan Ibrahimovic i det lys mener om VM og Qatar, svarede han igen:

- Ti point.

Zlatan Ibrahmovich' tilbagevenden til det svenske landshold er bestemt ikke gået ubemærket hen. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Ritzau Scanpix)
Zlatan Ibrahmovich' tilbagevenden til det svenske landshold er bestemt ikke gået ubemærket hen. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Ritzau Scanpix)

De udtalelse er dog langt fra faldet i god jord hos svenske medier.

Hos Aftonbladet bliver udtalelserne i hvert fald kaldt "en giftig cocktail".

- Du gik lige i fælden, Zlatan.

- Hvis der var flere point til overs fra Ibrahimovic til Qatar, tror jeg, vi skal tilføje en mere: Ti point for sportwashing af et svensk fodboldidol, skriver Aftonbladet.

Også hos Svenska Dagbladet er der kritik af superstjernen.

- Sørgerligt at Zlatan lader sig sportwashe, skriver Svenska Dagbladet i en klumme.

Kan han repræsentere Sverige

Netop emnet sportwashing tages også op hos mediet Expressen.

Her ærgrer man sig over, at Zlatan ikke forholder sig mere kritisk til Qatar.

- Zlatan Ibrahimović er ligeglad med, hvad du synes. Han sætter det gear, han synes er passende, og kører. Men denne gang endte han med at tale Qatars vigtigste sag, skriver Expressen.

Heller ikke hos mediet Sydsvensken er Zlatans udtalelser gået ubemærket hen.

Mediet lægger efter presseseancen op til debat om Zlatans fremtid på landsholdet.

- Kan en, der omfavner diktatur repræsentere Sverige?, skriver Sydsvenskan.

Udtalelserne kommer dog ikke som nogen stor overraskelse. I hvert fald ikke hos Dagens Nyheter, der mener, at de skal tages med et gran salt.

- At Zlatan stadig er Zlatan, beviste han, da han afsluttede pressemødet med at beskrive alt, hvad der havde med Qatar og VM at gøre som "10 point". Det havde været interessant at høre et seriøst svar om diskussionen omkring det land, han har haft meget med at gøre. Men han virkede underholdt af at sende drillende svar, skriver Dagens Nyheter.