'Fodboldtroldmanden' og lyden af Tipslørdag: Tidligere landsholdsspiller og tv-vært Tommy Troelsen er død

Tommy Troelsen, der var med til at vinde OL-sølv i 1960, er død. Han blev 80 år gammel.

Tommy Troelsen på TV-sporten. (Foto: BJARKE ØRSTED © Scanpix)

Den tidligere fodboldspiller og tv-vært Tommy Troelsen er død.

Han døde efter længere tids sygdom, 80 år gammel.

Tommy Troelsen var en legende i dansk sport. Først som aktiv fodboldspiller og siden som tv-vært, hvor han blev synonym med fodbold i fjernsynet gennem 1980’erne og 1990’erne.

I sin aktive fodboldkarriere tørnede Tommy Troelsen ud for Vejle Boldklub gennem hele karrieren, hvor han spillede 257 kampe med 130 mål til følge. Han var desuden en del af det Vejle-hold, der vandt ”the double” med triumf i både pokalturneringen og et dansk mesterskab i 1958.

Tommy Troelsen i aktion for Vejle i marts 1958 i sæsonen, hvor det blev til triumf i både pokalturneringen og i ligaen. (Foto: ukendt © Scanpix)

- I nat drog troldmanden fra Nørreskoven videre til de evige fodboldbaner.

- Vejle Boldklub sender sine tanker til Tommy Troelsens familie og takker varmt for oplevelserne, glæderne og minderne i den røde trøje, skriver klubben på sin hjemmeside.

Klubben skriver på sin hjemmeside, at de vil spille med sørgebind i onsdagens pokalkamp mod Randers, lige som at Tommy Troelsen vil blive hyldet med et minuts klapsalver til hjemmekampen i weekenden mod AaB.

Også på landsholdet gjorde Tommy Troelsen et stort indtryk, og han var ved de olympiske lege i Rom i 1960 med til at vinde sølv til Danmark. I alt opnåede han 16 landskampe og fem scoringer for Danmark.

Harald Nielsen og Tommy Troelsen (til højre) under træning ved OL i Rom i 1960, hvor Danmark vandt sølv. (Foto: Aage Sørensen © Scanpix)

Efter spillerkarrieren var Tommy Troelsen U21-landstræner i tre år fra 1975 til 1978, hvor han blandt andre havde Preben Elkjær, Søren Lerby og Frank Arnesen under sin ledelse.

I 1985 kommenterede Tommy Troelsen sammen med Svend Gehrs Danmarks legendariske sejr på 4-2 mod Sovjet på Grundlovsdag

Videoen giver et lille tilbageblik på Tommy Troelsens tid både på og uden for banen:

Efterfølgende tonede Tommy Troelsen frem på danskernes fjernsynsskærm, da han gennem 1980’erne og 1990’erne var en fast del af DR’s programmer Sportslørdag og Tipslørdag med fodbold fra England.

- Det var en gylden tid for mig. Man kunne gå en hel uge og glæde sig til lørdag. Jeg var så heldig også at være derovre og kommentere kampene. Det var ugens højdepunkt, siger Tommy Troelsen om tiden med tipslørdag.

I videoen kan du få historien bag det legendariske DONG:

Gennem sin tid som både kommentator og vært på Tipslørdag opnåede Tommy Troelsen nærmest kultstatus. Ved hans afgang fra programmet i 1998, krævede flere såkaldte Dong-klubber, der fulgte tipslørdag og den ikoniske ”DONG”-lyd tæt, at Tommy Troelsen blev indsat som kulturminister.

Du kan møde én af klubberne i videoen:

Tommy Troelsen efterlader sig sin hustru Jonna, to børn og fem børnebørn.