Født til ræs: Brødrene Christian og Daniel forfølger den samme Formel 1-drøm

Christian og Daniel Lundgaard er sønner af den tidligere europamester i rally, Henrik Lundgaard. De drømmer begge om at køre i motorsportens fornemmeste klasse, Formel 1, men indtil videre har lillebror mest fart på.

De stod begge øverst på sejrsskamlen efter 2017-sæsonen. De havde begge vundet den samlede sejr i formel 4-klassen.

Men hvor storebror Daniel kunne lade sig krone som dansk mester, kunne lillebror Christian hæve trofæet to gange i de mere prestigefyldte nordeuropæiske og spanske mesterskaber.

17-årige Christian er samtidig blevet akademikører hos Formel 1-teamet Renault. Han er dermed landet i motorsportens mest eftertragtede rugekasse, hvorfra morgendagens Formel 1-stjerner udklækkes.

Før sæsonens sidste løb i Formula Renault-klassen ligger Christian på en tredjeplads, som den bedste førsteårskører. Han har i løbet af sæsonen sikret sig 3 løbssejre, 8 podieplaceringer og talentspejdernes fulde opmærksomhed.

En position som 20-årige Daniel også har kæmpet for at opnå gennem sin motorsportskarriere.

- Jeg synes nogle gange, det er svært at se den chance, Christian har fået, når jeg også selv synes, jeg har fortjent den. Men jeg kan samtidig ikke se, hvad det skulle gavne mig ikke at hjælpe ham. Det eneste jeg kan gøre er at hjælpe ham på vej og give ham de redskaber, han har brug for til at præstere, og det forsøger jeg så. Det er svært at stå i baggrunden, men det tror jeg også er sundt at lære, fortæller Daniel.

Han står selv i et vadested og jagter sponsoraftaler i forsøget på at opstøve en attraktiv kontrakt, men indtil videre må Daniel konstatere, at lillebroren Christian har fået et forspring.

En rigtig lillebror

De er ellers gjort af det samme stof.

Faderen Henrik Lundgaard er Danmarks bedste rallykører nogensinde, og deres mor Lotte har kørt motocross i mange år.

Christian og Daniel har været på danske og europæiske racerbaner hele deres liv, og som spædbørn har de fået lov til at falde i søvn i en barnevogn blandt maskiner og motorers brummen i familiens værksted.

Derfor var det også naturligt for drengene at give sig i kast med gokart-sporten, hvor de begge har opnået store resultater. Daniel har vundet DM og er blevet nr. 5 ved VM. Christian har vundet EM.

Selvom byggestenene er de samme, går brødrene alligevel forskellige veje.

Christian har færdiggjort sin folkeskoletid med dalende interesse og et karaktersnit, som fulgte derefter. Han var startet på en mekanikeruddannelse, men kunne ikke få skoleforløbet til at passe med de mange rejsedage.

- Skolen er sekundær. For mig handler det først og fremmest om racerløb. Jeg kører ræs, og så må alt det andet komme derefter, siger Christian.

Daniel har taget en studentereksamen, og han ”kunne jeg jo ligeså godt gøre det ordentligt”, når nu han havde besluttet sig. Det førte til et højt karaktergennemsnit, som kan blive anvendeligt, hvis motorsportsdrømmen engang skal erstattes af en universitetsuddannelse. Men det er ikke planen. Ikke endnu.

Ifølge forældrene er brødreparrets forskelligheder udtalte. Christian er ubekymret, udadvendt, umiddelbar. Daniel er eftertænksom, introvert og stiller store krav til sig selv.

- Christian er bedre til ikke at føle sig presset i sportslig forstand. Han er meget bedre til at være i øjeblikket, hvor jeg tænker alt for meget over forberedelsen og alt det, der ligger bagved. Jeg har mange bekymringer, hvor Christian er god til at tænke på løbet og ikke andet, fortæller Daniel.

Selvom Christian glæder sig over egen succes, så han gerne sin storebror få det samme gennembrud.

- Det ærgrer mig meget, at Daniel ikke har fået et sæde, for jeg ved, hvordan han er som racerkører og bror. Jeg ved, hvor hårdt han arbejder for at få det til at lykkes.

Uens

Christians evne til at satse alt på motorsport og samtidig ikke lade sig gå på af de medfølgende skuffelser, er måske hans største styrke.

Han har et knivskarpt vinderinstinkt og er blevet vant til at vinde – og vinde meget, men han er stadig god til ikke at hænge sig i de nederlag, som også følger med i elitesport.

Dedikationen til sin sport og nedprioriteringen af skolegangen har betydet, at eksamensperioder er brugt i værkstedet med klargøring af biler. Værkstedet er Christians hjemmebane, og der han hører til – også når han lige har hevet 02 hjem i den afsluttende samfundsfagseksamen.

Daniel er mindst ligeså dedikeret som sin lillebror og gør ingenting halvt. Han er perfektionist og sin egen største kritiker i jagten på drømmen om en stor karriere.

I september 2017 sikrede han sig danmarksmesterskabet i formel 4 i den næstsidste afdeling, og derfor var det ren paradekørsel, da han skulle køre sejren hjem på Jyllandsringen d. 1. oktober – på sin 19-års fødselsdag.

Men løbet gik ikke som forventet.

En defekt bremseslange sendte Daniel i et voldsomt sammenstød, så han måtte udgå og dermed ikke kunne fuldende en flot sæson på passende vis.

Den efterfølgende fejring af både trofæ og fødselsdag blev derfor akkompagneret af beherskede smil fra den så detaljeorienterede Daniel.

- Det er min største drøm at komme til at leve af motorsport. I min situation ville det sikre valg selvfølgelig være at tage en universitetsuddannelse og tjene en god løn, men jeg har bare svært ved at se mig selv blive lykkelig på den måde. Jeg ville altid ærgrer mig, hvis jeg ikke gav motorsporten en chance.

Arven

Henrik Lundgaard genkender meget af sig selv i Daniel. Og han har selv prøvet at skulle følge i sin fars fodspor.

Faderen var automekaniker, så det skulle Henrik jo egentlig også have været, man da han kom i lære i Vejle, fik han kontakt til rally-miljøet.

Han fik lov at køre, var god til det og blev i løbet af sin karriere både dansk mester og europamester.

Det betød løbsweekender med familierne, utallige timer i værkstedet for at gøre biler klar og en naturlig indtræden for sønnerne i motorsportsverdenen.

En opskrift som går igen i andre stærke danske motorsportsdynastier.

  • En ung udgave af Kevin Magnussen sammen med farmand Jan ved Jyllandsringen. (Foto: © DAM NIELS HENRIK)
  • Jason Watt var selv en talentfuld og succesfuld racerkører. Nu forsøger sønnen Noah at komme til tops i motorsport. (Foto: © Niels Henrik Dam)
  • Brødrene Christian og Daniel sammen med faderen Henrik ved Dansk Motorsport Awards 2018. (Foto: © SOMMER JAN)
1 / 3

Danmarks aktuelt største motorsportsnavn, Kevin Magnussen, trådte ind i sporten i skyggen af sin far Jan.

Jason Watts søn Noah er talentfuld racerkører, og ifølge Henrik Lundgaard er motorsporten et oplagt familieforetagende.

- Det er en sport, som giver så mange store oplevelser sammen. Der er mange rejsedage, hvor man også lærer nye kulturer at kende sammen, og man bruger så meget tid sammen i forberedelsen til løb.

Ved Dansk Motorsport Award 2018 kunne brødrene Lundgaard også følges ad.

Daniel vandt én pris.

Christian vandt fire. Heriblandt den mest prestigefyldte titel som årets bilsportskører.

En titel som Henrik Lundgaard vandt 21 år tidligere.

Søndag kl. 14.20 kan du se "Talentet - Familien Lundgaards Kamp" på DR1. Du kan også se serien "Talentet - Hele Familiens Kamp" på DR TV.