Forbund om udelukkelse af stjerner: Vi er nødt til at gøre det

Badminton Danmark har ikke meget til overs for spillernes forsøg på at klinke skårene i småkage-gate.

Det lille røde skilt med teksten på maven af Christinna Pedersen er kimen til konflikten. (© Scanpix)

Ærgrelsen er stor i forbundet Badminton Danmark efter bruddet med fem af de største danske profiler, der i dag er blevet udelukket fra at deltage ved VM for blandede hold, Sudirman Cup, om få uger.

Årsagen er en sponsortvist med udgangspunkt i to småkagefirmaer, det ene - Danisa - sponsorerer forbundet, og det andet - Kjeldsen Cookies - har individuelle aftaler med Kamilla Rytter Juhl, Joachim Fischer, Mathias Boe, Christinna Pedersen og Carsten Mogensen.

Det betyder, at de fem spillere ifølge deres kontrakter ikke må reklamere for konkurrerende virksomheder, og da det ikke er lykkedes for spillere og forbund at finde en løsning på den konflikt, har Badminton Danmark i dag meddelt, at de fem spillere ikke kan spille på landsholdet.

En rigtig møgsag, der gør ondt på begge parter, siger René Toft, formand i Badminton Danmark, om miseren. Men forbundet har ikke andet valg, påpeger han.

- Det her kommer til at gøre ondt på den korte bane, men vi føler altså, at vi er nødt til at gøre det. Vi har altså en kollektiv aftale med spillerne, som er indgået med Spillerforeningen, og så kan vi jo ikke sige (til forbundets sponsor Danisa, red.), at vi har en aftale, indtil der er individuelle forhold, der kommer i vejen. 

Kamilla Rytter Juhl fortalte tidligere i dag til DR Sporten, at de fem spillere har forsøgt at komme Badminton Danmark i møde med et forslag om at de ved Surdiman Cup kunne spille med en blank trøje og samtidig af egen lomme kompensere forbundet.

Tilbød økonomisk kompensation

Et forslag, der blev smidt på bordet så sent, at René Toft kun har hovedrysten til overs for det.

- Det kom de med klokken tyve minutter i tolv i dag, og det nytter ikke noget, at det først er, når de er helt fremme ved målstregen, at de byder ind. Vi har spurgt utrolig mange gange undervejs, hvad de kunne tilbyde. For problemet opstod med det samme, da vi underskrev aftalen den 7. februar.

- Og nu tilbyder de så økonomisk kompensation, men det giver jo ingen mening i forhold til vores integritet og troværdighed, at vi skal sige til en sponsor, at "for øvrigt, så vil halvdelen af holdet ikke stille op med din reklame på trøjen". Så er der jo ingen, der kunne finde på at bruge os fremover, hvis vi bliver bløde i knæene nu, siger han.

Nu vil tiden så vise, hvem der står stærkest på sit i en sag, hvor begge parter nærmest uundgåeligt i sidste ende vil stå tilbage som tabere. Men selvom tonen er uforsonlig fra Badminton Danmark så holder René Toft en dør på klem for spillerne. Sådan da.

- Der er jo ingen, der er blinde for, at det er fem af vores syv største profiler, og nu må vi så se, om vi skal skifte dem ud, eller om vi kan få dem tilbage i folden.

Tror du, der er en mulighed for det?

- Det er der da! De skal bare bringe deres forhold i orden, lyder den kortfattede melding fra René Toft.

Badminton Danmark udtager spillerne til VM, EM og lignende internationale mesterskaber, men hvad angår OL, så er det Danmarks Idræts-Forbund, DIF, der udtager atleterne. Badminton Danmark kan altså godt indstille spillere, men kan blive overtrumfet af DIF, og de 5 spillere kan derfor godt komme til OL, selvom de er ude i kulden hos Badminton Danmark, såfremt de opretholder deres nuværende sportslige niveau.