Aktivist fængslet og truet til falsk tilståelse: ’Formel 1 blåstempler Bahrains overgreb’

Menneskerettighedsforkæmpere kræver, at aktivisten Najah Yusuf løslades. Hun blev sidste år fængslet for at kritisere Formel 1.

Mercedes-kører Lewis Hamilton (t.h.) sammen med Sheikh Abdulla bin Isa Al Khalifa inden grandprixet i Bahrain i 2016. (Foto: HAMAD I MOHAMMED © Scanpix)

22 kilometer fra det stykke asfalt, hvor der i weekenden skal køres Formel 1-grandprix i Bahrain, sidder Najah Yusuf fængslet.

Hun er fængslet for på Facebook at kritisere Formel 1 og appellere til løsladelsen af andre, der tidligere har ytret samme holdning.

I et åbent brev offentliggjort i den engelske avis The Guardian beskriver Yusuf, hvordan hun fire dage i træk blev afhørt, slået, udsat for seksuelt overgreb og i sidste ende truet til at sætte sin underskrift på en falsk tilståelse.

- Jeg var fysisk og mentalt kørt helt ned. Jeg ville bare have, at det skulle ende. Nogle betjente fremlagde tilståelsen for mig. Mens jeg læste den, truede de med at voldtage mig, så jeg skrev under, skriver Najah Yusuf.

Et år senere blev hun dømt skyldig i at have skadet Bahrains interesser og golfstatens image. Hun afsoner nu en dom på tre års fængsel.

- Hvert sekund jeg er i fængsel, er en plet på Formel 1’s renommé. De er ikke tro mod deres forpligtelse over for ytringsfriheden og blåstempler regimets overgreb, skriver Najah Yusuf i The Guardian.

Det overrasker ikke Helle Lykke Nielsen, der er lektor i mellemøststudier og arabisk ved Syddansk Universitet, at styret i Bahrain har reageret så voldsomt på Najah Yusufs kritik.

- Folk er undertrykte, og de kan ikke tillade sig at sige, hvad der passer dem.

- Der er meget trænge kår for ytringsfriheden og menneskerettighedsforkæmpere. Der bliver slået dødhårdt ned på kritik af styret, fordi det gerne vil have et poleret billede udadtil.

Helle Lykke Nielsen fortæller, at små golfstater som Bahrain og Qatar bruger store internationale sportsbegivenheder til at reparere på det blakkede ry, de har.

- Når styret i Bahrain arrangerer et Formel 1-grandprix, gør de det for i pr-sammenhæng at promovere landet og vise, at det er veldrevet, og at folk har det godt, siger hun.

’Hamilton har også et ansvar’

Flere menneskerettighedsorganisationer – herunder Human Rights Watch, der fører Najah Yusufs sag – har onsdag skrevet et brev til præsidenten i motorsportens øverste organisation, Jean Todt, og krævet, at Najah Yusuf bliver løsladt.

Og hvis ikke organisationen bag Formel 1 får lov af styret i Bahrain til at undersøge Yusufs sag, bør grandprixet i golfstaten blive aflyst.

- De bør få adgang til Najah med en advokat som en del af en større undersøgelse. Hvis ikke styret tillader det, bør Formel 1 aflyse grandprixet. Myndighederne i Bahrain skal mærke, at det her ikke bare er et spil – det er menneskeliv, der er på spil, siger Lord Scriven, der fører Najah Yusufs sag for Human Rights Watch.

Lewis Hamilton har vundet verdensmesterskabet i Formel 1 fem gange. (Foto: Mike Segar © Scanpix)

Hvis ikke Formel 1 efterkommer kravet vil organisationen konfrontere verdensmester Lewis Hamilton med Yusufs sag, som Human Rights Watch mener, at Mercedes-køreren også har et ansvar i.

- Vi vil se Lewis Hamilton i øjnene og sige til ham: ’Lewis, du har et moralsk ansvar, også selvom din organisation ikke vil tage det. Du kan ikke bare lade dig hylde i forskellige lande i verden, som forbryder sig mod menneskerettighederne uden selv at have et ansvar, siger Lord Scriven.

Organisationen bag Formel 1 – der i 2015 forpligtede sig til at respektere menneskerettigheder på verdensplan – har imidlertid ikke nogen intentioner om at dykke ned i Yusufs sag.

Tværtimod er organisationen ifølge en talsmand overrasket over de krav, som menneskerettighedsorganisationerne stiller forud for grandprixet.

- I de diskussioner, vi har haft med fortalere for menneskerettigheder, blev vi enige om, at det ikke ville nytte noget at udtale sig offentligt, hedder det i en pressemeddelelse.

Det er ikke første gang, at grandprixet i Bahrain er i menneskerettighedsforkæmperes søgelys. I 2011 lykkedes det forkæmperne at få aflyst grandprixet efter massive protester. Allerede året efter var det dog tilbage på løbskalenderen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk