Et brev fra Bahrain får verdensmesteren til at bremse: 'Vi skal ikke bare ignorere, hvad der sker'

Lewis Hamilton og resten af Formel 1-feltet indleder den nye sæson i Bahrain denne weekend.

Lewis Hamilton vandt løbet i Bahrain sidste år. (Foto: Giuseppe Cacace © Scanpix)

Azerbaijan, Ungarn, Rusland, Saudi Arabien, De Forende Arabiske Emirater og Bahrain.

Hvordan er de seks nationer forbundet? Jo, det er de såmænd på årets Formel 1-kalender, mens de også kan prale af at være på den listen af nationer, der ikke får et julekort fra Amnesty International.

I weekenden begynder årets Formel 1-sæson, når bilerne holder klar på banen i Bahrain.

Men det er ikke uden modstand, at de når frem på gridden.

Forholdene i den mellemøstlige stat har forinden løbet fået verdensmester Lewis Hamilton til at opfordre til, at der sættes fokus på, hvordan politiske modstandere og andre kritiske stemmer bliver behandlet i landet.

Blandt andet er den dansk-bahrainske menneskerettighedsaktivist Abdulhadi al-Khawaja fortsat fængslet, efter han for ti år siden blev idømt en livsvarig fængselsstraf, fordi han angiveligt skulle have ’spredt had’ mod landets konge.

Det skabte så stor opmærksomhed, at FN’s daværende generalsekretær, Ban-Ki Moon, var ude og kritisere styret for brud på menneskerettighederne.

Ifølge Amnesty International er tingene ikke blevet meget bedre siden da, og ytringsfriheden bliver stadig forsøgt kvalt med voldsomme metoder.

Abdulhadi al-Khawaja har siddet fængslet siden 2011. (Foto: Ahmed Jadallah © Scanpix)

Alligevel triller Formel 1-feltet forbi, vinker, smiler og smutter videre. Eller sådan har det i hvert fald været i de seneste mange år.

Men i år kan tingene måske bliver anderledes.

For selvom Lewis Hamilton sidder i Formel 1-bilen i weekenden, så er verdensmesteren gevaldigt træt af, at han skal lade som ingenting.

- Der er mange udfordringer rundt omkring i verden, og jeg synes ikke, at vi skal tage til de her lande og bare ignorere, hvad der sker, mens vi har det sjovt, siger han til avisen The Guardian og fortæller, at han har brugt vinteren på at sætte sig ind i, hvad Bahrain er for en nation.

- De seneste mange år har jeg ikke kendt til detaljerne i deres udfordringer med at overholde menneskerettighederne. Men nu har jeg haft tid til at snakke med menneskerettighedseksperter og organisationer som Amnesty International.

- Jeg har også besøgt den britiske ambassadør i Bahrain og snakket med officielle folk i Bahrain. I øjeblikket er det nogle skridt, jeg tager i privaten, men jeg synes stadig, at det skal frem i lyset.

Bahrain har været på løbskalenderen alle år siden 2004 bortset fra 2011. (Foto: HAMAD I MOHAMMED © Scanpix)

Lewis, vær sød at redde min far

Forud for sidste års grand prix i Bahrain fik Lewis Hamilton tilsendt tre breve fra folk, der har oplevet, hvordan tortur er en del af hverdagen i Bahrains fængsler.

Her fortalte de blandt andet om ekstrem vold og seksuel udnyttelse.

I det ene brev lå en tegning af en Formel 1-bil fra 11-årige Ahmed, hvis far har fået en livstidsdom, efter han under en torturlignende afhøring havde tilstået et mord. Andre steder forlyder det, at faderens eneste forbrydelse var, at han havde bakket op om de pro-demokratiske støtter i landet.

Uanset hvad, var brevet sendt fra en ulykkelig dreng, der under tegningen havde skrevet:

- Lewis, vær sød og red min far.

Brevene gjorde stort indtryk på Hamilton, der siger, at han 'helt sikkert kommer til at hjælpe på den måde, han kan.'

Det på trods af, at regeringens kommunikationsafdeling i Bahrain har været ude at kalde udsagnene for både ’vildledende’ og ’usande’.

- Bahrains regering har en nultolerancepolitik over for mishandling af enhver art, skriver de i en officiel erklæring.

Kræver en undersøgelse

Bevis det, siger Bahrain Institute for Rights and Democracy, der har samlet underskrifter fra 24 menneskerettighedsorganisationer og 61 britiske parlamentsmedlemmer.

Underskrifterne er sat i bunden af et brev, der er sendt til Formel 1-direktøren, Stefano Domenicali.

Her har instituttet samtidig bedt direktøren om at få lavet en uafhængig undersøgelse, der kan konkludere, at der ikke sker brud på menneskerettighederne i forbindelse med, at løbet bliver arrangeret.

Nej tak, siger Domenicali med begrundelsen om, at Formel 1 handler om at køre hurtigt - uden svinkeærinder.

- Det er meget vigtigt for mig at understrege, at Formel 1 ikke er en undersøgende organisation, der arbejder på tværs af grænser.

- Vi er en sportsorganisation, hvis vigtigste job er at promovere vores sport i hele verden, så den er i tråd med organisationens politik. I modsætning til regeringer og andre organer, så er vi ikke i stand til at imødekomme den forespørgsel, og det ville heller ikke være passende for os at lade som om, at det var noget vi kunne.

Men det argument er for let købt, siger Sayed Ahmed Alwadei, der er direktør for Bahrain Institute for Rights and Democracy.

- Vi kan simpelthen ikke forstå, at en millionforretning som Formel 1 ikke har ressourcerne og kapaciteten til at få sat sådan en undersøgelse i gang, siger han.

Nu er det store spørgsmål så, om Formel 1-organisationen bliver mødt af protester indefra, når Lewis Hamilton og resten af feltet for første gang i denne sæson får asfalt under hjulene i weekenden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk