Farmand-Magnussen åbner op om forholdet til Formel 1-sønnen: Presset, modgangen og drømmen om far-søn-hold

Kevin Magnussen har mistet sin plads i Formel 1. Hans far, Jan Magnussen, ser stolt tilbage på sønnens karriere.

Jan Magnussen ser stolt tilbage på sin søn Kevins imponerende Formel 1-karriere, som ser ud til snart at slutte. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

Nogle samtaler med sin mor og far glemmer man aldrig. Hvordan ens forældre er der – eller ikke er der – i de skelsættende øjeblikke i ens liv, er noget, der indprenter sig.

Sådan et øjeblik delte den danske Formel 1-stjerne Kevin Magnussen i går med sin far, Jan Magnussen. For efter syv år i Formel 1, har Kevin Magnussen nu mistet sin plads i motorsportens superliga. Torsdag blev det offentliggjort, at Magnussen ikke får forlænget sin kontrakt hos teamet Haas, og dermed er han ude af Formel 1, når 2020-sæsonen slutter i december.

En nyhed, som Kevin vendte med sin far onsdag aften, før resten af verden fik besked.

- Han virkede fattet og afklaret. Men det er klart, at når sådan nogle ting her sker, så sætter det selvfølgelig også noget nervøsitet og usikkerhed og nogle tanker i gang. Jeg glad for, at Kevin har været alt det igennem, han har, så han er klar til at tackle den her situation, siger Jan Magnussen, som DR Sporten fanger på en telefon, efter hans søns Formel 1-exit har nået nyhederne.

  • Onsdag aften talte Kevin og Jan Magnussen om Kevins Formel 1-fremtid. Torsdag fik resten af verden besked. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)
  • Kevin Magnussen får ikke forlænget sin kontrakt hos teamet Haas. Dermed er han ude af Formel 1 næste år. (Foto: ALBERT GEA © Scanpix)
1 / 2

Jan Magnussen, som selv har en fortid i Formel 1 og bredt betragtes som en af de største danske racerkørere i historien, har set sin søn følge i hans fodspor. Fascinationen af fart og talentet bag rattet har de delt, lige siden Kevin Magnussen kørte gokart for første gang. Han var to år.

Fra første ræs har Jan Magnussen fulgt trofast med. Og med sin far heppende fra sidelinjen har Kevin Magnussen overhalet stort set alle mand i motorsporten. Den lille knægt i gokarten er blevet en voksen mand blandt verdens bedste racerkørere.

Jan og Kevin Magnussen har fulgt hinandens karriere som racerkørere, siden Kevin Magnussen kørte gokart for første gang som to-årig. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

- Jeg er en meget stolt far. Jeg bliver stolt, når jeg ser tilbage på alt det, han har opnået. Hans Formel 1-debut var fantastisk. Det har bare været vanvittigt fedt at følge.

Sønnens succes har været lige så stor som farens stolthed. Men nu slår succeshistorien sprækker. Kevin Magnussen har mistet sin plads i Formel 1. En drejning i karrieren, som Jan Magnussen dog er helt tryg ved, at hans søn kan styre sikkert igennem.

- Det er meget bedre, at det her sker nu, end hvis det havde været tidligere i karrieren. Han er vokset både som racerkører og som menneske. Og han er blevet gladere i sin tilværelse. Der er meget stor forskel på, hvordan han håndterede presset i starten, og hvordan han håndterer det nu.

- I starten blev han lidt chokeret over pressens pludselige indblanding i hans liv, og hvor meget det fyldte. Det havde han det svært med. Men langsomt, men sikkert fandt han sig selv og en god balance i det vilde og til tider hårde liv som racerkører.

Undervejs når Kevin Magnussen har mødt modgang, har Jan Magnussen stået klar med gode, faderlige råd. Han har også talt meget med Kevin om hans usikre kontraktsituation hos Haas, og hvordan og hvorledes han kunne gribe det an.

Men Jan Magnussen har også været meget bevidst om ikke at blande sig for meget. Beskytterinstinktet som far har han lært at dosere. Da Kevin Magnussen i 2014 begyndte sin Formel 1-karriere skulle de to racerkørere øve sig på balancegangen mellem at være far og søn og samtidig lærling og læremester.

- Formel 1 er så altopslugende, når først man får foden inden for døren. I starten var det svært at balancere mellem både at være far og søn og samtidig have et forhold som Formel 1-kører og en slags manager. Så det gik vi hurtigt helt væk fra, så vi bare kunne koncentrere os om far-søn-forholdet. Og det var en rigtig god beslutning. Den bedste beslutning.

Kevin Magnussen til Dansk Motorsport Award med sin kone Louise Gjørup og sin far Jan Magnussen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Sammenblandingen i familien Magnussen mellem det private og det professionelle var også noget af det, der trak overskrifter, da Kevin Magnussen blev ny mand i Formel 1.

For hans far var firedobbelt Le Mans-vinder. Og han var rekordindehaver som den danske racerkører med flest Formel 1-løb på cv’et. Forventningspresset på Kevin Magnussen var derfor svært at komme udenom.

Når unge sportsudøvere forsøger at gå i deres forældres famøse fodspor, følger spørgsmålet om forældrenes skygge også uundgåeligt med. Spørg bare Kasper Schmeichel eller Mads Laudrup. De kender spørgsmålene, sammenligningerne og fortællingen om faderens skygge.

- Det er ikke noget, vi har snakket så meget om. Jeg synes hele tiden, vi har været to meget forskellige personer og racerkørere. Jeg synes, det har været fantastisk, at han er gået den vej og også er blevet racerkører, men jeg kan selvfølgelig godt forestille mig, at der har været et ekstra pres på hans skuldre.

  • Sådan så det ud, da farmand-Magnussen selv kørte Formel 1. (Foto: SCANDINAVIAN RACING PRESS © Scanpix)
  • De seneste år har det været sønnike, der har været en del af motorsportens kongeklasse. (Foto: François Lenoir © Scanpix)
1 / 2

Hvis han engang følte sig fanget i sin fars skygge, gør han det næppe længere. I dag har Kevin Magnussen overhalet sin fars Formel 1-bedrifter. Nu er det sønnike, som topper listen over danske racerkørere med flest grandprix-løb i verdens fornemmeste motorsport.

Men nu stopper Magnussens rekord snart med at tikke opad. Der er seks grandprix-løb tilbage af sæsonen. Og så er Kevin Magnussen ude. Han har ikke længere kontrakt med et Formel 1-hold. Det er enden på et stort kapitel i dansk motorsport. Men det er ikke enden på Kevin Magnussens karriere.

- Han har altid haft et ønske om også at prøve en af de andre store løbsklasser rundt om i verden. Han vil gerne prøve at køre Le Mans og IndyCar. Det er sådan noget, der bliver muligt at kigge på nu. Uanset hvilken klasse han nu ender i, er jeg helt sikker på, at hans drivkraft og kampgejst ikke bliver mindre af det her. Der, hvor han lander, vil han vinde for enhver pris.

Kevin Magnussen kører videre. Og måske det i fremtiden bliver til et parløb mellem far og søn.

- Det har længe været en ambition og en drøm, vi har haft sammen. Hvis vi en dag kan køre på hold sammen i Le Mans i en bil med vinderchancer, vil det være absolut fantastisk. Det kan være, muligheden for dét bliver større nu. Indtil nu har det været svært, fordi hans kalender i Formel 1 har været så tætpakket, siger Jan Magnussen, som 22 år i træk har kørt med i det verdensberømte 24-timersløb Le Mans.

- Uanset hvor han ender, glæder jeg mig bare til at følge ham.

Jan Magnussen kigger nu ud i fremtiden og det næste kapitel i Kevins karriere. Men inden da – lige et sidste tilbageblik.

Hvad har været det største øjeblik for dig at være med til i Kevins tid i Formel 1?

Stilhed i den anden ene af røret. Intet svar.

På få sekunder flimrer syv år forbi på den indre nethinde.

Og så svarer Jan Magnussen. Ikke med som racerkøreren Jan Magnussen. Men som den stolte far.

- Det er svært at pege på ét specifikt øjeblik. Det hele har været kæmpe storslået. Jeg elsker hver gang, jeg har været med ude og se ham køre. Det har været så vildt, at han har været en del af Formel 1 så længe, og at han har gjort det så godt, som han har gjort.

Jan Magnussen håber at komme til at køre på hold med sin søn i fremtiden. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk