Formel 1-dommeres fejl får Hamilton til at bede om hjælp fra AI

Den syvdobbelte verdensmester er ikke imponeret over dommerne i Formel 1.

Mercedes -køreren foreslår, om man skulle give AI chancen for at agere dommer i Formel 1. (Foto: © Toru Hanai, Associated Press)

Det siger næsten sig selv, at det går afsindigt stærkt i Formel 1.

Det gælder også for dommerne, der fra afstand og på ganske kort tid skal vurdere, om kørerne overholder reglerne. Og naturligvis også, hvad deres straf skal være, hvis de ikke gør det.

Lige præcis den sidste del af arbejdet er dommerne, eller stewarder, som de kaldes i Formel 1, dog ikke gode nok til at udføre, mener den tidligere verdensmester, britiske Lewis Hamilton.

Mercedes-køreren er langt fra imponeret over deres dømmekraft, når det kommer til at uddele straffe, og han foreslår derfor, om de i virkeligheden kan erstattes af kunstig intelligens.

- Jeg kunne godt tænke mig at se, om AI kunne gøre et bedre stykke arbejde eller ej, siger han i et interview med motorsport.com.

Det var en hændelse i kvalifikationen til Singapores grandprix mellem japanske Yuki Tsunoda og den dobbelte verdensmester Max Verstappen, der fik Lewis Hamilton til at reagere. (Foto: © Darko Vojinovic, Associated Press)

Forslaget fra den 38-årige brite kommer, efter Det Internationale Motorsporsforbund, FIA, i sidste uge erkendte at have begået en fejl efter kvalifikationen til Singapores grandprix ved ikke at tildele hollandske Max Verstappen en straf.

Den lynhurtige hollænder brød reglerne, da han undervejs i kvalifikationen blokerede vejen for japanske Yuki Tsunoda i et sving.

Et regelbrud, der burde have sendt Max Verstappen en tur om bagerst i feltet til søndagens grandprix, har FIA erkendt, men som blot gav ham en reprimande.

Og netop ved den episode kunne kunstig intelligens måske have gjort et bedre stykke arbejde end dommerne, mener Lewis Hamilton.

- Reglerne har været ens i mange år. Jeg synes, vi skal begynde at se på AI ved sådanne ting, så de rette beslutninger bliver truffet, siger Lewis Hamilton.

Hamilton 'overdramatiserer'

Det er dog hverken første eller sidste gang, at dommerne takserer et regelbrud forkert, fortæller DR Sportens Formel 1-ekspert, Peter Nygaard.

Dommene skal falde hurtigt, og da man har med mennesker at gøre, vil der ind i mellem opstå fejl.

Peter Nygaard mener, Lewis Hamilton overdramatiserer hændelsens betydning en smule. (Foto: © Hoch Zwei, HOCH ZWEI/picture-alliance/dpa/AP Images)

Fejlene er dog sjældne, og endnu sjældnere er de graverende, fortæller han.

Det var den heller ikke, da Lewis Hamilton blokerede vejen for Yuki Tsunoda, fortæller Peter Nygaard, og derfor mener han, at Lewis Hamilton "overdramatiserer" hændelsens betydning.

- Han er hurtig på tangenterne, når noget er imod ham.

- De (dommerne red.) har gjort deres bedste, og i det tilfælde har det måske ikke været godt nok. Men det var en travl aften med masser af sager, siger Peter Nygaard.

Generelt er han heller ikke fortaler for, at kunstig intelligens skal erstatte dommerne.

- Det havde ikke den store indflydelse på løbet. Selvfølgelig skal dommene være rigtige og konsistente, men der vil altid ske menneskelige fejl, og jeg kan ikke se, at kunstig intelligens skal gøre det bedre, siger Peter Nygaard.