Hvem er den hurtigste i Formel 1-historien? Svaret er hverken Hamilton eller Schumacher

En ny regnemetode har angiveligt fundet den hurtigste Formel 1-kører gennem de seneste 40 år.

Lewis Hamilton er blevet verdensmester i Formel 1 de seneste tre år. (Foto: Albert Gea / Pool © Scanpix)

Diskussionen er gået lystigt blandt Formel 1-fans i mange år: Hvem er egentlig den hurtigste kører i historien?

Indtil videre har de emotionelle svar været bygget på skøn og minder. Men nu er det endelige svar kommet nærmere, ifølge Formel 1-organisationen selv.

Med en speciel regnemetode har de analyseret samtlige kvalifikationsløb siden 1983 og sammenholdt kørernes tider med deres teamkammerater, der har kørt i en tilsvarende bil.

Samtidig er usikkerhederne gennem forskellige vejrforhold blevet forsøgt elimineret gennem det komplicerede regnestykke, hvor der blandt også blev kompenseret for alder.

På den måde er Formel 1 nået frem til, hvem der har haft mest fart i bilen de seneste 40 år.

  • Brasilianske Ayrton Senna kørte Formel 1 fra 1984 til 1994. Han nåede at vinde tre verdensmesterskaber, inden han omkom under en ulykke et Formel 1-grandprix i San Marino, Italien. (Foto: STRINGER © Scanpix)
  • Michael Schumacher har rekorden for flest Formel 1-verdensmesterskaber. Syv af slagsen blev det til for tyskeren, fem af dem med Ferrari. Schumacher debutterede i Formel 1 i 1991 og indstillede karrieren i 2012. (Foto: DARREN STAPLES © Scanpix)
  • Britiske Lewis Hamilton fik debut i Formel 1 i 2007. I dag er han forsvarende verdensmester med Mercedes og har i alt vundet seks verdensmesterskaber. (Foto: HAMAD I MOHAMMED © Scanpix)
1 / 3

Otte forskellige nationaliteter i top ti

Spørgsmålet er så bare: Hvem løber med den prestigefyldte titel som den hurtigste i feltet siden 1983?

Svaret er hverken verdensmesteren Lewis Hamilton eller det tyske fartikon Michael Schumacher. Nej, det er i stedet den tredobbelte verdensmester Ayrton Senna, der døde efter et alvorligt uheld i 1994.

Lige efter ham følger Schumacher, inden Hamilton snupper den sidste podieplacering.

Herunder kan du se den samlede liste, som Formel 1 har udregnet den:

I sin levetid var Senna tæt på urørlig på Formel 1-banen, og han nåede at køre sig i pole position i 40 procent af de grand prix, han deltog i. Til sammenligning er Lewis Hamilton startet forrest i 36 procent af de løb, han har deltaget i.

Men det er som skrevet ovenfor ikke kun pole positions, der tæller i det samlede regnestykke. Derfor er Sebastian Vettel placeret helt nede på en 10. plads i det samlede regnskab, selvom han i øjeblikket indtager fjerdepladsen over kørere med flest pole positions i karrieren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk