I Rio vil de rydde skov for at lave ny Formel 1-bane: Men verdensmesteren vil have træerne reddet

Lewis Hamilton ser ingen grund til at fælde træer for at opføre ny Formel 1-bane, som 'verden ikke har brug for'.

- Men det mest bæredygtige, man kan gøre, er ikke at fælde nogen træer, siger Lewis Hamilton. (Foto: handout © Scanpix)

Mens klimaforandringer er på den politiske dagsorden over hele verden, så er der i Brasilien - nærmere bestemt Rio de Janeiro – planer om at rydde tusindvis af træer for at gøre plads til en ny Formel 1-bane.

Siden 1990 er Brasiliens grandprix blevet kørt på Interlagos-banen i Sao Paulo, men på grund af uenigheder mellem løbets promotor og Formel 1-ejerne, Liberty Media, er kontrakten ophævet. Derfor blev pladsen åben for, at Rio de Janeiro kunne indtage en plads i løbskalenderen.

Området Deodoro, der skal ryddes, er et gammelt militærområde, der ligger i forlængelse af de olympiske anlæg, som blev brugt under OL i 2016.

Projektet har været undervejs siden 2019 og har mødt meget modstand fra forskellige klimaorganisationer lige siden. Nu melder den seksdobbelte Formel 1-verdensmester Lewis Hamilton sig også ind i koret.

- Jeg har hørt, at det potentielt bliver et bæredygtigt løb.

- Men det mest bæredygtige, man kan gøre, er ikke at fælde nogen træer, sagde Lewis Hamilton under torsdagens presseseance forud for weekendens Formel 1-grandprix i Tyskland.

- Jeg synes ikke, det er et smart træk. Der er en global krise med skovrydninger.

Tilbage i august knælede Lewis Hamilton forud for Formel 1-løbet i Belgien for at vise sin støtte til Black Lives Matter-bevægelsen. Den britiske verdensstjerne har haft en meget aktiv stemme i forbindelse med de sortes rettigheder. (Foto: Stephanie Lecocq © Scanpix)

Lover et bæredygtigt løb

Formel 1-projektet i Rio bliver støttet af Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, og han har tidligere mødt modstand fra forskellige miljøorganisationer, der mener, han har fejlet i at forebygge skovbrandene i Amazonas. Derudover får han skylden for en større rydning af Amazonas i forbindelse med udstykning af landbrugsjord.

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, har før været i modvind i klima- og miljødebatten. (Foto: Ueslei Marcelino © Scanpix)

Præsidentens ry kan muligvis blive reddet af arrangørerne af Rios Formel 1-grandprix, der har planer om at flytte og plante træerne fra skovområdet nye steder i byen for at gøre projektet så bæredygtigt som muligt.

Derudover vil arrangørerne gøre Formel 1-anlægget til den første CO2-neutrale bane på løbskalenderen, der samtidig støtter op om Formel 1’s mål om at være CO2-neutral i 2030.

Verdensmesteren, Lewis Hamilton, kan dog ikke se meningen i at tilføje endnu et løb i kalenderen.

- Min personlige mening er, at verden ikke har brug for en ny bane. Der er masser af baner, der er fantastiske, og jeg elsker Interlagos (den nuværende bane i Sao Paulo, red.), siger Lewis Hamilton.

Aftalen om en ny bane i Rio er på plads mellem arrangørerne og Formel 1, så det er kun godkendelsen fra de relevante myndigheder, der mangler, før banen kan bygges.

Arrangørerne af projektet kan derfor være nødsaget til at finde en anden placering til banen, hvis den påkrævede miljølicens ikke bliver givet.

Lewis Hamilton, Kevin Magnussen og resten af Formel 1-feltet kører årets 11. grandprix på søndag på den ikoniske Nürburgring i Tyskland.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk