Kevin Magnussen er afklaret med Formel 1-farvel: ’Det var en kæmpe drøm – men også demotiverende’

Den danske racerkører ser tilbage på sin syv år gamle Formel 1-karriere, der fik sin ende i slutningen af 2020.

- Mit mål var at blive verdensmester i Formel 1. Det er jeg ikke blevet, og det er en skuffelse, siger Kevin Magnussen. (Foto: William WEST © Scanpix)

Der var ikke så meget tvivl om, hvad Kevin Magnussens ultimative drøm var, da han som en ung purk begyndte at køre gokart:

At køre Formel 1.

Sådan er det for de fleste racerkørere. Formel 1 er den fineste og mest ekstravagante adresse i motorsportens verden. Det er dog ikke alle, der kan komme ind i den eksklusive klub. Der skal held, dygtighed og især økonomi til, for at du kan få en plads hos et af de 10 teams.

Derfor ved Kevin Magnussen den dag i dag, at det var en naiv drøm. Men det er trods en drøm, der gik i opfyldelse, da han i 2013 skrev kontrakt med McLaren. Siden hen førte karrieren ham videre til amerikanske Haas.

Og i november i år sluttede Formel 1-kapitlet så, da danskeren og Haas valgte ikke at forlænge samarbejdet fra næste sæson.

- At nå til Formel 1 er vanvittig svært. Det er en dyr sport. Hvis du ikke er fra en rig familie, så kan det være svært. Det var godt, at jeg var en naiv knægt, da jeg satte mig det mål om at nå Formel 1.

- Men det har været fantastisk at udleve. Det er vanvittigt at tænke på, hvor mange ting, der skulle gå rigtigt – og ja, hvor privilegeret, jeg har været, siger han i forbindelse til DR Sporten.

Far Jan har været en kæmpe støtte

En anden ting, som Kevin Magnussen har været privilegeret over er, at han har haft sin far ved sin side. Og det er ikke en hvilke som helst støtte.

Jan Magnussen er selv en af Danmarks bedste racerkørere gennem tiderne, og det var på grund af faren, at interessen for motorsport i første omgang startede for ’Magnussen Junior’.

Op gennem sin karriere har far Jan være en kæmpe støtte med gode råd og hjælp til at finde partnere og investorer, der skulle spæde til de tårnhøje regninger på vejen fra gokart til Formel 1.

En anden ting, som Kevin Magnussen har været privilegeret over er, at han har haft sin far ved sin side. (Foto: Lars Møller © ©Lars Møller)

Den hjælp sætter Kevin Magnussen stor pris på.

- Min far har jo været det hele igennem selv. Mange atleter kan finde støtte i sine holdkammerater, men i motorsport er du alene. At have sin far har været helt unikt.

Men der er en ting, som selv ikke far kunne hjælpe med. Noget af det allervigtigste for en topatlet:

At holde motivationen oppe.

Realiteten i Formel 1 er, at racerkørere med de bedste biler vil vinde løb ni ud af 10 gange. Og chancen for, at en Haas-kører – teamet med en af de dårligste biler i feltet – vinder mesterskabet er nærmest lig nul.

Og det har han haft det svært med, Kevin Magnussen.

For danskeren er vokset op med, at det kun handler om at vinde. Og da rusen over at have nået ind i Formel 1-verdenen havde lagt sig, begyndte Kevin Magnussen at blive mere og mere demotiveret over, at han til tider nærmere skulle kæmpe mere for at gennemføre et løb - end at vinde det.

- Jeg har altid haft tårnhøje ambitioner, og det har jeg stadig. Mit mål var at blive verdensmester i Formel 1. Det er jeg ikke blevet, og det er en skuffelse. De sidste år har jeg siddet i en bil, der ikke var i stand til at vinde. Det er motorsport i en nøddeskal.

- De seneste år er jeg nok blevet for ivrig efter at vinde. Jeg savner det for meget. Motivationen har været lidt svær at holde kørende, når du hver weekend ved, at du ikke har en chance for at vinde, siger han.

Nyt amerikansk eventyr

Og det har da heller ikke været nemt for Jan Magnussen at følge sønnen fra sidelinjen, når både han og Kevin Magnussen har været vant til, at de handlede om sejre og vindermentalitet op igennem juniorklasserne.

Da Kevin Magnussen som helt ung begyndt at køre gokart var det med store ambitioner om at nå motorsportens kongeklasse. (Foto: Lars Møller © ©Lars Møller)

Men samtidigt har det også været en interessant rejse at følge, medgiver Jan Magnussen. Hvordan tackler man så den omstilling fra at være en vinder til pludselig at komme ind i de voksnes rækker og være bagerst i køen, hvor det ikke handler om at vinde et løb eller et mesterskab – men mere om de små sejre.

- Så må du gå efter at slå din teamkammerat. Du skal holde motivationen oppe. Hvis det er det, der er muligt, så er det det, der skal med hjem, siger Jan Magnussen og tilføjer:

- Men jeg er også samtidig stolt over hans beslutning om at gå efter nogle sejre. Nu må han gå efter fede oplevelser i Amerika – og forhåbentlig en masse sejre.

Ja, for det er et farvel til motorsportens kongeklasse og et goddag til et amerikansk eventyr for Kevin Magnussen efter nytår.

I 2021-sæsonen skal han køre amerikanske sportsvogne for Chip Ganassis nye team i IMSA-klassen. Biler som nærmest kan sammenlignes med dem, man ser i 24-timersløbet Le Mans.

Og en serie, hvor far Jan har deltaget i årevis for Corvette – dog er søn Kevins klasse noget større.

Nu skal du til USA. Men mange af os danskere drømmer stadig om at se dig i Formel 1 igen. Er det stadig drømmen?

- Man kan aldrig sige aldrig. Det har jeg lært. Jeg har været ude af Formel 1 før, hvor jeg troede, det hele var forbi. Jeg er et andet sted nu. Hvis jeg skal tilbage, skal det være i en vindene mulighed. Nu er jeg klar til at komme videre og kæmpe om sejre, siger han.

Kevin Magnussen nåede syv sæsoner i Formel 1, hvor hans bedste resultat kom i hans første løb i australske Melbourne, hvor han sluttede på tredjepladsen. Han fik dog tildelt andenpladsen, efter Daniel Ricciardo blev diskvalificeret.

Danskerens bedste sæson var i 2019, hvor han sluttede som nummer 9.

Du kan se mere til Kevin og Jan Magnussen i DR’s årlige sportsshow, Sport 2020, som bliver sendt lørdag den 2. januar klokken 21.00 på DR1.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk