Kevin Magnussen siger det ligeud: 'Et vanvittigt sted at køre Formel 1'

Formel 1-feltet er på plads i Monte Carlo på en bane, der stiller unikke krav.

Kevin Magnussen har inden denne weekend kørt seks Formel 1-løb i Monte Carlo. (Foto: © Peter Nygaard, DR Sporten)

Kevin Magnussen er ikke i tvivl. Monte Carlo i Monaco er både et galt og genialt kryds i Formel 1-kalenderen.

- Monte Carlo er et vanvittigt sted at køre Formel 1. Når man tænker over det, er det helt skørt. Gaderne er så smalle, og bilerne er så hurtige. Men det er sjovt. Rigtig sjovt.

Formel 1-feltet er efter en dramatisk uge på plads i Monte Carlo.

De cirka 300 lastbiler, der transporterer det store cirkus rundt i Europa, var i sidste weekend strandet på Imola-banen i Italien. Her tvang oversvømmelse og mudderskred Formel 1-organasationen til at aflyse Emilia Romagnas Grand Prix, men i løbet af weekenden kunne lastbilerne sætte kurs mod Monaco.

Inden afgang havde både Formel 1-organisationen og Ferrari-teamet, der har hovedkvarter i regionen, hver doneret en million euro til hjælpearbejdet efter oversvømmelserne

Nu står transporterne og de store motorhomes linet op på havnekajen i Monte Carlo, og i pitten har mekanikerne travlt med at justere bilerne.

Kevin Magnussen bedste resultat i Monacos Grand Prix er to tiendepladser i 2014 og 2017.

Den smalle gadebane stiller unikke krav til setuppet, og de biler, der indsættes i Monte Carlo, er de mest specielle i hele sæsonen.

- Her skal bilen være ”adræt” og have masser af downforce, siger den syvdobbelte verdensmester fra Mercedes, Lewis Hamilton.

Med ”adræt” mener Lewis Hamilton, at bilen skal justeres til den ujævne asfalt. Normalt skal fjedre og støddæmpere være så hårde som muligt, for så er det nemmere at kontrollere aerodynamikken over bilen. Men i Monte Carlo vil hårde støddæmpere betyde, at bunden rammer asfalten, så derfor justeres de blødere end på alle andre baner.

Unikt sving kan udfordre

Med mange sving og få langsider er forfinet aerodynamik ikke afgørende i Monte Carlo. De mange sving giver mange nedbremsninger. For at kontrollere temperaturen i de hårdt belastede bremser er bilerne i denne weekend derfor udstyret med større køleindtag end sædvanligt.

Hårnåle-svinget ved Hotel Fairmont er med cirka 50 kilometer i timen det langsomste i Formel 1-kalenderen. Det er samtidig så snævert, at bilernes styretøj skal modificeres - der skal ekstra styreudslag til for at komme igennem hårnålen.

- Det er et unikt sving, siger Kevin Magnussen til DR Sporten.

- Og selvom det er så langsomt, et det faktisk også en udfordring. Rattet skal drejes helt i bund, og så sidder man egentlig bare og venter på, at forhjulene får vejgreb. Når de har det, skal speederen i bund og bilen videre mod næste sving.

Med moderne, brede Formel 1-biler er det blevet omtrent umuligt at overhale på den smalle bane. Magnussen har kørt seks Formel 1-løb i Monte Carlo, og han husker kun et have lavet én reel overhaling.

De minimale overhalingsmuligheder betyder, at startplaceringerne i Monte Carlo er vigtigere end på alle andre Formel 1-baner. Derfor er lørdagens kvalifikation, hvor kørerne jagter de sidste hundrededele af et sekund, ofte mere spændende end søndagens grandprix.

- Det bliver måske ikke vanvittigt spændende på søndag: Her i Monte Carlo er hele weekenden afgørende. Og Monacos grandprix er bare en vigtig del af Formel 1's DNA, siger Magnussen.