Lewis Hamilton prædiker klima og kører Formel 1: Er verdensmesteren en hykler?

Formel 1-køreren er blevet skydeskive i klimadebatten efter et opslag på Instagram.

Briten Lewis Hamilton har udtrykt sin bekymring for planetens fremtid. Det er blevet mødt af et stort kor, der kalder Formel 1-verdensmesteren en hykler. (Foto: Issei kato © Scanpix)

Hykler-patronerne er fundet frem, og pistolløbene peger i retning af Formel 1-sportens største navn, Lewis Hamilton, der er blevet skydeskive i klimadebatten.

Hamilton er, udover at være rasende god bag et rat, også veganer, investor i en kødfri burgerkæde og har nu stukket fingeren i et af den offentlige debats største hvepseboer - klimaet.

- Jeg er ked af den retning, verden er på vej i, skrev Formel 1-køreren i et opslag på Instagram, der siden er blevet slettet.

- Ærligt, jeg har lyst til at give op på det hele. Hvorfor overhovedet bekymre sig, når verden er sådan et rod og ingen tilsyneladende bekymrer sig om det.

Se Lewis Hamiltons slettede Instagram-opslag nedenfor:

Det faktum, at Lewis Hamilton med den ene hånd vil styre klimaet i den rigtige retning, mens han med den anden kører en racerbil i det storforurenende Formel 1-cirkus, satte ild til tastaturerne.

- Vi er vant til at blive skolet af hykleriske berømtheder, men Lewis Hamiltons forslag om, at vi alle skal blive veganere, hvis planeten skal reddes, tager prisen som det skøreste, skrev Brendan O'Niell, der er klummeskribent på det britiske medie The Spectator.

- Det er en mand, der lever af at drøne rundt på en racerbane i en benzinslugende fartmaskine, og nu vil han have resten af os til at leve af kål og nødder for at mindske menneskehedens CO2-aftryk? Det er ude af proportioner.

  • Formel 1-køreren Lewis Hamilton i Mercedes-pitten under løbet i Japan tidligere på måneden. Briten kører i weekenden i Mexico, og her kan Hamilton sikre sig karrierens sjette verdensmesterskab. (Foto: Kim Hong-Ji © Scanpix)
  • Hamilton og Mercedes har haft en kanon sæson og kunne ved det seneste Formel 1-grandprix fejre konstruktørernes mesterskab. (Foto: Soe Zeya Tun © Scanpix)
1 / 2

Helt så firkantet mener Thomas Søbirk Petersen, professor i etik ved RUC, dog ikke, at man kan stille tingene op.

Det er som med skidt og kanel vigtigt at skelne og samtidig huske nuancerne.

- Hvilken verden ville være bedst? En, hvor Lewis Hamilton ikke gjorde noget for klimaet, eller en, hvor han faktisk gjorde noget? Så tror jeg mange vil sige, at verden vil være bedre med en berømthed, der går ind i så vigtig en sag, siger Thomas Søbirk Petersen.

Der må være en grænse for, hvor perfekte og polerede vi som individer kan være, mener han. Ellers render alle med moralske idealer i livet rundt og er nogle hyklere.

- Man har idealer, men vi er ikke engle. Hvis man hele tiden skal være efter folk, fordi de ikke opfører sig moralsk perfekt, får man travlt, siger Thomas Søbirk Petersen.

Diskvalificerer ikke klimabekymringen

Der, hvor Lewis Hamilton støder flest på manchetterne, er i kontrasten mellem det, han prædiker, og det liv han som privatperson har levet i mange år.

Hurtige biler, rejser og dyrt tøj. Et liv med fart på - også udenfor Formel 1-banen.

Den kritik har Lewis Hamilton imidlertid givet svar på tiltale med en plan om, at han inden året er omme som privatperson vil leve et CO2-neutralt liv.

- Jeg tillader ikke nogen på mit kontor eller i mit hus at købe nogen former for plastic. Alt skal være genbrugeligt helt ned til min deodorant og tandbørste, siger Lewis Hamilton.

Den forsvarende Formel 1-verdensmester har også solgt sit privatfly og kører privat i en elbil.

- Det er ikke en hurtig løsning. Det er ikke noget, man gør over en kort periode. Jeg er positiv over de ændringer, jeg laver, og opfordrer folk omkring mig til at gøre det samme, siger Hamilton.

Lewis Hamilton har med ambitionen om at nedbringe sit CO2-aftryk omlagt store dele af sit liv. (Foto: Franck Robichon © Scanpix)

Mens mange har klasket sig på lårene, kaldt det tragikomisk, når en Formel 1-kører vil være klimaforkæmper, møder Hamiltons tanker også opbakning.

- Ja, Lewis Hamilton er en kæmpe hykler. Men det gør ikke hans bekymringer om klimakrisen mindre gyldige, skriver Jason Beattie, politisk redaktør på The Mirror.

For hvad er alternativet - at bede briten om at holde sin mund?

Det mener Thomas Søbirk Petersen ikke.

- Hykleri er ikke altid et problem. Vil du helst være sammen med en person, der har høje idealer og prøver at efterleve dem, men som ikke når helt i mål, end en, der ikke har nogen idealer? Folk uden idealer eller moralske ambitioner kan jo aldrig være hyklere, siger etikprofessoren.

Det mexicanske Formel 1-grandprix køres i weekenden. Lørdag er der kvalifikation, mens pointkampen løber af stablen om søndagen. Her kan Lewis Hamilton vinde sit tredje verdensmesterskab på stribe - det sjette i alt.