Nu er det er knald eller fald, hvis dansk racertalent vil gennem nåleøjet til Formel 1

Danske Frederik Vesti kører sin anden sæson i Formel 2, som er klassen lige under Formel 1.

Formel 2 Monza Italien. Frederik Vesti blev nummer to i løbet. Milano, søndag 11. september 2022. (Foto: Tariq Mikkel Khan/Scanpix 2022) (Foto: © Tariq Mikkel Khan, Ritzau Scanpix)

Frederik Vesti kalder selv denne sæson den hårdeste og vigtigste i sin karriere.

Store ord for den 21-årige racerkører. Men når belønningen i sidste ende muligvis er en plads i Formel 1, kan man vel ikke fortænke ham i at sætte det prædikat på den nuværende Formel 2-sæson.

Derfor er det da også en afklaret dansk Formel 2-kører, som på en telefonforbindelse fra Jeddah i Saudi-Arabien, hvor weekendens grandprix køres, fortæller, at denne sæson er altafgørende for hans chancer for at nå gennem nåleøjet til motorsportens kongeklasse.

Formel 2 er klassen lige under Formel 1 og på den måde en rugekasse for fremtidens racerstjerner.

Frederik Vesti er i gang med sin anden sæson i Formel 2, og da kørere sjældent napper en tredje sæson, er opgavebeskrivelsen klar.

- Det er på mange måder en knald eller fald-sæson, fortæller Frederik Vesti.

- Hvis jeg vil banke mig selv ind i Formel 1 med momentum fra Formel 2, er det her sidste chance.

Frederik Vesti har siden begyndelsen af 2021 været tilknyttet akademiet hos Formel 1-holdet Mercedes. (Foto: © James Gasperotti, Associated Press)
Frederik Vesti har siden begyndelsen af 2021 været tilknyttet akademiet hos Formel 1-holdet Mercedes. (Foto: © James Gasperotti, Associated Press)

Frederik Vesti har siden begyndelsen af 2021 været akademi-kører for Formel 1-holdet Mercedes, som blandt andet har den syvdobbelte verdensmester Lewis Hamilton bag rattet.

Akademikontrakten kom i hus, fordi Mercedes så noget i det danske racertalent.

Men selvom det blot er to år siden, går tiden hurtig i en sport, hvor man let kysser 300 km/t.

Derfor er der ved at være pres på den unge dansker, hvis drømmen om Formel 1 skal holdes i live.

Et pres, Frederik Vesti kan nikke genkendende til, men også hilser velkommen.

- Når man ved, at det muligvis er sidste chance for at vise, man er god nok, kommer der selvfølgelig nogle tanker, men omvendt, har jeg følt det pres mange gange før, fortæller Vesti.

- Siden jeg var 10 år, har hver sæson været den vigtigste i min karriere, så på den måde har der altid været pres på.

Mercedes-holdkammerat har vist vejen

Men faktisk er Formel 1 ikke helt fjernt for den unge danske racerkører.

Derfor ved han, hvad der fysisk kræves for at håndtere de mange hestekræfter. Og hvis han har brug for at se et konkret bevis på, at det kan lade sig gøre at gå hele vejen fra akademi til Formel 1-sæde, behøver han blot tage et kig på Mercedes-holdkammerat George Russell.

Den 25-årige nuværende Formel 1-kører vandt i 2018 mesterskabet i Formel 2.

I 2019 debuterede han i Formel 1, og i sidste sæson sluttede han som nummer fire i den samlede VM-stilling.

Derfor suger Frederik Vesti også til sig, når de to støder på hinanden i Mercedes hovedkvarter i England.

- For få år siden var han i den situation, jeg er i nu, og det gør ham virkelig god for mig. Det giver mig muligheden for at få nogle gode råd. De ting han har været igennem, er noget af det, jeg går igennem lige nu, fortæller Vesti.

George Russell har vist vejen for Frederik Vesti. For fem år siden vandt han Formel 2 som akademikører for Mercedes. Sidste sæson vandt han sit første Formel 1-grandprix, da han var hurtigst i Brasilien. (Foto: © Marcelo Chello, Associated Press)
George Russell har vist vejen for Frederik Vesti. For fem år siden vandt han Formel 2 som akademikører for Mercedes. Sidste sæson vandt han sit første Formel 1-grandprix, da han var hurtigst i Brasilien. (Foto: © Marcelo Chello, Associated Press)

Og noget tyder på, at Frederik Vesti har ret i, at det er smart at tage ved lære af en tidligere Formel 2-mester. Fem af de seneste seks mestre har nemlig taget skridtet videre til Formel 1.

Frederik Vesti erkender da også, at den korteste vej til et Formel 1-sæde er, at stå med Formel 2-trofæet, når sæsonen er omme.

- Skal jeg give mig selv de bedste muligheder, skal jeg vinde. Gør jeg ikke det, er det meget mere ude af mine hænder. At komme i Formel 1 med en sekundær placering fra Formel 2 er meget svær. Det er set før, men det kræver både held og den rigtige timing, siger Frederik Vesti.

Selv kalder han det for realistisk, at han napper den samlede sejr. Også selvom årets første grandprix resulterede i nul point på kontoen. Men selv hvis Vesti kører sig til tops, bliver det næppe en plads hos Mercedes, som venter på ham.

- Det er urealistisk at tro på, at man kan komme direkte ind på et tophold. De tager kun de mest erfarne kørere, siger Frederik Vesti.

Derfor vil det kræve et sæde hos et mindre team. Præcis som George Russell gjorde, da han i 2019 debuterede for Williams-holdet. Og også den vej har Frederik Vesti kortlagt så godt, som man nu kan i en sport med stor uforudsigelighed.

- Jeg har både en god manager og et Mercedes-team, som hjælper mig. Deres rolle er blandt andet at holde et muligt Formel 1-sæde varmt. Min rolle er holde fokus på banen og levere resultater, siger Vesti.

Og det har den danske Formel 1-aspirant 13 løb til at gøre. Første mulighed er i denne weekend, hvor det gælder grandprixet i Saudi-Arabien. Skulle det ikke lykkedes at køre sig i stilling til et Formel 1-sæde, når sæsonen er slut, må femtiden tages op til revision. Men ikke et sekund før.

- Mit fokus ligger 100 procent på Formel 1. Jeg har ikke et sekund overvejet, hvad jeg skal, hvis jeg ikke bliver Formel 1-kører.

Frederik Vesti kører kvalifikation fredag klokken 14.00 dansk tid. Lørdag står den på sprint-løb, mens selve grandprixet køres søndag.