20-årige Frederik fordobler antallet af danskere i Formel 1

Frederik Vesti får efter weekendens grandprix i Abu Dhabi lov til at teste Lewis Hamiltons racer.

Frederik Vesti (tv.) gør på tirsdag Kevin Magnussen selskab i motorsportens kongeklasse, Formel 1. (© GRAND PRIX PHOTO)

Se godt på billedet: For syv år siden vandt de to unge knægte talentpriser ved Dansk Motorsport Award-show - på tirsdag kan de begge kalde sig Formel 1-kørere.

Kevin Magnussen (t.h. på billedet) debuterede allerede i Formel 1 i 2014, og har nu kørt i kongeklassen i syv sæsoner. Frederik Vesti (t.v.), der i dag er 20 år og Formel 2-kører, overtager tirsdag Lewis Hamiltons Mercedes til den såkaldte Young Driver-test på Yas Marina-banen i Abu Dhabi.

Young Driver-testen er de 10 Formel 1-teams årlige mulighed for at afprøve nye talenter. Hvert team skal indsætte en 'young driver', der i Formel 1-reglementet er defineret som en kører, der maksimalt har været til start i to grandprixer.

Vesti har været med i Mercedes´ juniorprogram siden 2021, og han har i år 'kørt' omtrent 50 dage i teamets simulator i hovedkvarteret i Brackley ved Oxford. Young Driver-testen bliver første gang, han kommer på banen i en Formel 1-racer.

- Det er en drengedrøm, der går i opfyldelse, jubler Vesti med udsigt til sine første Formel 1-omgange.

- Jeg har aldrig fået en større tillidserklæring, end den Mercedes nu giver mig. Jeg har svært ved at sætte ord på, hvad det betyder. Lige nu er jeg bare fyldt med glæde og forventning.

Lørdag kører Frederik Vesti Formel 2-grandprix, inden han tirsdag sætter sig i Formel 1-stjernen Lewis Hamiltons racer. (© GRAND PRIX PHOTO)

Testen gør næste sæson nemmere

Vesti er som Formel 2-kører i dag den højst placerede junior hos Mercedes. Det tyske teams junior-program har tidligere ført kørere som Michael Schumacher, Heinz-Harald Frentzen og Jan Magnussen frem til Formel 1.

Mercedes seneste kuld af unge talenter omfattede den nuværende Alpine-kører Esteban Ocon og vinderen af søndagens brasilianske grandprix, George Russell.

Det er første gang i 10 år Danmark har en kører med i Young Driver-testen. I 2012 kørte Kevin Magnussen for McLaren, og han imponerede med at sætte den hurtigste tid blandt de unge talenter.

Uanset hvordan Vesti klarer sin første Formel 1-test, fortsætter han i Formel 2 i 2023.

- Med den her test kommer jeg til at prøve kræfter med noget så voldsomt, at det vil føles nemmere, når jeg bagefter sætter mig ned i min Formel 2-racer. Mercedes’ beslutning er et skub af den slags, der vil få betydning for min udvikling i næste års Formel 2-mesterskab, siger han.

Med fokus på Formel 2 er Vesti også ude af billedet som officiel reservekører for Mercedes´ Formel 1-team. Til det job søger Mercedes en erfaren Formel 1-kører som Daniel Ricciardo eller Mick Schumacher.

Før F1-debut skal tredjeplads i hus

Frederik Vesti vandt i 2019 Formel Regional-serien, og rykkede derefter op i det internationale Formel 3-mesterskab. Her sluttede han på fjerdepladsen i både 2020 og 2021, inden han i denne sæson rykkede op i Formel 2.

Formel 2 er klassen, hvor kommende Formel 1-kørere færdiguddannes, og løbene afvikles som opvarmning til Formel 1-grandprixerne. De seneste års mestre Charles Leclerc (2017), George Russell (2018), Nyck de Vries (2019) og Mick Schumacher (2020) er alle med i Formel 1 i år, og 2021-mesteren Oscar Piastri skal køre for McLaren fra næste sæson.

Brasilianeren Felipe Drugovich har sikret sig 2022-titlen allerede inden weekendens finale i Abu Dhabi, og han er netop udnævnt til reservekører for Aston Martins Formel 1-team.

Vestis debutsæson i Formel 2 har været en rutsjebane med mange op- og nedture. Han startede dårligt med fem løb uden point, men midt på sæsonen var han blandt de hurtigste i feltet, og han vandt sit første løb i Baku og satte pole position på Red Bull Ring.

Frederik Vesti kan i weekenden sikre en tredjeplads i den samlede stilling i Formel 2. (© GRAND PRIX PHOTO)

Efterfølgende fulgte fire løb uden point, men med to andenpladser i de seneste løb i Monza rykkede han op på den samlede ottendeplads i mesterskabet.

- Men jeg kan stadig nå tredjepladsen, og jeg satser alt i denne weekend, siger Vesti op til de to finaleløb i Abu Dhabi.

Og tirsdag fordobler han så antallet af danske Formel 1-kørere.