Påstand om pengefusk i Formel 1 får holdchef til at true med retssag

Mercedes mener, at Formel 1-konkurrenten Red Bull har brugt flere penge, end de må. DR Sportens motorsportsekspert kalder sagen for kontroversiel.

Formel 1-holdet Red Bull anklages for at have brugt flere penge, end de må. (Foto: © Hoch Zwei, HOCH ZWEI)

De har ikke bare snydt, de har forbrudt sig mod reglerne i massiv grad.

Sådan lyder anklagen mod en konkurrent fra en af Formel 1-feltets topchefer Toto Wolff.

Den østrigske holdchef for Mercedes er sikker på, at motorsportskonkurrenterne fra Red Bull er ét af de to hold, der lige nu efterforskes for at have brugt flere penge end tilladt i 2021.

- Det er en offentlig hemmelighed, siger Toto Wolff til Sky Sports og hentyder til en af de mest omdiskuterede sager i Formel 1-cirkusset med Red Bull som hovedaktør.

- Kataloget for potentielle sanktioner er enormt, og de uafhængige dommere kommer frem til en konklusion.

Det internationale motorsportsforbund er i skrivende stund ved at gennemgå de ti Formel 1-holds budgetter fra sidste sæson.

I 2021 blev der indført et budgetloft på 145 millioner dollars, svarende til 1,1 milliarder kroner. Det skulle hjælpe med at udligne forskellen mellem de mindre velhavende mandskaber og de rigeste tophold som Red Bull og Mercedes.

Men en annoncering af resultatet trækker ud og blev i denne uge udskudt til 10. oktober. Det er fjerde gang, at FIA rykker sin deadline.

Ifølge mediet Sky Sports skyldes det, at de to hold Aston Martin og Red Bull har brugt flere penge end tilladt på udviklingen af deres biler. Og her har Red Bull altså været værst, mener Mercedes-bossen Toto Wolff.

Derved hentyder han også til, at racerkøreren Max Verstappen havde en fordel, da han og Red Bull vandt verdensmesterskabet foran Mercedes i sidste sæson. I værste fald kan VM-titlen blive taget fra Red Bull og Verstappen.

Christian Horner, der er holdchef for Red Bull, kalder sagen for ærekrænkende og truer med et retsligt efterspil, hvis ikke Toto Wolff og Mercedes trækker anklagen tilbage.

  • Red Bulls holdchef, Christian Horner, mener, at anklagen om snyd i budgettet skader både holdets og Formel 1's omdømme. (Foto: © MOHD RASFAN, AFP or licensors)
  • Toto Wolff understreger, at Mercedes kunne have haft en hurtigere bil, hvis de brugte lige så mange penge, som Red Bull. (Foto: © XPB, XPB Images/PA Images)
1 / 2

Absolut uacceptabelt

Fordi Red Bull brugte så mange penge i 2021, giver det også vinger i 2022 samt 2023, påstår Mercedes' Toto Wolff. En god bil fra sidste sæson kan nemlig blive afgørende i dette samt det næste mesterskab, mener han.

- Så i virkeligheden er der tale om en kaskade af omstændigheder, der kan få indflydelse på de tre mesterskaber, siger Mercedes' holdchef.

Han mener, at tilpasningen til det nye budgetloft har kostet Mercedes i omegenen af 50 millioner dollars og medvirket, at man måtte fyre en række vigtige medarbejdere. De penge og folk kunne det tyske hold have brugt til at udvikle en hurtigere bil, understreger Toto Wolff.

Ferrari har ligeledes øffet over bruddet på reglerne. Italienernes direktør, Laurent Mekies, kalder sagen "meget alvorlig" i sin appel til FIA.

Red Bulls Max Verstappen fører denne sæsons mesterskab med 104 point ned til Charles Leclerc fra Ferrari. I sidste uge var Christian Horner dog yderst spids, da han kommenterede på rygterne om, hvorvidt hans hold har overspenderet.

Holdet er klar til en retsag, hvis ikke Mercedes dropper anklagen.

- Vi vil se på alle de muligheder, der er til rådighed for os, fordi det er absolut uacceptabelt at komme med den slags kommentarer. Det er ærekrænkende for holdet og for Formel 1, understreger Christian Horner til avisen The Guardian.

DR Sportens Formel 1-ekspert, Peter Nygaard, ved ikke, hvem af de to holdchefer han skal tro på. Han føler sig anderledes sikker på, at FIA har svært ved at finde frem til en afgørelse, fordi forbundet har svært ved at gennemskue Red Bulls budgetter.

Max Verstappen vandt verdensmesterskabet sidste år efter en overhaling på sidste omgang. FIA's afgørelse kan dog få negativ indflydelse på bedriften, mener Peter Nygaard. (Foto: © Hasan Bratic, picture alliance / Hasan Bratic)

En beskadiget VM-titel

En del af problemet er, at holdet med energidrikken sidste år blev det fjerde hold sammen med Mercedes, Ferrari og Alpine Renault til at udarbejde sin egen motor.

Den skal først være klar til 2026, men penge til udvikling af egen motor er endnu ikke en del af budgetloftet, forklarer Peter Nygaard.

- Det kunne godt tyde på, at der er noget uldent ved sagen. En del af forklaringen kan meget vel være, at FIA forsøger at gennemskue, hvorvidt Red Bull har brugt pengene på motorer eller noget andet, siger han.

DR Sportens Formel 1-ekspert tør ikke spå om, hvad der bliver resultatet, når FIA efter alt at dømme melder noget ud på mandag. Han nøjes med at kalde Formel 1-historien for kontroversiel.

- Selv hvis FIA ikke fratager Verstappen mesterskabet fra sidste år, bliver det en afgørende beslutning. Har Red Bull brugt for mange penge, vil VM-titlen fra 2021 være beskadiget og blive talt om som noget, de snød sig til, siger Peter Nygaard.