Red Bull triumferede igen, igen - men fik de også afsløret deres store hemmelighed?

I weekendens Formel 1-grandprix blev Formel 1-holdets bil løftet op i luften, så dens underdel var synlig for alle.

Red Bull-køreren Max Verstappen har en solid føring i den samlede VM-stilling, men hans konkurrenter kan potentielt komme tættere på ham, hvis de kan udnytte afsløringen. (Foto: © MARTIN KEEP, Ritzau Scanpix)

Hollandske Max Verstappen har med speederen i bund kurs mod endnu et Formel 1-mesterskab.

Søndag udbyggede den dobbelte verdensmester endda sin føring i toppen af tabellen, da han på drivvåde veje kørte først over målstregen og vandt Monacos grandprix.

Men den flotte bedrift til trods sidder de nok og klør sig en smule i skægget hos Red Bull lige nu.

I kvalifikationen til søndagens grandprix kørte hollænderens holdkammerat, mexicanske Sergio Perez, nemlig galt. Det alene var de sikkert godt trætte af, men værre for Formel 1-holdet var potentielt de billeder, der efterfølgende blev taget af mexicanerens køretøj.

Da hans ødelagte Red Bull-bil skulle fjernes fra banen, blev den nemlig, med hjælp fra en kran, hejst højt op i luften, og det gjorde det muligt for fotografer at knipse massevis af billeder af bilens nedre del.

Fotos, der kan vise sig at være yderst nyttige for, at de andre hold kan nærstudere mekanikken bag den lynhurtige Red Bull-racer, fortæller direktøren for Mercedes ingeniørafdeling, Andrew Shovlin.

- Med de nye regler i Formel 1 er den vigtigste del af bilen den, du normalt ikke får at se for at være ærlig. Så holdene kommer til at være meget optagede af billeder som disse, siger han ifølge Reuters.

Det er billeder som dette, Red Bull nok helst havde været foruden. (Foto: © Jeff Pachoud, Ritzau Scanpix)

Red Bull-bilen har i flere år været blandt de hurtigste i feltet, og også Aston Martin-direktøren Tom McCullough virker derfor ganske interesseret i billederne.

- Man lærer meget af, hvordan planken, der sidder i midten af bilen, ser ud. Der er mange meget begejstrede ingeniører rundt omkring i pitten, siger han ifølge Reuters.

'En kæmpe afsløring'

Konkurrenterne har da også god grund til at klappe i hænderne over billederne, fortæller DR Sportens Formel 1-ekspert, Peter Nygaard.

Det er nemlig "en kæmpe afsløring", at udformningen af Red Bull-bilens bund nu er synlig for alle.

- I den nye generation af Formel 1-biler, bliver omkring 60 procent af bilens samlede downforce-effekt skabt af sådan en sugeeffekt under bilen. Den afhænger af, hvordan bunden er udformet, og det er måske den, der spiller den allerstørste rolle i forhold til at lave små genialiteter, siger Formel 1-eksperten.

Normalt er holdene derfor også gode til at holde bilens bund skjult for konkurrenterne, fortæller han.

- Det bliver omgærdet af kæmpe hemmelighedskræmmeri. Det er fuldstændig umuligt at komme ind i garagen hos et Formel 1-hold, hvor bunden er taget af, siger Peter Nygaard.

Ud over Red Bull fik også Mercedes hejst deres bil op i en kran efter et crash i grandprix'et. (Foto: © Jeff Pachoud, Ritzau Scanpix)

Men selvom Red Bull-holdet har fået bunden af deres racer afsløret, er det ikke nødvendigvis helt lige til for de andre hold at gøre dem kunsten efter.

Både på grund af mekanikken, men også fordi, man i Formel 1 ikke må kopiere hinandens biler.

- Det er ikke sådan, at Haas kan køre med en Red Bull-bund i næste uge. Man må jo ikke kopiere, men man må godt lade sig inspirere. Der er en hårfin grænse, siger Peter Nygaard.

Red Bull-kørerne og resten af Formel 1-feltet fortsætter jagten på VM-point i weekenden. Her skal Spaniens grandprix køres.