Fra boss til backpacker: Bech kvittede Brøndby og tog otte børn med på jordomrejse

Tidligere Brøndby-boss trådte ud af hamsterhjulet for at undersøge sig selv sammen med familien. Nu er Troels Bech på vej ud af sidevejen uden at vide, hvor han ender.

- Det var et særligt øjeblik, da vi lidt forpustede satte os ned på en næsten øde ø ud for Cambodja og ikke lavede andet end at mærke vores egen savl sive ud af mundvigene.

Troels Bech griner lidt i telefonen på vej ud af IKEA.

Han er tilbage i Danmark efter ni måneders jordomrejse med hustruen Nille og parrets otte sammenbragte børn i alderen seks til 25 år. For nuværende installeret i et lejet hus på Fyn, hvor der i øjeblikket er nok at gøre med at komme endeligt på plads, mens oplevelserne og lærdommen fra rejsen synker ind.

Aktuelt kan man høre Troels Bech i Mediano-Podcasten ’Bech Bag Bolden,’ hvor han hver uge taler med aktører fra fodboldverdenen om hverdagen i professionel fodbold. Som han selv siger, giver det ham en undskyldning for at ringe til alle de spændende mennesker, han har mødt i sin fodboldkarriere, og så vil han gerne give et indblik i en verden, der er meget mere end kampe i weekenden.

Troels og Nille Bech (øverst til højre) sammen med deres otte sammenbragte børn - og den brasilianske landsholdsspiller Dani Alves.. Billedet er taget i Paris, hvor eventyret startede. De tre mindste er parrets fælles børn. De fem store er fra tidligere forhold. Foto: Privat

Sideløbende går han og grubler over mulige fremtidige projekter: foredrag, ledelsesrådgivning, etablering af kursuscenter med fru Nille Bech eller måske et comeback til professionel klubfodbold.

Bag sig har Troels Bech næsten 35 år i dansk topfodbold. Han er manden med næstflest kampe som Superliga-træner (og flest trænerfyringer) og manden, der som sportsdirektør i Brøndby formåede at skabe både økonomisk og sportslig succes. Kun en sen islandsk overtidsscoring i Horsens snød i 2018 Brøndby IF for et dansk mesterskab med Troels Bech i spidsen for det sportslige setup.

Kursskifte

Derfor var det også overraskende, da retorisk overlegne Bech sagde sin profilerede stilling i Brøndby op for at ændre kurs. Karriereskibet slog bak, vendte 180 grader og styrede ud på en jordomsejling på jagt efter mennesket Troels Bech.

Hus, indbo og biler blev solgt, inden den 10 personer store familieflok tog på eventyr. Troels og Nille Bech, deres tre fælles drenge og fem store børn fra tidligere forhold.

- Jeg var mere eller mindre ved et tilfælde kommet til at arbejde så intenst i fodboldverdenen. Først gik det godt det ene sted, så kom der lidt medvind det næste sted, og så ender man med at blive opslugt af, hvad man gør, og former sin person efter det.

- Som Nille sagde, inden vi tog af sted, kunne det her give os chancen for at finde ud af, hvad vi vil være, inden vi finder ud af, hvad det er, vi skal gøre, fortæller Troels Bech om baggrunden for den selvvalgte kolbøtte i tilværelsen.

  • Troels og Nille Bech i en sjælden stund uden børn. Foto: Privat
  • Troels og Nille Bech fik på familiens rejse set nogle af verdens smukkeste naturområder. Foto: Privat
1 / 2

Coronapandemien slog familien hjem på et tidspunkt, hvor brikkerne stadig var i bevægelse. Jordan, Jerusalem, Barcelona og Norditalien ventede forude, da familien modvilligt måtte haste hjem fra Oman. Med månedlange ophold på fem kontinenter nåede familien dog alligevel at få rigt udbytte af beslutningen om at trække stikket.

- Det stod klarest for Nille og jeg, at vi ville have mulighed for at stoppe doing, doing, doing og have mere fokus på ren og skær being. Og dem vi helst ville være sammen med, mens vi øvede os i at være, det var vores familie. Det handlede også om at give sig selv og sine børn lov til at se, hvem man egentlig er, og ikke bare det man gør, fortæller Troels Bech, der ikke lægger skjul på, at 10 mennesker samlet i en autocamper rundt i USA kan fremtvinge nye sider af alle.

Den tidligere forsvarsspiller har trænet en lang række danske Superliga-klubber, inden han i 2015 afløste fyrede Per Rud som sportsdirektør i Brøndby. Her tilbragte Troels Bech tre år, som han beskriver som 'noget af det bedste, jeg har oplevet rent arbejdsmæssigt'.

Alligevel gik han i efteråret 2018 til ledelsen og afleverede sin opsigelse. Det var ikke et fravalg af Brøndby og fodbolden, men et tilvalg af familien og muligheden for at undersøge og opdage sig selv i nye rammer.

- Nille og jeg har begge arbejdet rigtig, rigtig hårdt i mange år, og når man så ydermere har otte børn, kommer man nemt til at bruge meget tid, lyder det med fynsk underdrivelse.

- Så opstod den helt usædvanlige situation, at alle otte børn sagde ja til at rejse med os. De sagde job og lejligheder op for at tage med. Sådan en mulighed kommer ikke igen.

Maersk eller Manchester United

Og hvad har han så lært? Gav de lange ophold i Nordamerika, Sydamerika, New Zealand, Europa og Asien afklaring på, hvad og hvem Troels Bech vil være fremadrettet?

Både og.

- Stillingsbetegnelsen er sekundær, men det står klart for mig, at det at bygge noget op altid har været et drive for mig, og det kan man jo gøre i mange regi. Fodboldverdenen har meget at tilbyde, hvad angår fællesskab, men det har jeg også

erkendt
, at min familie har. At opbygge det her givende fællesskab med min kone og børn er noget af det, der står meget stærkt tilbage fra denne her rejse, siger Troels Bech, der af samme grund ser frem til at udbyde kurser og foredrag sammen med billedkunstner Nille Bech, når samfundet for alvor åbner igen.

Det forhindrer ham dog ikke i at holde andre døre åbne. Som han kækt påpeger:

- Jeg sagde engang, at vi må se, om det bliver Maersk eller Manchester United, der ringer først. Der er bare rigtig meget, der tyder på, at ingen af dem har mit nummer.

Efter godt 35 år i dansk topfodbold trak Troels Bech stikket. Blandt andet for at undersøge sig selv i samspil med familien. Foto: Privat

Troels Bech

afviser
, at hans nyfundne syn på tilværelsen vil gøre ham til en blødere fodboldtræner eller sportsdirektør, hvis han vender tilbage til topfodboldens maskinrum.

Den absolutte fred, der ramte ham i de 14 dage på øen ud for Cambodjas fastland, hvor han ikke skulle andet end at sove, spise og være, satte sig i ham. Det afholder ham ikke fra at tage et nyt hektisk topjob i dansk fodbold, men perspektivet er ændret.

Fra at fodbold var 'verdens vigtigste ting', er fodbold nu blevet 'verdens vigtigste bi-ting', som han formulerer det.

Skillevej uden GPS

Arbejdsindsatsen og dedikationen vil være den samme, men jordomrejsen har fået ham til at zoome ud og se fodboldverdenen – og tilværelsen som helhed – på det store lærred.

- Når vi lukker os inde i vores små habitater, kommer de nemt til at blive enormt vigtige og nogle gange det eneste gyldige argument. Når man så holder op med at være tømrer, skolelærer eller fodboldtræner og får det hele lidt på afstand, går det op for én, at det måske var lige snæversynet nok. Det gælder nok særligt i fodboldverdenen, som er så enormt korttidsorienteret og fuld af følelser, forklarer Troels Bech, der gennem hele karrieren er braget afsted på fodboldens motorvej.

Nu står han ved en skillevej uden at have indstillet

GPS
’en til en specifik destination.

- Fordi fodboldverdenen er så engagerende og hele tiden handler om målsætninger og retninger, kan man godt få så meget skyklapper på, at man stirrer sig blind på enden af vejen. Så glemmer mange af os at nyde alle de her sideveje, der er så fulde af lys og giver så meget perspektiv, siger han.

- Det her er et forsøg på lige at give mig lov til at gå rigtig langt ned ad sidevejen.

Så er spørgsmålet, om du nogensinde rammer hovedvejen igen?

- Ja, for man kan jo komme i tvivl, om den sidevej man går på måske burde have været hovedvejen hele tiden.”

Facebook
Twitter