Fra tis i bukserne til lugtende sokker: Her er sportsstjerners 10 spøjse ritualer

Overtro fylder meget hos mange sportsstjerner, og DR Sporten har fundet 10 eksempler på forskellige ritualer.

Mandag åbner kongen af det røde grus French Open. Rafael Nadal skal forsøge at vinde Grand Slam-turneringen for imponerende 12. gang i karrieren.

Men det er ikke kun gruset, Nadal er konge af. Den spanske tennislegende er nemlig også kendt for at have nogle meget specielle ritualer i forbindelse med sine kampe.

Spanieren er dog ikke den eneste med ritualer. DR Sporten har fundet 10 andre tilfælde - alt fra det sjove til det kuriøse.

1

Rafael Nadals mange rutiner

Det handler virkelig om at holde tungen lige i munden for Rafael Nadal, når han skal igennem sine ritualer før og under en kamp. Og lad det være sagt med det samme; måske får vi ikke engang alle ritualerne med her.

Nadal tager aldrig sit pandebånd på, før han går på banen. Når han så kommer ind, placerer han to flasker med vand og saft, som skal stå med mærket ud mod banen og forskudt af hinanden.

Spanierens strømper skal sidde i præcis samme højde med tøjsponsorlogoet, som skal være helt parallelt med jorden.

Når Nadal så skal serve, sparker han en enkelt gang i jorden med venstre tåspids, inden han trækker lidt op i shortsene på bagsiden, rør sig på næsen, inden han slutteligt sætter håret om bag først det ene øre og så det andet. Og ja, det gør han inden hver eneste serv.

Ritualerne kan ses i videoen ovenfor.

2

Jordans lykkeshorts

  • (Foto: DANIEL LIPPITT)
  • (Foto: TONY RANZE)
1 / 3

Michael Jordan er den måske bedste basketballspiller gennem tiden, men det er han ikke blevet uden held. I hvert fald ikke hvis man skal tro den seksdobbelte NBA-vinders overtro.

Dem, der har set filmen Space Jam, husker nok, at Jordan ikke vil spille kampen mod de rumvæsener, som forsøger at lokke Snurre Snup og company til Moron Mountain, før han får sine lykkeshorts fra University of North Carolina.

Sådan var Jordan også i virkeligheden. Han blev endda nødt til at få nogle længere shorts at spille i, så der var plads til lykkeshortsene indenunder. Det siges endda, at Jordan var manden, der skabte moden om lange shorts på grund af dette ritual.

Uanset hvad, så bragte shortsene Jordan masser af held - det bevidner listen af meritter.

3

Blancs og Barthez' franske kys

Da Frankrig vandt VM i fodbold sidste sommer, var det præcis 20 år siden, det skete sidst. Og mange, der husker slutrunden fra 1998, vil nok forbinde den franske triumf med lykkekysset mellem Laurent Blanc og Fabien Barthez.

Inden samtlige kampe fik den skaldede Barthez nemlig lige et kys på issen af sin forsvarsgeneral.

De fortsatte ritualet to år senere ved EM og ja; Frankrig blev Europamester.

Se det gyldne kys i videoen ovenfor.

4

Serenas lugtende sokker

  • Serena Williams skifter eller vasker aldrig sine strømper under en turnering. (Foto: Andrew Couldridge © Scanpix)
  • Serena Williams har 23 Grand Slam-titler på CV'et. (Foto: kim Kyung-Hoon © Scanpix)
  • Seneste Grand Slam-titel var ved Australian Open i 2017. (Foto: PAUL CROCK © Scanpix)
1 / 3

De fleste kender nok det dér med, at man er kommet til at efterlade lidt gammelt sportstøj i tasken efter en træning, og så betaler man prisen næste gang.

Den pris er Serena Williams i den grad klar til at betale. Williams vasker nemlig aldrig sine sokker under en turnering, og da hun ofte kommer langt, ja, endda hele vejen, så kommer sådanne sokker altså til at lugte.

Hun holder dog fast i ritualet, og indtil videre har det kastet 23 Grand Slam-titler af sig. Så hvorfor skal man så skifte dem?

5

Sakkaris hellige fugleklat

  • En fugleklat har fået lov til at sidde på Maria Sakkaris taske, siden hun vandt en turnering i Marokko tilbage i maj. (Foto: Tiziana Fabi © Scanpix)
  • Sakkari ligger nummer 29 på verdensranglisten. (Foto: STRINGER © Scanpix)
  • Grækeren er en af outsiderne til at vinde French Open. (Foto: STRINGER © Scanpix)
1 / 3

Gammel overtro siger, at det betyder held at blive ramt af en fugleklat. Det kan den græske tennisspiller Maria Sakkari skrive under på.

Tilbage i maj blev Sakkaris taske ramt af en fugleklat under en turnering i Marokko, og Sakkari endte med at vinde turneringen.

Hun har ikke vasket tasken siden og har heller ikke tænkt sig at gøre det. Måske kan det bringe hende til tops ved French Open?

Sakkari er i hvert fald i god form, og hun må anses som en outsider til titlen på det røde grus.

6

Troelsgaards indviklede ritual

Der skal en del forberedelse til, inden landsholdsspilleren Sanne Troelsgaard betræder de grønne fodboldbaner rundt omkring i verden.

Venstre sok skal trækkes helt op og under shortsene, mens højre side af shortsene skal foldes en smule op.

Derudover skal venstre ærme også rulles op, mens højre støvle skal på før den venstre.

Ritualerne sidder simpelthen så indgroet i Troelsgaards bevidsthed, at hun ikke føler sig tilpas på banen, hvis det hele ikke spiller.

Du kan se DBU's indslag om Troelsgaards ritualer i videoen ovenfor.

7

Minosos lykkebad

(Foto: HARRY HARRIS)

Minnie Miñoso er nok ikke et navn, mange kender i Danmark. Baseball generelt er ikke specielt udbredt. Alligevel kommer den nu afdøde cubanske legende med på listen.

For Miñoso formåede at skabe en trend, der fik ham og medspillerne til at præstere igen, hvis de var havnet i en dårlig periode:

Miñoso, som spillede for flere forskellige MLB-hold, men mest er kendt for sin tid i Chicago White Sox, skyldte altid skylden på sin uniform, hvis han havde en dårlig kamp.

Havde han en kamp uden at ramme bolden, så gik han i bad med alt tøjet på for at vaske den dårlige karma væk. Og ja, det virkede hver gang, så holdkammeraterne gjorde det samme.

8

Goycocheas gyldne tissetur

Historien om den tidligere argentinske landsholdsmålmand Sergio Goycocheas ritual er en af de mere bizzare.

Ved VM i 1990 fik Goycochea en nøglerolle, da en skade til Argentinas førstemålmand gav ham chancen fra start.

Kvartfinalen mod Jugoslavien gik i forlænget spilletid og senere straffespark. Goycochea skulle på toilettet, og da reglerne var sådan, at man ikke måtte forlade banen, blev han simpelthen nødt til at tisse i bukserne.

Argentina vandt straffesparkskonkurrencen og gik videre til semifinalen, hvor favoritterne fra Italien ventede.

Kampen endte igen i straffesparkskonkurrence, og hvad gjorde Goycochea? Han tissede selvfølgelig i bukserne igen, reddede to straffespark og sendte et ellers svagt argentinsk landshold i VM-finalen.

Ritualet hang ved resten af Goycocheas karriere, når der var straffespark på menuen.

TV-producerne fik ikke fanget Goycocheas ritual, men i videoen oven for kan du se ham redde to straffespark mod Italien og sende Argentina i VM-finalen.

9

Lars Christiansens ikoniske straffekast

Håndbold-legenden Lars Christiansens ritual er ikke sjovt eller spøjst, men det er ét, alle kender.

Håndboldlandsholdets faste straffekastskytte gjorde præcis det samme, hver gang han skulle kaste.

Først skulle bolden lige kastes med skru, mens han gik hen mod stregen, og herefter fulgte to skudfinter og (som oftest) en sikker scoring.

Gense Lars Christiansens signatur-straffekast i videoen ovenfor.

10

Henry Froms berømte tyggegummi

Man skal have en imponerende hukommelse for at huske fodboldspilleren Henry From. Men så alligevel.

For Henry From og tyggegummiet er der måske en del, der har hørt om, når historierne vandrer til diverse sammenkomster, hvor fodboldentusiaster er samlet.

Det var nemlig under OL i Rom i 1960, at Henry From i semifinalen mod Ungarn placerede sit tyggegummi på stolpen lige inden et ungarsk straffespark.

Tyggegummiet gav enten held eller forvirrede, for From nappede sparket og var med til at sikre Danmark en plads i finalen med en sejr på 2-0.

Danmark tabte ganske vist finalen til Jugoslavien, men Froms reddede straffespark og "Sølvholdet" står skrevet ind i de danske historiebøger.

Listen er ikke en rangering, men derimod en blanding af kuriøse, sjove og ikoniske ritualer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter