Gense Essendrop & Eliten med Tom Kristensen

Se vores portrætprogram om Tom Kristensen fra foråret 2014 her.

Tom Kristensen er bogstaveligt talt vokset op med benzin i blodet. Hans far, Carl Erik, drev en tankstation i Hobro og var desuden motorkører med flere DM-titler på cvet.

I foråret 2014 fulgte DR Sporten Tom Kristensen i udsendelsen Essendrop & Eliten, som du kan se eller gense øverst på siden.

Tom Kristensen begyndte motorsportskarrieren i karting-klasserne, hvor han i 1984 vandt sin første titel.

Senere rykkede han over i de åbne sportsvogne, hvor sejre i de tyske og japanske Formel 3-serier sørgede for, at motorsportsverdenen fik øjnene op for Kristensens kvaliteter.

Kom ikke i Formel 1

De fleste succesfulde Formel 3-kørere fortsatte karrieren i Formel 1, men sådan kom det ikke til at gå for nordjyden.

Han har ganske vist haft utallige opgaver som testkører for flere af de store teams, men fik aldrig chancen for at markere sig i verdens mest prestigefyldte motorsportsserie.

Ved lidt af et tilfælde blev Kristensen i 1997 dog tilbudt et sæde i en Porsche fra Joest-teamet et par uger før årets 24-timers-løb i Le Mans, og efter et begivenhedsrigt løb endte han med at vinde løbet - den første af ni sejre.

Dermed var vejen for en karriere i lukkede sportsvogne banet. Kristensen kørte Le Mans et par år for BMW, inden han i 2000 skiftede til Audi - et partnerskab, der endte med at definere hans karriere.

Flest sejre i træk

Danskeren vandt løbet igen i 2000 og de næste fem år. Dermed satte han en ny rekord for flest sejre i træk og slog allerede der sit navn fast som en af løbets største.

Efter sejren i 2008 er Kristensen endt på podiet hvert eneste år undtagen 2011, hvor hans bil udgik.

Trods den dramatiske sejr i 2013 fremhævede han selv præstationen i dette års løb som en af hans og teamets allerbedste.

Efter uheldet om onsdagen, hvor teamkammeraten Loïc Duval kørte af banen og smadrede bilen, startede en kamp med tiden for at få bilen bygget op igen.

Det lykkedes, og Audi nummer 1 var på et tidspunkt også oppe at føre løbet, inden en defekt turbolader ødelagde drømmen om den 10. sejr i løbet.

DR / Ritzau