Godt nyt: DIF åbner for udendørs sport med få deltagere

Danmarks Idrætsforbund lemper på anbefalingerne for udøvelse af udendørs sport, der kan afvikles uden kropskontakt.

DIF tilpasser anbefalingerne til sine specialforbund og idrætsforeninger efter dialog med Sundhedsstyrelsen. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Danskerne kan nu igen dyrke sportsgrene, der kan afvikles udendørs og samtidig uden kropskontakt.

Sådan lyder meldingen mandag aften i en pressemeddelelse fra Danmarks Idrætsforbund (DIF), der har fået nye vejledninger fra Sundhedsstyrelsen.

Dette er således godt nyt for sportsgrene som tennis, golf og kajak, der alle kan dyrkes af få ad gangen, i mindre grupper og ligeledes uden kropskontakt.

Således lyder anbefalingerne, at idrætsforeninger godt kan afvikle udendørsidræt uden kropskontakt, hvis aktiviteten holder sig inden for myndighedernes anbefalinger.

Man skal således møde omklædt og gå i bad derhjemme, og så anbefales det ydermere, at man bruger egne materialer og altså ikke bruger de samme redskaber.

DIF valgte at lægge en mere restriktiv linje end regeringen, da forbundene den 11. marts anbefalede deres foreninger og specialforbund at indstille al udendørs aktivitet.

Regeringens anbefaling og senere påbud har kun drejet sig om indendørs idræt, men DIF tog på eget initiativ skridtet videre og opfordrede også til en indstilling af udendørsidrætten. At anbefalingen nu ændres, betyder dog ikke en tilbagevenden til den klassiske udendørsidræt, forklarer DIF-formand Niels Nygaard.

- Vi er meget langt fra normale tilstande. Myndighedernes anbefalinger og krav skal overholdes, og derfor er det en helt anden form for idræt, end den vi kender. Det er vigtigt at understrege, siger DIF-formand Niels Nygaard i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Vi valgte dengang at gå et skridt videre og på eget initiativ anbefale en nedlukning af udendørsidrætten ud fra et forsigtighedsprincip. Siden da har danskerne fået myndighedernes anbefalinger om blandt andet at holde afstand, sørge for høj håndhygiejne og ikke at mødes i større grupper ind under huden.

- Derfor stoler vi på, at vores foreninger er i stand til at afholde udendørsidræt uden kropskontakt forsvarligt og inden for rammerne af myndighedernes retningslinjer, siger han.

Retningslinjerne betyder, at genåbningen i første omgang kommer til at omfatte omkring halvdelen af de idrætsgrene, der hører under DIF.

Holdsport såsom fodbold og håndbold kommer i første omgang ikke til at genåbne, oplyser DIF-formand Niels Nygaard.

- Holdsport, hvor man er tæt på hinanden, kan simpelthen ikke åbne op på nuværende tidspunkt. Det vil skulle tilrettelægges på en anden måde, end man er vant til. Der er overvejelser om, hvordan man kan gøre på et senere tidspunkt, siger Niels Nygaard.

'Kræver' ikke åbning

I pressemeddelelsen slår Niels Nygaard samtidig fast, at den tilpassede anbefaling ikke er et krav til foreninger om at starte udendørsidræt op.

- Der er tale om frivillige foreninger, hvor der er forskelle fra forening til forening og idræt til idræt. De kan gøre det, hvis det sker under forsvarlige former, og hvis de er i tvivl om, hvorvidt det kan lade sig gøre, så skal de lade være, siger Niels Nygaard.

- Vi har mærket en meget stor interesse fra mange af vores foreninger, der tripper for at komme i gang under de rigtige omstændigheder. Jeg er glad for, at Sundhedsstyrelsen har hjulpet til med en vejledning, selvom styrelsen har rigtig meget at se til i øjeblikket, siger han.

Også DGI har mandag aften udsendt tilsvarende anbefalinger til deres foreninger, efter at de sammen med DIF i flere uger har samarbejdet med sundhedsmyndighederne for at opnå klarhed for, hvordan der i foreningsregi kan åbnes for enkelte udendørs idrætter.

I en pressemeddelelse fra DGI udtaler formand Charlotte Bach Thomassen:

- Det her er den første spæde åbning af idrætten, og vi er rigtig glade for, at Sundhedsstyrelsen har givet os retningslinjer, så nogle aktiviteter kan starte op i idrætsforeningerne igen.

- At mødes i idrætsforeningerne skal selvfølgelig være sundhedsmæssigt forsvarligt, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på, at man i mange idrætsforeninger fortsat ikke kan mødes fysisk, selvom vi alle savner at mødes i vores aktive fællesskaber, siger hun.

Facebook
Twitter