Amerikansk golfstjerne tabte trods pointlighed og foreslår nu nye regler

En amerikanske golfstjerne foreslår, at man i Solheim Cup bør indføre omspil i tilfælde af pointlighed.

Stacy Lewis har foreslået en regelændring til Solheim Cup, efter hendes hold rejste hjem uden pokalen med sig. (Foto: © Ringo H.W. Chiu, Associated Press)

Alt var fuldstændig lige, da den prestigefulde golfturnering Solheim Cup søndag skulle afgøres.

Og selvom turnering mellem de stjernespækkede, udtagede hold fra henholdsvis USA og Europa faktisk også endte uafgjort, kunne danske Emily Pedersen og resten af det europæiske hold i sidste ende løfte pokalen.

I Solheim Cup er reglerne nemlig sådan, at man i tilfælde af en pointlighed tildeler sejren til den forsvarende vinder, og da det europæiske hold vandt i 2021, gjorde de det altså også i år.

At udfaldet - trods en slutstilling på 14-14 - skulle blive sådan, er amerikanernes holdkaptajn, Stacy Lewis, ganske ærgerlig, men også utilfreds over. Hun har derfor foreslået en regelændring.

- Vi har talt lidt om, om man i tilfældet af uafgjort skulle ud i et omspil.

- Det vil klart være bedre tv. Det vil også være en bedre oplevelse for fansene, hvis der var et hold-omspil eller noget lignende. Jeg synes, det ville være ret cool, sagde Stacy Lewis efter afgørelsen ifølge Sky Sports.

I videoen herunder kan se det europæiske hold bringe sig foran 14-13 og dermed sikre sig sejren, selvom USA kort efter udlignede.

Gamle traditioner

For nu er der ikke noget, der hedder omspil i Solheim Cup.

Og den regel skyldes, ifølge golfkommentator hos Viaplay Henrik Knudsen, gamle traditioner, som man fortsat "holder stærkt fast i".

- Solheim Cup er lavet efter Ryder Cup-formatet, og den turnering er jo 100 år gammel. For at det ikke skulle ende ud i noget udmarvende noget, så besluttede man, at hvis man efter tre dages spil står med en uafgjort, så er det vinderne fra sidste gang, der vinder trofæet, siger Henrik Knudsen.

Turneringen slutter nu ofte "meget sent søndag aften", forklarer Henrik Knudsen, og da spillerne skal ile videre til de næste turneringer over alt i verden, har man valgt ikke at ændre reglen.

Skulle Stacy Lewis og hendes amerikanske holdkammerater have vundet dysten mod Europa, havde det derfor stadig den dag i dag krævet 14,5 point, forklarer han.

- Det er også det, Europa-holdet er ude i ved Ryder Cup. De kan ikke nøjes med 14 point, de skal have 14,5. Sådan blev formatet bare sat op for 100 år siden, siger Henrik Knudsen

'Det er lidt uforløst'

Den regel er tidligere professionel golfspiller og nuværende golfkommentator hos Discovery, Andreas Hartø, dog "ikke den store fan af".

Han kan derfor sagtens forstå Stacy Lewis.

- Det er reglen, og det har de vidst fra start. Men alligevel er det lidt uforløst, at de har været lige gode i den her turnering, og så er det europæerne, der tager hjem med trofæet.

- Jeg er helt sikker på, at det europæiske hold gerne ville have haft 14,5 point for at føle, at de vandt og at de i gåseøjne ikke 'bare' spillede uafgjort og så fik trofæet med hjem igen, siger Andreas Hartø.

Stacy Lewis og hendes amerikanske holdkammerater fik fredag en forrygende start på Solheim Cup, men europæerne kom stærkt igen. (Foto: © Bernat Armangue, Associated Press)

Stacy Lewis idé om, at man i tilfældet af pointlighed skal ud i et omspil, kan han derfor sagtens se det positive i.

- Det vil selvfølgelig være en taber, men sådan er det jo i sport. Så jeg vil gerne tilslutte mig Stacy Lewis og sige, at i fremtiden kunne man godt lave et omspil, siger han.

Henrik Knudsen forstår også den 38-årige golfspillers argument, men om de ligefrem fører til en regelændring, er han usikker på.

- Det er meget uamerikansk, men meget gammelt britisk. Jeg tror, der er nogle gamle ting i det, og golfsporten er en gammel britisk ting med en masse traditioner, siger han.