Er Tiger Woods tilbage? Golffænomenet er igen på alles læber

De seneste uger har Tiger Woods vist højt niveau for første gang i fem år, og det har endnu engang gjort ham til et enormt tilløbsstykke.

(Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

USA oser af nyforelskelse i disse uger. Den der fornemmelse af, at man genopdager noget, som man har følt utrolig meget for i en periode for år tilbage. Et golffænomen, som i sin storhedstid tryllebandt hele verden, kan nemlig være på vej tilbage.

Der er selvfølgelig tale om Tiger Woods. Med topplaceringer i de seneste to turneringer er han pludselig kommet ud af ingenting med takter, som ligner noget, der minder fans om de gode gamle dage.

Det er takter, som igen har fået Tiger Woods på alle golfinteresseredes læber i USA. Hypen om fænomenet er igen tiltagende lige dér, hvor den for alvor tog far for præcis 21 år siden. På den legendariske Augusta-bane, hvor de bedste spillere i verden hvert år spiller den første af fire majors, som sæsonens største turneringer bliver kaldt.

Her er Tiger Woods også selv til stede for første gang siden 2015, og med de gode takter spørger fans sig selv, om han måske kan skabe et mirakel og udbygge rekorden som den mest vindende på banen med sin femte sejr.

Det store gennembrud

- Grøn og sort passer godt sammen, gør de ikke?

Sådan var ordene fra faderen Earl Woods tilbage i 1997, efter sønnike for første gang havde fået den grønne jakke på, som tildeles vinderen af US Masters.

Signalværdien fra far-Woods var tydelig. Tiger havde som den første afroamerikanske spiller formået at vinde den historiske turnering. Og han gjorde det så eftertrykkeligt, at det stadig bliver talt om dagligt på Augusta-banen.

Tiger Woods er nemlig i 1997 kun 21 år, men præsterer alligevel på et niveau, som sjældent er set før eller siden. De 270 slag, som han brugte på at komme igennem Augusta-banen på de fire dage, som Masters varer, er kun blevet tangeret en enkelt gang. Af Jordan Spieth i 2015.

Den kun 21-årige Tiger Woods får 'den grønne jakke' på for første gang i karrieren efter at have sat banerekord med 270 slag. (Foto: Mike Blake © Scanpix)

- Medmindre de rykker Tigers tee 45 meter tilbage, så kommer han til at vinde de næste 20 udgaver af turneringen, lød det dengang fra en af konkurrenterne Jesper Parnevik ifølge New York Times.

Med knap 300 meter i gennemsnit på sine drives gennem hele turneringen tilbage i 1997 bliver Tiger Woods revolutionerende for golf-sporten. Han slår markant længere end sine konkurrenter og har dermed et våben, som er svært at svare igen på.

Vendepunktet efter succesfulde år

1997 US Masters bliver derfor startskuddet til en karriere, hvor Tiger Woods til tider er intet mindre end ustoppelig. De første 18 år af karrieren vinder amerikaneren 79 titler på PGA Touren heraf er 14 af dem de helt store major-turneringer.

Men US Open i 2008 bliver både et vendepunkt og en historisk bedrift for Tiger Woods. Det bliver hans foreløbig seneste major-sejr og måske også en af de mest mærkværdige.

Op til turneringen er amerikaneren nemlig alt andet end klar. Faderens død et par år forinden har ramt Tiger Woods hårdt mentalt. Fokus bliver ifølge forfatteren Wright Thompson fjernet fra golf og rykker mere over mod fysiske udfordringer og militærøvelser til ære for Woods' far, som var krigsveteran.

Men på en øvelse går det galt. Korsbåndet i knæet bliver revet over, og det kommer til at plage ham op mod US Open. Hans forberedelser til turneringen er tæt på ikke-eksisterende, og flere gange i løbet af turneringen må han smide sig på græsset i smerter.

Tiger Woods i jubelrus i 2008, efter han har sat et af golfhistoriens mest berømte slag i US Open. (Foto: Matt Sullivan © Scanpix)

Men med en utrolig birdie på det 18. og sidste hul, som er blevet kendt som et af golfsportens mest berømte øjeblikke, tager han kampen om triumfen i omspil, og dér fuldender han miraklet med sin 14. major-sejr.

- Jeg har aldrig været tæt på at se et show som dette. Da vi kom ind til turneringen, vidste jeg ikke, hvad der ville ske. Tre uger før US Open kunne han ikke engang gå, forklarede Tiger Woods’ daværende træner Hank Haney ifølge San Diego Union Tribune.

Men da fansenes fascination af Tiger Woods er størst, begynder det hele pludselig at gå den modsatte vej. Han beslutter efterfølgende at blive opereret i knæet, og selvom han vender tilbage i 2009 med flere sejre, så rammer der et uvejr uden for banen, som bremser karrieren.

Sexskandaler og meget mere

I november 2009 begynder de første rygter at sive ud omkring et vedvarende utroskab, og derefter begynder lavinen at rulle. Utallige kvinder står frem og fortæller om deres forhold til golfstjernen.

Tiger Woods forsøger at slukke det brændende hus ved at erkende sit problem, men der er det allerede for sent, og ægteskabet med svenske Elin Nordegren slutter.

De hyppige sidespring har dog også indflydelse på andre ting. Sponsorer trækker sig fra den falmende stjerne, og han beslutter at tage en pause fra sporten i en længere periode.

Da amerikaneren kommer tilbage, er han et stykke fra sit umenneskeligt høje niveau fra tidligere tider, og skader begynder at være et evigt problem for Tiger Woods, hvor specielt ryggen driller.

Det klareste eksempel er ved PGA-turneringen Barclays i 2013. Her ligger han med helt i toppen på den sidste runde mod Adam Scott, men ved det 13. hul falder golfikonet sammen med rygsmerter. Forkrampet kæmper han sig igennem de næste huller, men ender med at tabe turneringen med et enkelt slag.

Tiger Woods til Barclays-turneringen i 2013, hvor nedturen med skader for alvor tager til. (Foto: ADAM HUNGER © Scanpix)

Kendetegnende for Woods, så bider han smerten i sig i håb om at kunne levere trods de fysiske problemer. Men smerterne er for store flere steder i kroppen, og til sidst bliver det for meget at holde ud.

- Min ryg var stegt. Jeg prøvede alt. Det var lige meget, om jeg tog kortison eller epidural bedøvelse. Jeg prøvede alt for at tage smerten væk, så det var muligt at forblive oprejst i en uge, forklarede Tiger Woods.

Derfor er det aldrig en Tiger Woods i topform. Der er altid en eller anden udfordring, som skal overkommes.

- Vi skubber grænserne på vores kroppe og mentalt, og desværre går vi mange gange ud over grænsen og bryder sammen. Men heldigvis er der moderne videnskab til at samle os sammen igen, forklarer Tiger Woods ifølge New York Times.

Den seneste nedtur sker for mindre end et år siden, hvor Tiger Woods bliver anholdt af politiet for at køre påvirket. Eller rent faktisk for at være faldet i søvn i sin bil. Golfstjernen er nemlig så bedøvet af flere forskellige smertestillende piller, at det bliver for meget.

Billeder af ’forbryderbilledet’ med Tiger Woods bliver delt på de sociale medier, og alle kan se et sportsikon, som for alvor har ramt bunden.

Nyt vendepunkt

Men siden august sidste år er tingene begyndt at gå den rigtige vej. Alligevel er det et glædeligt chok for de fleste, at Tiger Woods nu er tilbage på Augusta-banen i Georgia, og det betyder, at opmærksomheden er voldsom.

Ved tirsdagens træning modtog han et lige så stort bifald fra publikum, da han puttede for en eagle, som man normalt hører om søndagen, når de afgørende huller i US Masters spilles.

En medvirkende årsag var også, at han gik træningsrunden sammen med sin evige rival Phil Mickelson.

En afslappet Tiger Woods sammen med den evige rival Phil Mickelson på træningsrunde ved US Masters 2018. (Foto: ccompton@ajc.com © Scanpix)

- Jeg troede aldrig, at jeg skulle se den dag. Tiger og Phil på træningsrunde sammen på Augusta, sagde Rory McIlroy ifølge New York Times.

Og måske skyldes det, at indstillingen er en helt anden hos Tiger Woods nu. Meget mere afslappet og flere smil.

- Jeg har det virkelig godt. Jeg føler, at jeg har fået enderne til at mødes, siger Tiger Woods ifølge Reuters.

- Vi har arbejdet med, hvilke dele af kroppen der skulle være stærkere, og hvilke dele der skulle være mere smidige, og jeg har det fantastisk, siger han.

- Jeg har fået en ny chance i livet. Jeg er et gående mirakel.

Tiger Woods gik torsdag den første runde på banen, hvor det gik lidt op og ned.

Amerikaneren sluttede med at gå runden et enkelt slag over par, hvilket betyder, at han er syv slag efter turneringens førende spiller.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter