Golfglade Trump og et splittet EU: Ryder Cups politiske betydning har aldrig været større

Når Europa og USA’s bedste golfspillere fredag til søndag tørner sammen i Paris, er der andet på spil end et Ryder Cup-trofæ.

Ryder Cups politiske betydning kan være stor. (Foto: SCANPIX © Scanpix)

Når man ser smilene, høfligheden og anerkendelsen mellem Europa og USA’s ypperste golfspillere i Paris, så er det svært at se forbindelsen mellem Ryder Cup og politiske spændinger mellem Amerikas Donald Trump og EU’s Emmanuel Macron og Angela Merkel.

Men nogle gange har sportsbegivenheder en underliggende politisk symbolik, og det er tilfældet i årets Ryder Cup.

Sådan lyder det fra Matthew Fallon Hinds, der er forsker på Dansk Institut for Internationale Studier med fokus på blandt andet sammenhængen mellem politik og sport.

Ifølge ham er det uundgåeligt, at årets Ryder Cup trækker tråde til en anspændt politisk situation mellem USA og EU.

- Det er første gang, at Ryder Cup har så stor politisk betydning. Både USA og EU er i konstant retorisk kamp og definerer sig selv ved at kigge på “den anden” og sætter deres agenda ud fra det. Det er ekstraordinært, og det samme gjorde USA og Sovjetunionen under “Den Kolde Krig”.

- Officielt er USA og EU allierede, men den politiske debat viser ofte noget andet, og det betyder også, at Ryder Cup i år får en uvant politisk dimension, siger Matthew Fallon Hinds til DR Sporten.

Sportshistorien har budt på flere opgør, hvor de politiske spændinger har været tydeligere og mere direkte end i 2018-udgaven af Ryder Cup.

I 1980 under “Den Kolde Krig” skabte USA’s ishockeydrenge sensationen mod Rusland, i hvad der efterfølgende blev døbt “The Miracle on Ice”. i 1936 så Adolf Hitler på fra tribunen, da Jesse Owens vandt fire OL-guldmedalje, og i 1971 boksede Muhammad Ali, mod Joe Frazier i “The Fight of The Century” - en kamp, som var et udtryk for det store politiske og kulturelle skel, som opstod i 60’ernes USA.

Holder Trump sig fra tasterne?

Så direkte er den politiske symbolik i årets Ryder Cup ikke, men i kraft af, at, at det er Donald Trump, der er er USA’s præsident, så har dette års Ryder Cup stærkere politiske undertoner end tidligere. Golfinteressede Trump omtalte tilbage i juli EU som USA’s fjende på den globale scene.

- Når man ser på, hvad den europæiske union gør mod os, når det kommer til handel, så er de en fjende. Sådan vil man måske ikke tænke om EU, men de er en fjende, sagde præsidenten.

Matthew Fallon Hinds påpeger, at Donald Trump før har brugt sport som skueplads for sin politiske kamp.

Især den amerikanske fodboldliga, NFL, har været udsat for kritik fra præsidenten, fordi flere spillere har nægtet at stå op under den amerikanske nationalmelodi i protest mod behandlingen af sorte i USA.

- Alle sportsorganisationer frygter at havne i en lignende situation som NFL, og især professionel golf er i en sårbar situation, fordi Trump har så mange forbindelser og investeringer i sporten, forklarer Matthew Fallon Hinds.

Donald Trumps holdning til EU kombineret med hans store interesse i golf vil ifølge Matthew Fallon Hinds kunne mærkes på præsidentens sociale medier under Ryder Cup.

- Han har vist før, at han ikke er bange for at bryde normer på Twitter, så hvis man ved Ryder Cup ser en politisk demonstration eller en mindre protest fra en spiller, er det ikke utænkeligt, at han reagerer på det.

- Golf er ligesom amerikansk fodbold en sport, der nemt kan blive politiseret af præsidenten, fordi sporten er så tæt knyttet til den typiske republikaner.

Et samlet Europa - for en stund

I Europa skal man bare kigge inden for egne grænser for finde konflikterne. ‘Brexit’ står for døren, og EU er under mere pres end nogensinde før.

Mens europæiske atleter stort set altid dyster mod hinanden, er Ryder Cup en af få sportsbegivenheder, hvor Europa skal kæmpe sammen - endda under unionens flag.

Derfor er Europas Ryder Cup-hold blevet et symbol på noget, hvor alle på kontinentet står sammen om et fælles mål.

- Selvom kontinentets golfhold ikke er lig med EU, bliver holdets identitet sammenlignet med det politiske projekt i Europa, som er under ekstremt pres. Derfor er det nemt og oplagt at samle sig om golfholdet, siger Matthew Fallon Hinds.

Ikke alle europæere er dog hoppet ombord på begejstringen omkring Ryder Cup-holdet - slet ikke, når der bliver spillet under EU’s flag.

Det europæiske Ryder Cup-hold samlet. (Foto: Carl Recine © Scanpix)

Tilbage i 2016 langede den britiske EU-kritiker og ‘Brexit’-kampagneleder, Nigel Farage, ud efter Ryder Cup, fordi man bruger unionens symbol på flagstangen.

Umiddelbart efter briterne stemte for ‘Brexit’ blev der endda spekuleret i, om britiske spillere overhovedet skulle Ryder Cup fremover. Her slog man dog hurtigt fast, at Ryder Cup ikke er et EU-projekt, og at man bliver udtaget ud fra geografi - ikke ens lands forhold til EU.

Diskussionen om fælleskabet i Europa er også noget som Thomas Bjørn, den danske Ryder Cup-kaptajn, de seneste uger har taget del i.

Ved torsdagens åbningsceremoni i Paris stod han på talerstolen og gjorde det klart, at spillerne skal spille med Europa i hjertet.

- Vi spiller for vores stolthed, men vigtigst af alt spiller vi for flaget, sagde Thomas Bjørn, mens han pegede i horisonten mod et EU-flag.

Facebook
Twitter