Golfkampen mellem Europa og USA: Bliv klogere på dette års Ryder Cup

Efter to års ventetid er Europa i weekenden på jagt efter at tilbageerobre Ryder Cup-trofæet fra amerikanerne.

En kamp mellem kontinenter. Europa mod USA. Der er hvad, der er i vente, når golfturneringen Ryder Cup for 42. gang starter fredag.

I spidsen for europæerne står danske Thomas Bjørn som kaptajn, mens Thorbjørn Olesen, som blot den tredje dansker nogensinde, er blandt de 12 spillere på det europæiske hold.

Dysten mellem Europa og USA bliver spillet hver andet år over tre dage, fra fredag til søndag, og da Ryder Cup sidst blev afholdt i 2016, var det amerikanerne, som trak sig sejrigt ud.

Før en ny vinder søndag kan findes, og Ryder Cup-trofæet kan blive uddelt, skal de to hold først igennem turneringens tre spilformater. Neden for kan du blive klædt på til at forstå Ryder Cup-formatet:

De europæiske værter står sammen

De to kontinenter skiftes til at være værter for Ryder Cup, og ved denne udgave er Europa værter på golfbanen Le Golf National ved den franske hovedstad Paris. Her skal den europæiske evne til at skabe et sammentømret hold være med til at tilbageerobre håneretten og det prestigefyldte trofæ.

Det forklarer Henrik Knudsen, som er golfkommentator hos Viasat. Han har kommenteret Ryder Cup på tv, siden det blev vist første gang i Danmark i 1993.

- Kendetegnet for det europæiske hold er sammenhold. Der er en helt anden stemning på Europa Touren end på den amerikanske PGA Tour. Når Europæerne er samlet, så er der meget mere kammerateri, sjov og spas. Amerikanerne er mere bare 12 individualister, hvor europæerne er et bedre hold.

- USA har været favoritter næsten hver gang, men alligevel har Europa vundet syv ud af de sidste ti. Det handler om holdånd og vilje, siger han.

Thomas Bjørn (th.) var med, da Europa fik sin seneste Ryd Cup-sejr i 2014. Her holder danskeren Ryder Cup-trofæet sammen med svenske Henrik Stenson. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

Udover holdånden så skal der ikke hersker nogen tvivl om de golfmæssige kvaliteter hos de europæiske spillere, lyder det fra Henrik Knudsen.

- Det ser rigtig godt ud. I mange år var de første fem-seks mand på det europæiske hold var gode nok, men så var det ofte sådan at resten af holdet blev kanonføde for amerikanerne. Det er der slet ikke tale om mere. Europæerne stiller med et meget stærkere hold end nogensinde før.

USA har lagt arrogancen bag sig

USA ankommer til kærlighedens by i Frankrig som forsvarende vindere, og som det oftest er, så har team USA også uomtvisteligt det stærkeste mandskab på papiret. Samtlige 12 spillere ligger i top-25 på verdensranglisten.

Alligevel har amerikanerne ikke hjertevarme følelser for at spille Ryder Cup på udebane. I år er det nemlig 25 år siden USA sidst vandt i Europa.

- Man kan ikke understrege nok, hvor sigende det er, for den opgave, der venter. Det er virkelig svært at vinde en Ryder Cup på udebane, siger sportsjournalist Daniel Rapaport, som dækker golf i USA for det amerikanske sportsmagasin Sports Illustrated.

- Der har været problemer med mentaliteten og arrogance. Efter USA blev udraderet i 2014, lavede den amerikanske golf union en task force, som skulle kigge på, hvorfor Europa havde overhalet dem.

Den amerikanske holdkaptajn Davis Love III hæver Ryder Cup-trofæet, efter USA vandt i 2016. (Foto: John David Mercer © Scanpix)

Det afslørede for amerikanerne, at det europæiske Ryder Cup-mandskab formåede at skabe en holdfornemmelse, som USA ikke havde. Derfor har det været en prioritet at skabte et lignende sammenhold.

- Forskellen på det amerikanske hold i år i forhold til tidligere er, at der virker til at være et kammeratskab mellem spillerne, som jeg ikke føler, de har haft tidligere. Når man sammenholder det med deres individuelle talent, så tror jeg, det er det stærke amerikanske Ryder Cup-hold nogensinde, lyder det fra Daniel Rapaport.

- USA ankommer ikke med at attitude om, at de er favoritter. Flere af spillerne har snakket om, at de spiller på udebane, så de er nødt til at gå til opgøret med en underdog-mentalitet. Fordi det er meget lige mellem de to hold, siger han.

En næsten 100 år gammel turnering

Ryder Cup blev spillet første gang i 1927 i den amerikanske delstat Massachusetts. Det startede ud som en konkurrence mellem USA og Storbritannien, og selvom Irland i 1973 blev inkluderer på briternes hold, så ændrede det ikke på en klar amerikansk dominans med 18 sejre mod tre til Storbritannien og Irland.

Ryder Cup blev først for alvor spændende, da formatet i 1979 blev ændret, så det blev et opgør mellem hele Europa og USA. Siden da er magtforholdet er faktisk skiftet - europæerne har vundet ti Ryder Cups, mens de før så dominerende amerikanere kun har sejret otte gange.

- I mange år var Ryder Cup lidt uinteressant, fordi det var kun et spørgsmål om, hvor stort amerikanerne vandt, men da man udvidede til at være hele Europa, så begyndte der at ske noget, forklarer Henrik Knudsen, der igen i år skal kommentere turneringen for Viasat.

- Europæerne begyndte at vinde, og det fængede interessen, fordi nu var der ægte konkurrence, og det er helt vanvittigt, at Europa nu har vundet syv ud af de sidste ti Ryder Cups.

Ændringen i ’79 har samtidig medført, at Ryder Cup i dag af mange bliver regnet som et de tre-fire største sportsbegivenheder i verden. Selve holdformatet adskiller sig meget fra de normale golfturneringer, hvor hver mand spiller for sig selv mod resten af feltet, og deri ligger i høj grad grunden til den store interesse.

Den italienske golfspiller Edoardo Molinari jubler sammen med ekstatiske europæiske fans, efter Europa vandt i 2010 i Wales. (Foto: EDDIE KEOGH © Scanpix)

- Vi får landskampstemningen ind i golf, som til tider godt kan være lidt stift. Det er os mod dem, og der bliver smidt lidt af det pæne. Folk jubler, og der har været nogle fantastiske scener. Publikum ligefrem synger og jubler på en måde, som vi normalt ikke ser i golf, fortæller golfkommentatoren omkring de europæiske fans.

I USA lever patriotismen i forbindelse med holdsport i stor stil. Derfor har man også i den grad taget golfduellen mod Europa til sig, forklarer den amerikanske journalist Daniel Rapaport.

- Amerikanere er vilde med holdsport, som basketball og amerikansk fodbold. Ryder Cup er en af de få golfturneringer, der appellerer til det brede publikum, som normalt ikke følger golf. Det er en anderledes golfoplevelse, fordi man ikke bare hepper på én spiller. Man hepper på sit land.

- Det minder om VM i fodbold, fordi fodbold ikke normalt er særlig populært i USA, men når landsholdet er til VM, så er det en helt anderledes historie. Sådan er det også til Ryder Cup.

De amerikanske fans var allerede klar til at støtte deres helte ved prøverunder ved dette års Ryder Cup. (Foto: Carl Recine © Scanpix)

Unik oplevelse for spillerne

Hos spillerne selv er der også en kæmpe interesse i Ryder Cup. For selvom der ikke er pengepræmier på flere millioner kroner på spil som normalt, og det udefra set kan virke som en omgang opvisningsgolf af de største navne i sporten, så giver Ryder Cup noget som professionelle golfspillere normalt ikke oplever.

- Det er nogle helt andre nerver, de bliver ramt af. Jeg har hørt om spillere, hvor det eneste, de tænkte på, på vej mod første tee, var; lad nu være med at kaste op, siger Henrik Knudsen.

Blandt de amerikanske golfspillere bringer Ryder Cup noget frem i dem, som publikum normalt sjældent får lov til at opleve.

Amerikanske Patrick Reed med en fistpump, efter han vinder et hul ved Ryder Cup i 2016. (Foto: Rob Schumacher © Scanpix)

- Spillere som Dustin Johnson viser normalt ikke nogen form for følelser på golfbanen. Men kigger man på ham til Ryder Cup, så laver han fistpumps hele tiden og jubler helt vildt med sine holdkammerater. Spillerne føler, de kan slå sig løs og give den gas, siger Daniel Rapaport.

Det er ikke kun de mandelige golfspillere, som mødes hvert andet år i et opgør mellem USA og Europa. Det gør de bedste kvinder fra de to kontinenter også, og den kvindelige ækvivalent hedder Solheim Cup.

Du kan følge med i dette års Ryder Cup på Viasat Golf og TV 3 Max fra fredag til søndag i denne uge.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk