Himmelstormeren Højgaard på bare 19 år er det hotteste navn i golf

Golfspilleren Rasmus Højgaard er den eneste teenager i top-100 på verdensranglisten.

(Foto: David Davies/PA Images © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Rasmus Højgaard havde knap sænket det afgørende put, der søndag sikrede ham sejren i golfturneringen ISPS Handa UK Championship, før han blev stillet foran en iPad og gratuleret af sin familie via Skype.

Den lille gimmick var en del af tv-producentens forsøg på at trække nogle følelser ind i sendingen og ud gennem skærmen, mens der stadig ikke må være tilskuere til de europæiske golfturneringer. Det lykkedes ikke helt, til gengæld stod det helt klart, at Rasmus Højgaard stadig er teenager med stort ’t’.

For rullende kameraer og foran hele golfeuropa sendte familien-Højgaard med far Ole i spidsen et ’tillykke med sejren, Rasmus’ på roligt jysk i den bare 19-årige golfkomets retning, inden han på sin hustrus vegne undskyldte, at hun ikke var med til at lykønske sin søn.

- Jamen, hvad laver mor da? kom det prompte og knastørt fra Rasmus.

I andre sammenhænge havde spørgsmålet givetvis været mere end relevant, men når man lige har vundet sin anden turnering på Europatouren som den næstyngste i historien, vidnede spørgsmålet om den usandsynlige ro og uberørthed Rasmus Højgaard har fastholdt gennem det sidste års tid, hvor han er blevet det hotteste unge navn i golf.

Triumfen i ISPS Handa UK Championship var Rasmus Højgaards anden sejr på Europatouren i karrieren. Den første vandt han i december, bare 18 år gammel, som den tredjeyngste i historien. (Foto: David Davies © Scanpix)

Tilbagelænet teenager

End ikke sportens bedste spiller gennem tiderne Tiger Woods, kunne bryste sig af at have vundet nogle professionelle turneringer som 19-årig.

Alligevel tjit-tjattede Rasmus Højgaard med familien på Skype, som enhver anden teenager ville gøre, hvis han ikke havde set dem i en uges tid. Prøv bare at erstatte ’hvor er mor?’ med ’hvad fik I at spise i går?’ eller ’hvad skal I lave i aften?’, og så har du sikkert selv lagt ører til.

Men måske er det netop den tilbagelænede teenagetilgang, der har gjort det muligt for Rasmus Højgaard at holde nerverne i ro, når han igen og igen det sidste lille års tid har været med helt fremme blandt de bedste golfspillere i verden.

Allerede efter lørdagens runde, hvor han gik fem slag under par, kunne banereporteren fra tv ikke lade være med at konstatere det helt åbenlyse.

- Nu har du endt i top-6 i fire af dine sidste seks turneringer - du er kun 19 år, og du bør egentlig slet ikke være i stand til at levere på det her niveau – hvordan gør du det så alligevel?

- Ja, det er egentlig et godt spørgsmål, svarede Højgaard uden at bevæge sig over i et egentligt svar.

Og deri ligger svaret på hans succes vel sagtens. Rasmus Højgaard tænker ikke det store over sin succes eller det, der følger med. Efter sejren søndag fortalte han, at han faktisk ikke rigtigt tænkte på noget, mens han stille og roligt nærmede sig de førende i feltet.

Forbløffende cool

I fjorten dage op til turneringen på banen The Belfry, hvis sværhedsgrad flere gange har gjort den til slagmark for sportens største og mest præstigefulde duel, når Europa møder USA i Ryder Cup, rørte han ikke en golfkølle. I stedet hang han ud med sine venner og spillede computerspillet Counter Strike.

En turneringsoptakt, der ville få de fleste golfspillere til at leve med et par so-so runder og blot ’at gå videre til weekendens finalerunder’.

Men dag for dag blev Højgaard bedre og bedre, og med angrebslysten golf gik han syv slag under banens par om søndagen og sikrede sig et omspil om sejren mod Justin Walters.

Herunder kan du se et indslag med Rasmus og tvillingebroren Nicolai Højgaard, der også er et kæmpe golftalent.

Efter det andet omspilshul lykkedes det Højgaard at besejre sydafrikaneren. Triumfen sikrede ham ikke bare små 1,2 millioner kroner, men bringer ham også 41 pladser frem på verdensranglisten, hvor han nu ligger nummer 63. Han er med afstand den bedst placerede dansker og desuden den eneste teenager i top-100.

Højgaards imponerende meritter glæder de sig, ikke overraskende, over hos Dansk Golf Union, som håber, at teenagerens coolness kan inspirere flere af Danmarks andre store golftalenter.

- Han så forbløffende cool ud på tv. Og han sagde jo også, at han egentlig ikke rigtig vidste, hvad han tænkte undervejs, men at han bare prøvede at slå et slag af gangen, siger Claus Mølholm, der er eliteansvarlig i Dansk Golf Union, til Ritzau.

- Det er sådan noget, vi prøver at lære de unge mennesker, men det virker til, at han bare har fået det ind med modermælken, siger han.

Allerede inden sejren på The Belfry havde Rasmus Højgaard kvalificeret sig til US Open, der er den næste af sæsonens Majors, de største turneringer i golfkalenderen.

Formår han at spille sig helt op i top-50 i verden, vil han automatisk være kvalificeret til de resterende Majors. Endnu har han to år at løbe på, hvis han vil overgå Tiger Woods som den yngste i historien til at vinde sådan en krabat.

Og mor-Højgaard? Hun var til en konfirmation, fortalte Ole Højgaard på Skypeforbindelsen. Der sker trods alt store ting i alle teenageres liv.

Facebook
Twitter