'Hvad fanden foregår der?': Golfeliten reagerer på omdiskuteret aftale med udbryderliga

PGA Tour, DP World Tour og LIV Golf er blevet enige om et samarbejde, hvilket deler vandene blandt udøverne.

Amerikaneren Phil Mickelson er en af de golfspillere, som lavede en lukrativ aftale med LIV golf. Han blev udelukket fra den amerikanske tur, men kan nu genansøge om et medlemsskab. (Foto: © Jasen Vinlove, Ritzau Scanpix)

Som en vildfaren golfbold med retning mod parkeringspladsen smadrede tirsdagens nyhed forruden på sportens elite.

Ud af det blå meddelte PGA Tour og DP World Tour, at man er gået fra fjender til venner med udbryderligaen LIV Golf og dens ejer, den saudiarabiske investeringsfond Public Investment Fund.

Parterne har ellers længe bekæmpet hinanden via retssager, søgsmål og udelukkelser, men nu slår de altså pjalterne sammen og stifter et fælles selskab, der skal pleje deres fælles kommercielle interesser og "forene golf globalt".

En nyhed, som ikke alle er lige begejstrede for. Den britiske golfspiller Callum Tarren fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at ingen i feltet kendte til nyheden, før den kom.

- Det er som et spark i ansigtet for de spillere, der har været loyale over for PGA-turen. Rory McIlroy var en af fortalerne for PGA Touren, og nu har alt hans hårde arbejde bare været forgæves. De golfspillere, der gik over til LIV Golf, ender som de store vindere, siger Callum Tarren.

- Der var en masse fjendskab over for LIV-spillerne, men dem, der skiftede derover, smiler nu. Den her fusion bakker dem op.

Michael Kim havde svært ved at forstå beslutningen om et samarbejde med LIV Golf. (Foto: © Raymond Carlin III, USA Today Sports)

LIV Golf så dagens lys sidste år, og der er siden skrevet meget om cirkusset af "ren grådighed", der på grund af sine lukrative aftaler ville være ødelæggende for sporten.

Store navne såsom Bryson DeChambeau og Phil Mickelson blev lokket til at skifte til den saudiarabiske liga, men blev efterfølgende udelukket fra PGA-turen eller DP World Tour, så de ikke kunne spille i Europa eller USA.

Siden fulgte et regulært magtspil blandt golfsportens mastodonter - indtil i går, hvor PGA altså vendte på en tallerken og gik imod det, de ellers længe havde kæmpet for - at holde LIV og PGA Touren adskilt.

- Jeg anerkender, at folk kommer til at kalde mig en hykler, siger PGA Tour-chefen Jay Monahan, der sammen med spillere som Rory McIlroy og Tiger Woods har kæmpet mod LIV, ifølge The Independent.

- Hver gang, jeg har sagt noget, har jeg sagt det med den information, jeg havde på det tidspunkt, og jeg sagde det som én, der prøver at konkurrere på vegne af PGA Touren og vores spillere.

- Jeg accepterer kritikken, men omstændighederne ændrer sig, og jeg tror, at det at kigge på det store billede har ført os hertil.

Vi venter på de store stjerner

Folkene bag Super Golf League forsøgte blandt andet at charme sig ind på de danske golftvillinger Nicolai og Rasmus Højgaard, som til DR Sporten fortalte, at de pænt havde takket nej.

Den slags tilbud behøver golftvillingerne dog ikke længere at bekymre sig om. Med det nye samarbejde forpligter PGA Tour, DP World Tour og LIV Golf til at droppe stridighederne, ligesom de udelukkede spillere kan søge om at komme tilbage til den amerikanske - og europæiske tour efter indeværende sæson.

Lige nu venter golfverdenen i spænding på, at de store stjerner, og her henvises der til Tiger Woods og Rory McIlroy, udtaler sig om nyheden.

- En penny for at høre fra de profiler, der sagde nej til de mange penge fra LIV, fordi Monahan sagde, at de skyldte golfsporten det, så den ikke blev ødelagt, skriver golfjournalist hos Daily Mail Oliver Holt.

Der har dog været masser af reaktioner fra spillere over alt i verden.

Verdensrangslistens nummer 16, Tyrrell Hatton, skriver, at "det kom ud af ingenting", mens hans kollega Michael Kim holder sig anderledes kortfattet.

- Hvad fanden foregår der, skriver amerikaneren på Twitter.

Mackenzie Hughes fra Canada virker heller ikke begejstret. Han var overbevist om, at PGA-turen og DP World Tour havde taget stilling, men ak.

- Der findes ikke noget som at finde ud af via Twitter, at vi går samen med en tour, vi havde sagt, vi aldrig ville gøre det med, skriver han.

LIV-spilleren Brooks Koepka var ikke længe om at skyde med skarpt mod kritikerne af udbryderligaen. (Foto: © Jasen Vinlove, Ritzau Scanpix)

På den anden side af sagen er stemningen anderledes god. Blandt andet hos den seksdobbelte major-vinder Phil Mickelson, der skrev under, selvom han kendte til Saudi-Arabiens "forfærdelige indstilling til menneskerettigheder".

- I dag er en fantastisk dag, skriver han på Twitter og linker til nyheden om samarbejdet.

Brooks Koepka holdt sig heller ikke tilbage. Umiddelbart efter nyheden skød han med skarpt efter den tidligere spiller og nuværende golfekspert Brandel Chamblee, der har kritiseret LIV Golf og spillerne for at sportswashe Saudi-Arabiens blakkede ry.

- Kan vi få et sundhedstjek af Chamblee, skriver han.

Også den tidligere amerikanske præsident Donald Trump er glad for aftalen med LIV-golf. "Tillykke til alle," skriver han på sit eget sociale medie, Truth Social.

- Det er en stor, smuk og glamourøs aftale for golfens vidunderlige verden, skriver Donald Trump.

Lige nu florerer der et gammelt tweet fra præsidenten på Twitter, hvor han faktisk forudser den her sammenslutning.

I tweetet skriver han til de spillere, der ville sige nej til LIV.

- Hvis I ikke tager pengene nu, så får I ingenting, når sammenslutningen bliver en realitet, og så kan I kun tænke på, hvor smarte dem, der sagde ja, var.

Det bliver uanset hvad spændende at følge den næste tid, hvor man må formode, at flere spillere kommer på banen, og et potentielt opgør med PGA kan lure.

Du kan høre mere om, hvorfor LIV golfs milliarder splittede sporten ved at følge dette link herunder til DR Sportens podcast Tyvstart.