Internet-mobning og chikane fra fans: Skal kæmpe-egoers interne kamp koste USA endnu en Ryder Cup-titel?

Vanen tro er det amerikanske Ryder Cup-hold ramt af drama. Kommer det til at koste igen?

Forholdet mellem Brooks Koepka og Bryson DeChambeau har fyldt meget op til årets Ryder Cup. (Foto: JONATHAN ERNST © Ritzau Scanpix)

Another day, another drama.

Ja, det er efterhånden blevet mere reglen end undtagelsen, at der er uro på de indre linjer på det amerikanske Ryder Cup-hold. Frem til starten af 80'erne var amerikanerne ellers dominerende i den prestigefyldte golf-turnering, hvor USA dyster mod Europa, men nu har de tabt syv af de seneste ni udgaver trods stor favoritværdighed i hovedparten af turneringerne.

Og årets udgave er ingen undtagelse. Den amerikanske kaptajn, Steve Stricker, har i månederne op til måttet skubbe golfen til side for i stedet at bruge energien på at rede trådene ud mellem to af holdets største stjerner - Brooks Koepka og Bryson Dechambeau.

De to kamphaner skriver sig ind i en kedelig historie omkring det amerikanske hold med dramatik og store egoer, der har haft det svært med at konkurrere på samme hold.

I mange år har problemerne mellem to af historiens bedste, Tiger Woods og Phil Mickelson, fyldt billedet, mens seneste udgave, tilbage i 2018, blev en farce ud over det sædvanlige, da Patrick Reed gav katpajnen Jim Furyk og holdkammeraten Jordan Spieth skylden for USA's store nederlag.

I år frygter de amerikanske fans så, at det er 'Brooksy' og 'Bryson', der skal koste dyrt for USA, som igen er kæmpe favoritter med 10 amerikanere i top 13 i verden.

Hvor det hele startede

Lad det være sagt med det samme: Det er bestemt ikke nemt at finde hverken hoved, hale eller logik i balladen mellem Brooks Koepka og Bryson Dechambeau.

Det hele startede tilbage i 2019, da der begyndte at komme fokus på Bryson Dechambeaus meget mekaniske og langsomme golfteknik.

Dechambeau, som bliver kaldt 'Den Gale Videnskabsmand' grundet sin meget metodiske tilgang til golfen, skal inden et sving igennem en del forberedelse, og det fik Koepka til at kritisere langsomt spil op til Saudi International - knap en uge efter at Dechambeau havde sejret på PGA Touren.

Det amerikanske Ryder Cup-hold 2021 (Foto: TANNEN MAURY © Ritzau Scanpix)

- Jeg forstår ikke, hvordan det kan tage et minut og tyve sekunder at ramme en golfbold. Så svært er det ikke, sagde Koepka dengang i Golf Monthly's podcast.

Ordene fra Koepka startede en lavine af kritik på sociale medier af langsomt spil, og Dechambeau følte sig forfulgt og uforstående over for, hvorfor man ikke kom til ham personligt.

Det fik ironisk nok Dechambeau til at opsøge Koepkas caddie ved en turnering, hvor de efterfølgende angiveligt fik talt ud, og problemet var øjensynligt ude af verden.

Sådan gik det bare ikke.

Kampen mellem to internetkrigere

Ovenstående foregik i starten af 2019, og resten af året forløb egentlig fredeligt, hvor de to golfstjerner endda deltog i et radioprogram sammen, hvor der blev joket og hygget.

Men i januar 2020 blev bålet tændt igen, da Dechambeau gjorde grin med Koepkas mavemuskler i et såkaldt Twitch-stream, hvor Dechambeau spillede det populære computerspil Fortnite. Ja, det lyder næsten for fjollet til at være sandt.

Koepkas svar må dog siges at være overlegent:

Her viser Koepka sine trofæer frem fra de fire majors, han har vundet. På daværende tidspunkt havde Dechambeau endnu ikke vundet en major. Det gjorde han dog otte måneder senere, da han vandt US Open.

Herefter blev der slået frem og tilbage på sociale medier, og den dårlige stemning mellem de to spillere blev tydeligere og tydeligere. Ingen var længere i tvivl om, at de to spillere ikke kunne fordrage hinanden.

Med på golfbanen

Det var primært på de sociale medier, at de to kamphaner gik til hinanden. På banen så man dem aldrig sammen, men spændingerne mellem dem var alligevel til at få øje på.

Efter et år med et hav af små provokationer nåede uvenskabet nye højder i maj i år. Under et interview på Golf Channel med Brooks Koepka går Dechambeau forbi og siger noget meget lavmælt, som endnu ikke er blevet tydet. Men Koepkas reaktion taler for sig selv.

Tydeligt frustreret himler den i dag 31-årige amerikaner med øjnene og taber tråden midt i sit svar. De starter interviewet forfra, og det er ikke meningen, at klippet skal publiceres, men det bliver alligevel lækket og går viralt på diverse sociale medier, hvor det i dag er blevet fjernet igen.

Herefter begyndte mange golffans også at blande sig i fejden, hvor det blev meget populært at råbe 'Brooksy', efter Dechambeau havde slået. Det faldt bestemt ikke i god jord hos den 28-årige amerikaner.

Det blev så stor en ting at råbe 'Brooksy' efter Bryson, at PGA valgte at gøre det ulovligt og smide tilskuere væk, hvis det skete. Nu var det alvor.

Åh nej! Hvad med Ryder Cup?

På grund af covid-19 var Ryder Cup blevet udsat til september 2021, og på det her tidspunkt var der ingen udsigter til forsoning mellem de to spillere, som begge var nærmest sikre på at skulle repræsentere USA i turneringen.

Men de udnyttede begge enhver mulighed for at stikke til hinanden, og det var først omkring kaptajn Steve Strickers udtagelse, at aktiviteten begyndte at falde og pludselig... Stilhed.

'Radio silence', som de ville kalde det i de amerikanske medier.

Hvad betød den stilhed? Forsoning? Det mener Stricker i hvert fald:

- Jeg har snakket med dem begge. De har forsikret mig, at det ikke bliver et problem. Det har jeg ingen bekymringer omkring, siger Stricker ifølge AFP.

Efterfølgende har både Koepka og Dechambeau også sagt, at der ikke er noget problem mellem dem. De har endda været ude at spise sammen, og de sidste par dage har man kunnet se dette klip fylde Twitter.

Umiddelbart er der ikke meget at se, men for golffans, og især de amerikanske af slagsen, er det en kæmpe historie. Nu tør de igen drømme om en sejr og endda på hjemmebane på Whistling Straits i Wisconsin.

Men tør de også drømme videre om at se to to kamphaner i aktion sammen?

- Vil vi sætte dem sammen som par? Det tror jeg næppe. Man kan aldrig vide. Men det sker næppe, lyder det fra Stricker.

Tilbage i 2004 forsøgte daværende USA-kaptajn Hal Sutton at sætte Woods og Mickelson sammen trods et køligt indbyrdes forhold mellem de to spillere. Drømmen om en sprængfarlig genistreg faldt fuldstændig til jorden, og de tabte klart.

Så måske Stricker lige holder igen, når han skal sætte sit hold lørdag.

Turneringen afsluttes søndag med singler, mens der lørdag spilles i par.

Facebook
Twitter